2024-03-08

До 8 Березня у політехніці відбулась акція «Бузкова стрічка»

З нагоди Міжнародного дня захисту прав жінок, який традиційно відзначається 8 березня, Гендерний центр Полтавської політехніки спільно з ГО «Сила любові» провів акцію, присвяченій запобіганню насильства.

До 8 Березня у політехніці відбулась акція «Бузкова стрічка»

Акція під гаслом «Насильство — це не ок» організована спільно з ГО «Сила любові» за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна» та Структури ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) в рамках проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«Усі ви знаєте, що 8-ме березня раніше святкували як свято любові, кохання, що жінок потрібно любити, обіймати, цілувати тощо. Насправді це свято виникло у позаминулому столітті і воно уособлює захист прав жінок. Виникнення ідеї використати фіолетовий колір як колір протидії жіночому насильству пов’язане з трагічною подією, яка відбулася у 1910 році на швейній фабриці «Triangle» у Нью-Йорку, коли жінки-ткалі, які працювали на цьому підприємстві, вийшли у черговий раз захищати свої права. Після страйку на фабриці сталася страшна пожежа, внаслідок якої 139 працівниць фабрики загинули. Під час пожежі вогонь мав фіолетовий відблиск і після того у жіночих акціях, які виникали і у США, і пізніше в Європі, використовувалися стрічки фіолетового кольору як доказ того, що це і є насилля.

Жінки дуже давно відстоюють свої права, це продовжується і зараз і, мабуть, буде ще в майбутньому, бо так історично так склалося, що, на жаль, прав у чоловіків більше», — прокоментувала директорка ГО «Сила Любові», представниця Міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна» Любов Шерстюк.

В. о. завідувача кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доцент кафедри психології та педагогіки, практичний психолог, завідувачка Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Євгенія Хоменко відзначила: «Проведення подібних акцій – надважливо в умовах сьогодення, адже насильство не має виправдання ні в які часи, особливо в умовах воєнного стану ми звертаємо увагу і виховуємо наших студентів в умовах ненасильства. Проведення таких акцій є важливим етапом для наших студентів і обізнаність саме в змістовних характеристиках будь-якої події, будь-якого свята є важливим як ніколи. Завдяки якісній роботі Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», взаємодії з нашими партнерами: громадській організації «Сила Любові», за підтримки «Інтерньюз-Україна», а також ООН Жінки є змога проведення подібних просвітницьких акцій, які є необхідними на сьогодні і які несуть у собі позитивний зміст».

Студенти політехніки ознайомилися з порадами про те, як запобігти насильству над собою, дізналися більше про роботу Гендерного центру, який функціонує на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та дізналися, куди можна звернутися за допомогою у випадку проявів насильства.

Керівниця Гендерного центру Полтавської політехніки Олена Дубинка додала: «Гендерний центр Полтавської політехніки долучився до акції «Бузкова стрічка», яка присвячена 8-му березня. Цим ми хочемо показати усім учасникам акції, учасникам освітнього процесу, студентам, що насильство – це не ок. Гендерний центр постійно ініціює проведення різноманітних просвітницьких та правозахисних заходів».

«Ми, як представники Гендерного центру, долучилися до акції «Бузкова стрічка». Я вважаю, що проведення таких акцій є надважливим і корисним, особливо для студентської молоді, щоб вони, зростаючи, розуміли нашу історію, що права людей важливі, наші кейси про боротьбу, і коли ми сьогодні виборюємо наше право на незалежність і вільне буття, права людини набувають особливих значущих сенсів», — наголосила членкиня Піклувальної ради, тренерка Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Правління Української асоціації представниць правоохоронних органів Наталія Новікова.

Членкиня Піклувальної ради, тренерка Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», офіцер Служби судової охорони Полтавщини Катерина Григоренко поділилася своїми враженнями від участі в акції: «Наша сьогоднішня акція присвячена тому, щоб нагадати всім, що 8-ме березня – це не лише про квіти та подарунки, а про дотримання прав жінок та протидію насильству. Ми дуже раді, що сьогодні до нас долучилося студентство Полтавської політехніки, адже молодь розуміє, як важливо протидіяти насильству і працювати з усіма верствами населення, тож наша акція сьогодні була цікавою і численною. Ми сподіваємося, що багато людей дізналося щось нове після цієї акції. Насильство – це не ок!».

У ході акції студентам і перехожим роздавали буклети і розповідали про сенси 8-го березня. Інформативні буклети мають корисні контакти, за якими можна звернутися по допомогу, порядок дій при виявленні насильства, а також інші поради, які можуть бути в нагоді для особистого використання або для допомоги іншим.

Нагадаємо, Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки, а також комплект посібників для вдосконалення комунікації з ветеранами та членами їх родин, військовими і цивільними.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»