2023-03-08

В університеті проведений гендерний аудит і реалізовується освітній проєкт «Професія за покликанням, а не за стереотипом»

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось засідання ректорату, присвячене підсумкам діяльності психологічної служби протягом року. Практичний психолог Євгенія Хоменко прозвітувала за різними напрямками роботи, презентувала результати гендерного аудиту та окреслила подальші плани.

В університеті проведений гендерний аудит і реалізовується освітній проєкт «Професія за покликанням, а не за стереотипом»

6 березня під час засідання ректорату Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розглянуто підсумки діяльності психологічної служби університету протягом 2022-2023 року. Окрему увагу приділили реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Практичний психолог університету Євгенія Хоменко представила результати за всіма напрямками роботи: психодіагностичної (проведення тестувань зі студентами та викладачами), консультаційної (індивідуальної та групової – з усіма учасниками освітнього процесу – по запиту), превентивної (психологічна профілактика), корекційно-відновлювальної та розвивальної (лекції, тренінги, виховні години), зв’язки із громадськістю, робота з внутрішньо переміщеними особами, які проживають у студмістечку.

«У сучасному навчальному закладі психологічна служба є важливою ланкою навчально-виховного процесу, яка забезпечує ефективну взаємодію всіх його учасників: адміністрації, науково-педагогічних працівників, студентів та стейкхолдерів, створюючи комфортні психологічні умови, які будуть сприяти розвитку індивідуальних здібностей студентів та їхньому особистісному зростанню.

Психологічна і юридична служби університету спільно реалізовують гендерний освітній проєкт «Професія за покликанням, а не за стереотипом». У рамках цього проєкту виконано гендерний аудит, який стосувався аналізу процесів прийняття рішень та участі в них жінок і чоловіків, статистичних та адміністративних даних, які характеризують діяльність Університету, інформаційного забезпечення та висвітлення університету принципу забезпечення рівних прав та можливостей, кадрової політики та кадрового складу, причин плинності кадрів, розмірів оплати праці та винагороди працівників, механізмів забезпечення безпеки праці, пільг і гарантій для працівників з дітьми, охорони материнства, системи цінностей підприємства, установи, організації, внутрішніх механізмів забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в університеті.

Як ректор, з гордістю констатую, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – середовище рівності й можливостей як для чоловіків, так і для жінок, а також комфортне середовище для студентів. У нас досягнуто високого рівня безпеки й немає жодних випадків булінгу з боку викладачів», – зазначив ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

 

Психологічна служба Полтавської політехніки проводить активну роботу з навчання та розвитку серед студентів та викладацького складу університету, бере участь в різноманітних навчальних курсах, проєктах та конференціях.

Починаючи з перших днів повномасштабної війни психологічна служба університету піклується про вимушених перерселенців, що проживають на території студмістечка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Фахівці університету проводять індивідуальну роботу, відвідують гуртожитки студмістечка, за потреби проводять бесіди з ВПО, розвивальні заняття з дітьми ВПО, анкетування з приводу виявлення потреб психологічної підтримки.

Усі актуальні ресурси психологічної служби викладені в окремому розділі на сайті університету і постійно оновлюються.

«Ми продовжимо вести превентивну роботу, яка відіграє велику роль у діяльності психологічної служби, проводити індивідуальні консультації, адже студентів турбують питання міжособистісних стосунків з однолітками, проблеми самореалізації, відчуття тривоги, сімейні стосунки, самооцінка, визначення життєвих пріоритетів, ціннісні орієнтації.

Дякую за налагодження психологічного клімату у всіх структурних підрозділах університету», – прокоментувала практичний психолог університету Євгенія Хоменко.

У вересні 2022 у Полтавській політехніці відбулась зустріч студентів-бакалаврів з представником Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрієм Ночовним, під час якої учасники обговорили засоби профілактики та попередження домашнього насильства у воєнний час.

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в грудні 2022 року на базі Полтавської політехніки відбувся інтерактивний тренінг «Stay safe», учасниками якого стали співробітники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області та студенти університету. Учасники дізналися як вчасно зупинити прояви насильства, ефективно організувати власний простір толерантності та відновити втрачені психологічні ресурси жертв насильства.

У лютому 2023 року в рамках меморандумів про співпрацю з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Управлінням патрульної поліції на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки.

Нагадуємо, що звернутись за консультацією можна у будь-який час за потреби й психологічна служба університету допоможе у розв'язанні проблем, які спричиняють психологічний дискомфорт.

Попередній запис на індивідуальні психологічні консультації:

(099) 960 75 90

yevheniia1986@gmail.com

(Хоменко Євгенія Григорівна – практичний психолог психологічної служби університету).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»