2023-02-09

Судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки

08 лютого у рамках меморандумів про співпрацю з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Управлінням патрульної поліції на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки. Учасники навчалися основам тактичної медицини і відпрацювали навички надання домедичної допомоги у підвищено небезпечних умовах.

Судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки

У рамках меморандумів про співробітництво з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та  Управлінням патрульної поліції Департаменту патрульної  поліції в Полтавській області на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся семінар-тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки, учасниками якого стали більше сотні науково-педагогічних працівників Полтавської політехніки. Під час практичних занять з досвідченими тренерами учасники дізналися про алгоритм дій за протоколом M.A.R.C.H при критичних  кровотечах та навчилися надавати домедичну допомогу в умовах підвищеної небезпеки.

Полтавська політехніка як один з кращих класичних університетів України та флагман вищої освіти Полтавського регіону подбала про створення широких  можливостей для отримання викладачами і співробітниками університету життєво необхідних навичок. Проєкт реалізовано з ініціативи адміністрації Національного  університету   «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з метою набуття знань та практичних навичок з домедичної підготовки та основ безпеки в умовах воєнного стану.

За словами співорганізаторів, зважаючи на численні загрози людському життю та здоров’ю, величезну кількість жертв під час ведення незаконних військових дій на території нашої країни, руйнувань об’єктів критичної та цивільної інфраструктури, зростає нагальна необхідність навчати мирних жителів алгоритмам необхідних дій при пораненнях, критичних кровотечах, серцево-легеневій реанімації. Адже саме від швидкості людської реакції, вмінь правильно та точно діяти у надзвичайних ситуаціях, залежить власна безпека українців, життя та здоров’я рідних, товаришів, бойових побратимів. Подібні командні проєкти, реалізовані за участі досвідчених фахівців державних служб дозволяють ефективно підвищити рівень обізнаності  пересічних громадян  у  питаннях домедичної допомоги та основ безпеки.

Учасників семінару-тренінгу урочисто привітала перший проректор-проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Філонич та провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом, прессекретар Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області, випускниця університету 2011 року Катерина Григоренко, наголосивши на вагомості результатів плідної науково-освітньої співпраці університету, Служби судової охорони та Управління патрульної   поліції  в Полтавській області у сфері надання необхідних практичних навичок науковцям, викладачам і здобувачам вищої освіти в випадках надзвичайних ситуацій.

«Враховуючи непрості сучасні умови, команді Полтавської політехніки спільно з партнерами вдалося організувати та провести на високому рівні семінар-тренінг, корисний та потрібний абсолютно для кожного українця. Варто відзначити той факт, що буквально через кілька днів після підписання Меморандуму про співпрацю з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області, виникла спільна ідея про залучення фахівців управління  та патрульної поліції до такого масштабного проєкту. В умовах воєнного стану всі ми, без винятку, вимушено відчуваємо наслідки того, що наразі відбувається у нашій країні, тому Полтавська політехніка не може залишатися осторонь, продовжуючи боротися з російським агресором на власному освітньому фронті, та організувала на території студентського містечка  «Пункт незламності».

Наші колеги-викладачі, співробітники університету виявили бажання вдосконалити навички надання домедичної допомоги і навчитися правильно діяти в тій чи іншій критичній ситуації. Твердо переконана, що з допомогою досвідчених тренерів вдасться впоратися з поставленою задачею на «відмінно». Бажаю плідної роботи, високої результативності, особистих успіхів, яскравим  свідченням яких стануть отримані вами сертифікати!», – наголосила перший проректор-проректорка з  науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Філонич.

За словами провідного спеціаліста відділу по роботі з персоналом, прессекретарки охоронців Феміди Полтавщини Катерини Григоренко, практична цінність подібних тренінгів полягає у тому, що власними знаннями з учасниками діляться люди, які щоденно при виконанні службових обов’язків  опиняються в непростих ситуаціях, можуть розповісти як правильно діяти  та не розгубитися, коли на кону опиняється чиєсь життя.

У ролі тренерів виступили  співробітники Управління  патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області Артур Костильов, Олександр Білаш, фахівці Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Геворг Геворгян, Катерина Григоренко, Наталія Новікова,  Артем Слободенюк.

Викладачі Полтавської політехніки працювали у чотирьох динамічних групах і успішно пройшли навчання за чотирма змістовими блоками, опановуючи практичні прийоми надання допомоги при критичних кровотечах, навчалися виконувати маніпуляції з турнікетом в умовах високого рівня загрози та без загрози, здійснювати чіткі дії при серцево-легеневій реанімації потерпілого, критичних людських станах. Особлива увага приділялася учасниками відпрацюванню алгоритму дій за протоколом M.A.R.C.H при критичних кровотечах, тренуванню на манекенах та один одному.

Успішно завершивши навчання, науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки отримали сертифікати.

По завершенню тренінгу учасники обмінялися позитивними враженнями та розповіли про значення отриманих практичних навичок надання допомоги у критичних та надзвичайних ситуаціях. Більшість висловила побажання, щоб отримані вміння доводилося використовувати нечасто і лише у мирних життєвих обставинах.

«Від себе особисто можу відзначити, що сьогоднішній тренінг надзвичайно актуальний та своєчасний, адже з 24 лютого 2022 року наша країна переживає низку надскладних викликів. Ми маємо бути готовими до будь-яких випробувань. Судячи з виразу обличчя та зацікавленості наших колег, які, як і я, відвідали тренінг, він став не лише корисним, але й пізнавальним – можна спробувати потренуватися на манекені і один одному у правильності надання першої домедичної допомоги.

Спільно зі співробітниками Територіального управління Служби судової  охорони в Полтавській області та Управління патрульної поліції пригадали міжнародні протоколи надання домедичної допомоги, особливості накладання пов’язок, турнікетів, тампонування різних видів ран, зовнішнього непрямого масажу серця – до речі, його правильно виконувати, подумки наспівуючи пісеньку групи  Bee Gees  «Stayin’ Alive», і ви не забудете цей вірний ритм.

Під час освітнього процесу викладачі відповідальні за життя та здоров’я своїх студентів, тож актуалізація цих знань була дуже корисною», – прокоментував учасник тренінгу, кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Зима

Нагадаємо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських університетів, що має ряд укладених чинних угод про співпрацю та науково-освітнє парнерство з правоохоронними органами та державними установами – Національною поліцією України, Департаментом кіберполіції, Управлінням патрульної поліції у Полтавській області, Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України, Головним територіальним управлінням юстиції в Полтавській області,  Полтавською обласною прокуратурою, Міжнародною Асоціацією Поліграфологів, Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Полтава, Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», Управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області, Державною аудиторською службою України, органами місцевого самоврядування.

Раніше у політехніці відбувся інтерактивний тренінг «Stay safe» з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства», студенти політехніки відвідали майстер-клас з кримінального права та слідчого процесу від полтавських правоохоронців, в університеті  відбувся обласний Чемпіонат з шахів серед працівників ДСНС України.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»