2024-01-22

Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки

Гендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримав поповнення бібліотеки корисних матеріалів від організації ООН Жінки (UN Women) – посібники і просвітницькі матеріали видань з прав людини та гендерних питань.

Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки

Програмна аналітикиня ООН Жінки Ірина Михайловська-Павлик ініціювала поповнення методичного фонду Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» змістовними друкованими матеріалами з питань гендерно-зумовленого насильства, прав людини та жінок зокрема, виданими під егідою ООН Жінки.

ООН Жінки – це структура Організації Об’єднаних Націй, яка спрямовує свої зусилля на досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. В Україні ООН Жінки розпочала свою роботу в жовтні 2015 року та пройшла шлях від впровадження окремих проєктів до відкриття Офісу у 2018 році.

Діяльність ООН Жінки в Україні зосереджено на трьох основних тематичних напрямках: Жінки, мир, безпека та протидія гендерно зумовленому насильству, гендерно чутливе врядування, зокрема гендерно чутливе відновлення та питання євроінтеграції, а також гуманітарна допомога.

Підбірка методичних матеріалів налічує близько півсотні практичних та ресурсних посібників, збірників, задокументованих досліджень. Зокрема матеріали руху HeForShe, започаткованого ООН Жінки — глобального руху солідарності на підтримку ґендерної рівності, в якому чоловіки та хлопчики стають головними агентами змін. В Україні рух HeForShe стартував у березні 2018 року, серед його цілей – змінити традиційні уявлення про розподіл ролей між чоловіками та жінками, сприяти розвінчанню ґендерних стереотипів та залучити чоловіків та хлопчиків до боротьби з нерівністю, з якою щодня зіштовхуються українські жінки та дівчата. Посібники HeForShe передбачають проведення комплексу заходів на досягнення гендерної рівності на робочих місцях та у закладах вищої освіти, що надзвичайно актуально у наш час.

За словами завідувачки Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олени Дубинки, особливо актуальним є посібник «Керівництво з гендерно-чутливого реагування на гуманітарну кризу в Україні» 2023 року видання, призначений допомогти громадам України організовувати заходи реагування на гуманітарну кризу, що склалася в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації з урахуванням потреб та інтересів жінок, чоловіків та/або їх груп, які проживають на території цих громад або є ВПО, які були змушені покинути громади, що є тимчасово окупованими, громади, в яких нині проходять бойові дії, або громади, які належать до прифронтових територій.

«Наш Гендерний центр успішно функціонує і проводить різноманітні заходи, спрямовані на подолання гендерних стереотипів та підвищення рівня обізнаності про права людини й такі матеріали нам обов’язково будуть корисними у роботі. Методичний фонд Гендерного центру Полтавської політехніки поповнюється новими і цікавими матеріалами, а отже ми не стоїмо на місці та рухаємося вперед до нашої мети. Запрошуємо усіх охочих користуватися та консультуватися задля усунення гендерного дисбалансу і дискримінації», – зазначила завідувачка Гендерного центру Олена Дубинка.

Нагадаємо, у Гендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян «Освітній простір без булінгу», у Центрі ветеранського розвитку обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями, а ректор політехніки нагороджений Подякою Омбудсмана України.

Раніше випускник політехніки подарував кафедрі образотворчого мистецтва підбірку іноземних видань з мистецтвознавства та історії мистецтва.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»