2019-12-17

Студенти навчалися швидкій евакуації з гуртожитків

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели комплексне об’єктове тренування з протипожежної безпеки з залученням спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Студенти навчалися швидкій евакуації з гуртожитків

16 грудня о 15:30 год оголосили надзвичайну ситуацію в усіх студентських гуртожитках Національного університету імені Юрія Кондратюка. Сигнал тривоги прозвучав у межах запланованих навчань з протипожежної безпеки для мешканців студентського містечка, які проводились із залученням фахівців та спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Спеціальна система оповіщення діє у кожному гуртожитку, інформування здійснюється двома мовами: українською та англійською.

«Студенти відпрацювали план евакуації з гуртожитків через запасні виходи та з використанням спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Ми змоделювали ситуацію, коли пожежа заблокувала виходи з кімнати, а пожежні продемонстрували способи евакуації людей через запасні виходи та вікна з допомогою драбин і спецтехніки», – розповів проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку інфраструктури Національного університету імені Юрія Кондратюка Анатолій Мартиненко.

Чергові повідомили адміністрацію студмістечка та почали евакуацію його мешканців. Студенти до навчань поставилися відповідально, відпрацювання евакуаційних заходів відбувалося з дотриманням всіх інструкцій та вимог безпеки. З допомогою драбини евакуювали мешканців третього поверху, виходи з якого було умовно заблоковані пожежею.

«В університеті вирішили провести позапланове комплексне об’єктове тренування, щоб студенти були готовими діяти у надзвичайних ситуаціях», – продовжує проректор Анатолій Мартиненко.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» системно проводяться заходи з протипожежної безпеки: на початку нового навчального року щорічно проводяться навчання з протипожежної безпеки для нових мешканців містечка, де демонструються різні способи пожежогасіння, відпрацьовують навики користування вогнегасниками. У змодельованих ситуаціях під керівництвом фахівців студенти мають можливість спробувати загасити осередок виникнення пожежі самотужки. Запрошені фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій демонструють навчальні фільми та розповідають студентам про елементарні правила поводження з вогнем. В університеті створені належні умови для своєчасної евакуації студентів та науково-педагогічних працівників в умовах виникнення надзвичайної ситуації.

«Наша задача – повторити зі студентами навички евакуації, нагадати розташування запасних евакуаційних виходів та розповісти про додаткові спецзасоби, які можна використовувати під час евакуації. Ми побачили, що за 10 хвилин у нас чотири гуртожитки прибули на місце збору. Тобто, пʼять-сім хвилин на вихід з гуртожитку в безпечну зону ми, сподіваюся, відпрацювали. Варто наголосити: в університеті та гуртожитках на всіх поверхах є первинні засоби пожежогасіння, які за необхідності можна використовувати для збереження житла та власного життя. Вогнегасників у гуртожитку понад 30.. Як показала практика, чим частіше проводити зустрічі з представниками ДСНС, тим більша результативність. Важливо зрозуміти всю серйозність ситуації та не розгубитися в потрібний момент», – говорить директор студентського містечка Андрій Поставний.

Напередодні об’єктового тренування відбувся також спеціальний захід для науково-педагогічних працівників. Інженер з пожежної безпеки Національного університету імені Юрія Кондратюка проінформував про систему евакуації, систему оповіщення, запасні виходи, покажчики евакуації, типи вогнегасників, які є в університеті. «У разі пожежі викладачі повинні скоординувати дії студентів, знати куди їх вести, щоб вони швидко і організовано, без паніки, вивести людей», – наголошує фахівець.

В університеті такі заходи проводитимуться системно й надалі для попередження виникнення надзвичайних ситуацій.