2022-10-07

Студенти навчались правильно діяти у надзвичайних ситуаціях

У студмістечку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пролунала навчальна повітряна тривога – мешканці гуртожитків відпрацювали перехід в укриття і пройшли інструктаж щодо правил поведінки в укритті, а після цього відбулось комплексне об’єктове тренування з протипожежної безпеки з залученням спеціальної техніки та фахівців Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Студенти навчались правильно діяти у надзвичайних ситуаціях

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» системно проводяться заходи з протипожежної безпеки: на початку нового навчального року щорічно проводяться навчання з протипожежної безпеки для нових мешканців гуртожитків, відпрацьовуються навички пожежогасіння та користування вогнегасниками. Цього року відділ охорони праці і департамент безпеки університету спільно ГУ  ДСНС України у Полтавській області розширили програму навчань та інструктажів.

Ранок 7 жовтня почався у студмістечку Полтавської політехніки з навчальної повітряної тривоги о 08:00. Мешканці гуртожитків за сигналом перейшли в укриття, де інспектори відділу запобігання надзвичайних ситуацій Полтавського районного управління ГУ ДСНС провели інструктаж щодо про правил поведінки та алгоритму дій під час повітряної тривоги, евакуації, перебування у сховищах та укриттях у випадку надзвичайної ситуації.

Рятувальники нагадали про різні види тривог (повітряну, ракетну, хімічну та радіаційну) і чому не завжди доцільно спускатися в найпростіше укриття.

Наприклад, у разі викидів хімічних речовин, які по густині важчі за повітря (хлор − отруйний газ жовтувато-зеленого кольору, має різкий подразнюючий запах, важчий за повітря), вони накопичуються у низинних ділянках місцевості, підвалах і на нижніх поверхах будівель. Тому найбільш безпечні місця − верхні поверхи високих будівель. І навпаки (наприклад, аміак – безбарвний газ задушливої дії, що має їдкий характерний запах, удвічі легший за повітря), хімічні речовини, які легші за повітря, швидко піднімаються у верхні шари атмосфери і можуть потрапляти в приміщення на останніх поверхах багатоквартирних будинків. Необхідно виходити із зони забруднення низинами та у напрямку, перпендикулярному руху вітру, до укриття.

Якщо під час реальної небезпеки людина знаходиться на відкритій місцевості, рекомендується негайно лягти на землю, по можливості у більш заглиблені місця  (канави, ями, ритвини тощо), прикрити голову якимись речами або руками, при цьому згрупувавши тіло так, для уникнення травмування пахової артерії від уламків конструкцій будинків тощо. У випадку ураження пахової артерії потрібно якнайшвидше надати домедичну допомогу постраждалому, зупинивши кров за допомогою джгута (турнікета).

У разі артилерійського або мінометного обстрілу необхідно щільно закривати вуха руками, відкривши рот для урівноваження тиску. Звуковий (акустичний удар) може призвести до розривів судин та барабанних перетинок.

Також інспектор нагадав про важливість підготовки «тривожної валізи», обговоривши зі студентами, який набір необхідних речей зможе збільшити шанси на виживання. Серед них: продуктовий набір, документи, телефон, стандартний набір домашньої аптечки, теплий одяг.

Інспектор наголосив, що невиконання певних правил навчального закладу тягне за собою адміністративну відповідальність та накладення штрафів. Розмір штрафу на даний момент може складати 1700 грн. Але дотримуватись правил, у першу чергу, необхідно для того, щоб убезпечити себе.

Після виходу з укриття відбулася навчальна пожежна тривога. Працівники Першої пожежно-рятувальної частини 1-го державного пожежно-рятувального загону (м. Полтава) провели комплексний інструктаж та практикум з користування первинними засобами пожежогасіння. Інструктаж складався із трьох частин: проведення евакуації, користування вогнегасниками, вибухонебезпечні предмети.

Згідно з правилами експлуатації та типових норм належності вогнегасників будинки та приміщення різного призначення мають бути оснащені переносними або пересувними вогнегасниками. Інженер з пожежної безпеки Владислав Забедейко прокоментував, що в університеті стежать за тим, щоб вогнегасники були вчасно випробувані (раз на рік), вчасно проводились роботи з технічного обслуговування вогнегасників, що підтримує ці засоби захисту в робочому стані, збільшує термін їх служби.

Найбільш розповсюдженими, через свою універсальність, є вуглекислотні та порошкові вогнегасники. Вуглекислотні вогнегасники заповнені зрідженим діоксидом вуглецю, ними можна ефективно гасити практично будь-які поверхні на невеликій площі, зокрема, побутову техніку та електроніку. Порошкові вогнегасники використовуються для гасіння раптових спалахів рідких, газоподібних та твердих речовин.

Після інструктажу для закріплення теоретичних знань мешканці студмістечка та адміністрація під наглядом рятувальників потренувались самотужки загасити осередок виникнення пожежі вуглекислотними та порошковими вогнегасниками.

Нагадаємо, евакуаційні виходи в студмістечку відремонтовані і обладнані запасними ключами, а під час минулих об’єктових тренувань з протипожежної безпеки студенти навчалися швидкій евакуації з гуртожитків.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»