2024-01-17

«Освітній простір без булінгу»: у Гендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у рамках спеціальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Освітній простір без булінгу» відбувся тренінг для педагогів-організаторів з різних громад Полтавщини, організований Гендерним центром Полтавської політехніки та Управлінням патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції. Учасники обговорили причини, наслідки та шляхи протидії булінгу в освітньому середовищі.

«Освітній простір без булінгу»: у Гендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян

У рамках угод про науково-освітню співпрацю з патрульною поліцією та Українською асоціацією представниць правоохоронних органів Гендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з представниками Управління патрульної поліції в Полтавській поліції Департаменту патрульної поліції провели тренінг з протидії булінгу для педагогів-організаторів закладів загальної середньої освіти Полтавської області.

Масштабний науково-освітній та практико-орієнтований захід провели у рамках короткострокової програми підвищення кваліфікації «Освітній простір без булінгу», що передбачає системне поглиблення наявних практичних навичок у сфері протидії подібним адміністративним правопорушенням в освітньому та молодіжному середовищі. Результати навчання за спеціальною короткостроковою  програмою підвищення кваліфікації «Освітній простір без булінгу» засвідчені відповідними сертифікатами.

Учасників привітала керівниця Гендерного центру Полтавської політехніки Олена Дубинка, яка розповіла про пріоритетні напрямки його діяльності та закцентувала увагу на важливості опанування додаткових практичних навичок педагогічними працівниками  закладів загальної середньої освіти  задля попередження та усунення проявів булінгу, насильства у освітньому та молодіжному середовищі.

Тренерами виступили начальниця сектору забезпечення діяльності Управління патрульної поліції в Полтавській області, членкиня правління Асоціації представниць правоохоронних органів, тренерка Гендерного центру Полтавської політехніки  Наталія Новікова та інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Руслан Возниця. Правоохоронці розповіли про причини та наслідки булінгу та спільно з учасниками тренінгу обговорили шляхи його протидії  в освітньому просторі.

«Розуміючи, що тематика пропонованих нами освітніх курсів та програм підвищення кваліфікації має відповідати сучасним викликам сьогодення, надаємо представникам освітянської спільноти Полтавської області  ефективні  практичні кейси, зокрема на сьогоднішньому тренінгу розглянули причини виникнення булінгу та обговорили як можна попередити прояви подібних правопорушень у поведінці сучасної учнівської та студентської молоді.

 Важливо, щоб наші педагоги, які працюють з підростаючим поколінням, знали  які протиправні  діяння варто вважати булінгом, які наслідки можуть наступити при несвоєчасному реагуванні дорослих осіб  на  його прояви у поведінці малолітніх чи неповнолітніх дітей,  як діяти в тій чи іншій ситуації з посиланням на чинне законодавство нашої країни.  Учасники мають певні знання з обговорюваної тематики, тому наше спільне завдання – систематизувати наявні навички та ще раз проговорити проблеми  цькування та булінгу в освітньому просторі», – розповіла Наталія Новікова.

За словами інспектора відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Руслана Возниці, такі  тренінги для освітян  потрібні в першу чергу задля того, щоб у зрозумілій та доступній формі пояснювати дітям як запобігти системним  неправомірним вчинкам, убезпечити себе від проявів булінгу та не стати учасниками конфлікту в ролі булера чи жертви.

«Важливо розуміти певні нюанси законодавства у сфері дисциплінарної протидії булінгу, знати алгоритми як йому протидіяти, що робити в випадку, коли виявилися ситуації булінгу в класі,  школі. Тому що досить часто такі цілеспрямовані вчинки, системні діяння призводять до незворотних наслідків, зокрема доведення до самогубства.

Саме законодавство з протидії вчинення булінгу в Україні з’явилося у  2018 році,  довгий період  часу про нього взагалі ніхто не говорив. Прояви булінгу існували давно, ще коли я навчався у школі, просто у нашій країні  їх ніхто не виділяв, а от у Сполучених Штатах Америки, Канаді з булінгом боряться останні 40 років. Тому в основі чинного вітчизняного законодавства з протидії булінгу закладена американська модель», – зазначив Руслан Возниця.

Під час тренінгу присутні значну увагу приділили напрацюванню певних алгоритмів дій у ситуаціях, коли потрібно пояснити дітям чому їхні вчинки є неправомірними, які види дисциплінарних покарань можна застосувати до неповнолітніх чи повнолітніх осіб тощо.

Упродовж чотиригодинного інтенсиву учасники працювали у кількох мобільних групах, отримавши низку нових корисних знань та навичок, обмінюючись практичним досвідом та конкретними напрацюваннями у сфері попередження та протидії булінгу серед учнівської молоді.

Відзначимо, подібний формат плідної співпраці провідного класичного закладу вищої освіти – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з освітянами Полтавської області системно реалізується через низку науково-методичних семінарів, воркшопів та професійних майстер-класів, де порушуються найактуальніші питання роботи з дітьми, вирішуються проблеми соціально-психологічного розвитку, адаптації школярів. Науково-освітні та професійні івенти відбуваються за всебічного сприяння та підтримки адміністрації Полтавської політехніки, Головного управління Національної  поліції у Полтавській області, Української асоціації представниць правоохоронних органів та Територіального управління Служби судової охорони в Полтавській області, фахівці яких систематично долучаються до проведення занять за програмами підвищення кваліфікації.

Нагадаємо, політехніка підписала угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади.

Раніше на базі політехніки відбулися тренінги для заступників директорів шкіл Полтавської громади, а студенти та представники патрульної поліції обговорили як протидіяти проявам булінгу в освітньому та молодіжному середовищі.

Нещодавно у Центрі ветеранського розвитку обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями,  у політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, відкрили єдиний в області Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи, а університет представив  сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»