2022-11-30

«Stay safe»: у політехніці відбувся інтерактивний тренінг з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства»

29 листопада у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся інтерактивний тренінг «Stay safe». Учасники – рятувальники і студенти, дізналися як вчасно зупинити прояви насильства, ефективно організувати власний простір толерантності та відновити втрачені психологічні ресурси жертв насильства.

«Stay safe»: у політехніці відбувся інтерактивний тренінг з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства»

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на базі Полтавської політехніки відбувся інтерактивний тренінг «Stay safe», учасниками якого стали співробітники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області та студенти університету.

Це перший спільний проєкт, реалізований співробітниками психологічної служби ГУ ДСНС України в Полтавській області, науково-педагогічними працівниками кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки і психологічною службою Полтавської політехніки у рамках Меморандуму про співпрацю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Головного управління ДСНС України в Полтавській області. За словами організаторів заходу, зважаючи на те, що вся країна живе в умовах надзвичайної ситуації, актуальності та важливості набуває обізнаність молодого покоління з усіма тонкощами безпеки життєдіяльності та цивільного захисту для власної безпеки у разі виявлення випадків насильства або його наслідків. Саме така командна робота дозволяє більш ефективно здобувати практичні навички та сприяє успішному обміну здобутим досвідом.

Учасників тренінгу урочисто привітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області Володимир Салогуб. Очільники установ відзначили новий етап у багаторічній співпраці, партнерських відносинах університету та полтавських рятувальників і подякували учасникам тренінгу за високу активність, зацікавленість порушеною актуальною проблематикою, стійку громадянську позицію щодо засудження будь-яких проявів насильства у сучасному світі. 

«Надзвичайно приємно, що лише тиждень тому ми підписали Меморандум про співробітництво, і не відкладаючи надовго його реалізацію, розпочинаємо сьогодні наповнювати його зміст конкретними справами. Вже багато років університет співпрацює з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області в різних напрямках: проводилися тренування наших студентів, які мешкають в студмістечку, співробітники розповідали як правильно діяти під час виникнення надзвичайних ситуацій.

Висловлюю слова щирої вдячності начальнику Головного управління ДСНС України у Полтавській області Володимиру Салогубу та всьому особовому складу управління за таку дієву й конструктивну співпрацю. Ціную ваш героїзм, адже ви щодня рятуєте життя людей, працюєте на упередження будь-яких лих та загроз. Сьогоднішній захід так само спрямований на те, щоб питання безпеки життєдіяльності й здоров’я людини були на першому плані, а ми могли уникнути катастрофічних наслідків.

Безумовно будемо продовжувати нашу діяльність, адже університет піклується питаннями психологічної підтримки всіх учасників навчально-виховного процесу – студентів та викладачів. Ваш практичний досвід неоціненний під час спілкування зі студентами., впевнений, що це тільки початок великої доброї справи, яка спільними зусиллями приведе до Перемоги України як над зовнішнім ворогом, так і над внутрішнім у вигляді проблем, які неминуче приносить війна», – наголосив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

 «У свою чергу хотів би висловити слова подяки Володимиру Онищенку та колективу Полтавської політехніки за нашу співпрацю. Дуже багато наших працівників навчалося й навчається тут. Тому сказати, що ми просто товаришуємо – це буде неправильно. Ми по-справжньому дружимо з Полтавською політехнікою і цінуємо ваше тепле ставлення до рятувальників.

Друзі, я хочу вас привітати з проведенням цього тренінгу, адже це новий неоціненний досвід, корисні вміння та навички.

Дуже багато існує видів насильства, але на сьогодні найголовніший з них – це війна. Ми впевнені в тому, що все здолаємо! Плідної роботи та позитивних вражень!» – привітав учасників начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області Володимир Салогуб.

Студенти і рятувальники працювали на чотирьох університетських локаціях, які змінювалися кожні 30 хвилин, об’єднуючись у групи відповідно до кольору стрічки, отриманої при реєстрації – жовтого, синього, білого та зеленого.

У ролі тренерів виступили керівниця психологічної служби ГУ ДСНС України в Полтавській області Юлія Фалєєва, науковиці кафедри психології та педагогіки – Світлана Яланська, Наталія Сайко, Ніна Атаманчук, Леся Клевака та практичний психолог університету Євгенія Хоменко.

На майстер-класах учасники обговорювали найрізноманітніші прояви насильства, навчалися боротися з ними та працювали над відновленням втрачених психологічних ресурсів:

  • майстер-клас «Зупинити насильство зможеш саме ти!», тренерка – керівниця психологічної служби ГУ ДСНС України в Полтавській області Юлія Фалєєва;
  • майстер-клас «Простір толерантності», тренери – доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Світлана Яланська та кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Ніна Атаманчук;
  • профілактична гра «Від знання до безпеки», тренери – доктор педагогічних наук, професор кафедри психології та педагогіки Наталія Сайко та кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Леся Клевака;
  • тренінг «Відновлення психологічних ресурсів жертви насилля», тренерка – практичний психолог університету Євгенія Хоменко.

По завершенню тренінгу учасники обмінялися позитивними враженнями та розповіли про отримані навички щодо запобігання проявів насильства та його профілактики, розвитку толерантності у сучасному суспільстві.

36 співробітників ГУ ДСНС України в Полтавській області та студентів Полтавської політехніки отримали сертифікати.

Раніше у Полтавській політехніці відбувся обласний Чемпіонат з шахів серед працівників ДСНС України, а студенти політехніки навчались правильно діяти у надзвичайних ситуаціях. 

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»