2023-05-04

Студенти та представники патрульної поліції обговорили як протидіяти проявам булінгу в освітньому та молодіжному середовищі

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся просвітницький захід «Профілактика булінгу у освітньому середовищі», організований Психологічною та Юридичною службами університету спільно з представниками управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції. Учасники обговорили причини та наслідки булінгу та дізналися про методи протидії подібним адміністративним правопорушенням.

Студенти та представники патрульної поліції обговорили як протидіяти проявам булінгу в освітньому та молодіжному середовищі

У рамках угоди про науко-освітню співпрацю з патрульною поліцією та до Міжнародного дня протидії булінгу, що проводиться щорічно 4 травня, Психологічна служба спільно з Юридичною службою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» організували просвітницький захід «Профілактика булінгу у освітньому середовищі» для студентської молоді Полтавської політехніки.

За словами практичного психолога університету Євгенії Хоменко, явище булінгу досить поширене в усьому світі. На жаль, Україна не є винятком і за даними ЮНІСЕФ великий відсоток студентської й учнівської молоді потерпає від певних проявів булінгу. Психологічна і Юридична служба університету опікуються даним питанням, тому що правопорушення містить психологічну та юридичну складові, за вчинення яких настає відповідальність. Забезпечення охорони життя і здоров’я учасників освітнього процесу є пріоритетом державної політики, спрямованої на розбудову безпечного і здорового освітнього середовища. Збереження ментального здоров’я та комфортних психологічних умов для студентів є пріоритетом діяльності Психологічної служби університету.

Корисними практичними порадами як розпізнавати явище булінгу, як захиститися від проявів систематичної агресивної поведінки однолітків та старших за віком осіб поділилися представники патрульної поліції міста Полтави - начальниця сектору забезпечення діяльності Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції, випускниця університету 2003 року Наталія Новікова, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха та офіцери відділу зв’язків з громадськістю Сергій Лях та Аліна Кондратенко.

«Всі ви знаєте, що 30 березня на базі Полтавської політехніки був відкритий Ґендерний центр в партнерстві з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів, Територіальним управлінням служби судової охорони в Полтавській області та Управлінням патрульної поліції в Полтавській області.

Крім того, що ми представники патрульної поліції ми ще й члени Громадської організації «Українська асоціація представниць правоохоронних органів», яка була одним з основних партнерів створення гендерного центру.

Ми працюємо над тим, щоб в нашій державі забезпечувалися рівні права людини, а Євроінтеграція проходила якнайшвидше і якнайякісніше. Відповідно всі наші знання і досвід ми намагаємося передати вам, щоб наше з вами життя та суспільство ставало кращим», – наголосила у вступному слові Наталія Новікова.

За її словами, проблематика булінгу (цькування) учасників освітнього процесу, на жаль, залишається досить актуальною в українських навчальних закладах, про що свідчать статистичні дані різних досліджень, аналіз судової практики, моніторинг новин, повідомлень та тематичних сюжетів засобів масової інформації.

Детальніше до тематики булінгу звернулася начальниця відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха, яка розповіла студентській молоді про роботу патрульної поліції та відділу зв'язків з громадськістю та спільно з учасниками заходу обговорила шляхи профілактики булінгу в освітньому та молодіжному середовищі.

«Не зважаючи на те, що нам зараз звідусіль розповідають що таке булінг, як йому протидіяти, дуже багато людей не розуміють що це таке. Трапляються випадки, коли нам надходить виклик про булінг, ми приїжджаємо на місце, а там двоє хлопців у 3-му класі щось не поділили й поштовхалися. Дуже важливо розрізняти поняття булінгу, конфлікту, хуліганства та навчитися протидіяти цим явищам», – поділилася курйозними випадками з щоденної професійної діяльності Марина Зінюха.

Експертка виділила найголовніші ознаки булінгу (систематичність та односторонність), а також разом з учасниками заходу проаналізувала види булінгу, серед яких: економічний (систематичне позбавлення матеріальних благ), психологічний (психологічний тиск з метою викликати у жертви пригнічений стан), сексуальний (образливі жести сексуального характеру), фізичний (фізичне знущання над жертвою), кібербулінг (систематичне знущання перенесене в площину кіберпростору).

Корисними практичними кейсами поділилися також офіцери відділу зв’язків з громадськістю Сергій Лях та Аліна Кондратенко, а презентовані експертами тренінгові елементи взаємодії з учасниками викликали особливий інтерес у присутніх.

Під час спілкування з патрульними учасники заходу обговорили причини й наслідки булінгу, алгоритм дій у разі того як ви стали свідком або жертвою правопорушення. Варто зазначити, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за прояви булінгу стосовно інших людей передбачається штраф та адміністративні роботи. Якщо людина неповнолітня, то відповідальність за її діяння покладається на батьків.

Нагадаємо, в університеті проведено гендерний аудит у рамках реалізації освітнього проєкту «Професія за покликанням, а не за стереотипом».

Раніше правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипамсудові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки, а в університеті відбувся інтерактивний тренінг з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»