2023-03-31

У політехніці презентували перший на Полтавщині Ґендерний центр

30 березня у рамках реалізації ґендерного освітнього проєкту «Професія за покликанням, а не за стереотипом» у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася презентація першого на Полтавщині Ґендерного центру.

У політехніці презентували перший на Полтавщині Ґендерний центр

Створений за спільної ініціативи університету та Служби судової охорони центр сприятиме системному підходу до реалізації державної політики забезпечення ґендерної рівності, рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства, подоланню стереотипів «жіночих» та «чоловічих» професій, а також професійній реалізації захисників, захисниць і ВПО.

 

30 березня у рамках реалізації ґендерного освітнього проєкту «Професія за покликанням, а не за стереотипом» на базі одного з кращих класичних університетів – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували перший у Полтавському регіоні Ґендерний центр. Проєкт реалізовано фахівцями Служби судової охорони у тісній співпраці з Полтавською політехнікою за всебічної підтримки партнерів – Української асоціації  представниць правоохоронних органів (УАППО) та Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області.

Захід відвідало понад 300 гостей, серед яких були керівники закладів освіти, очільники управлінь освіти територіальних громад Полтавщини, та представники правоохоронних органів області.

Презентація почалась з Державного Гімну та вшанування скорботною Хвилиною мовчання пам’яті захисників і мирних жителів, яких вбила держава-терорист.

Зі знаковою подією у житті області привітали заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, голова Правління Української асоціації представниць правоохоронних органів, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, виконавча директорка Міжнародної асоціації жінок поліцейських (IAWP) Джейн Таунслі, радниця голови Служби судової охорони Катерина Тітуніна, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, начальниця відділу протидії домашньому насильству Департаменту патрульної поліції Ірина Компанієць та головний спеціаліст Відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лариса Кармазін-Денисенко, директор Департаменту освіти та науки Полтавської обласної військової адміністрації Євген Кончаковський.

«Минає чотирьохсотий день мужньої боротьби українського народу, чотирьохсотий день від початку повномасштабного вторгнення на територію України країни-агресора рф. Всі ми мужньо боронимо нашу країну і свою незалежність.

Попри війну  Полтавська політехніка як інноваційний заклад вищої освіти успішно реалізує усі сучасні проєкти, спрямовані на активне входження України до Європейського Союзу. І сьогодні ми зібралися на презентацію ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – першого ґендерного центру в Полтавській області, який реалізується в рамках ґендерного освітнього проєкту Полтавщини «Професія за покликанням, а не за стереотипами».

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 року про затвердження Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з партнерами було розроблено проєкт щодо забезпечення ґендерної рівності в освітньому середовищі Полтавщини.

Ґендерний центр – це спільна ініціатива Служби судової охорони та Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а партнерами у реалізації інноваційного проєкту стали Українська асоціація представниць правоохоронних органів (УАППО) і Територіальне управління Служби судової охорони у Полтавській області.

Ми створюємо освітній простір без ґендерних стереотипів та дискримінації, у якому люди здатні та готові не допускати, виявляти, помічати та аналізувати, реагувати своїми думками та діями на всі пов’язані ризики, забезпечення впровадження міжнародних та європейських стандартів.

Центр надаватиме інформаційну, освітню та науково-практичну допомогу викладачам та здобувачам вищої освіти в університеті, а також представникам інших установ, підприємств, організацій щодо впровадження ґендерних підходів у діяльності, у першу чергу освітянам, науково-педагогічним працівникам, учням та студентам інших закладів освіти, а також захисникам і захисницям, членам їх родин, ВПО, постраждалим від воєнних дій і представникам правоохоронних органів.

Вітаю усіх учасників, бажаю успіхів у реалізації поставлених  стратегічних завдань.

Спільними зусиллями великої команди професіоналів Полтавщина стає лідером в реалізації прогресивного підходу до побудови суспільства на основі ґендерної рівності!

Професійність визначається не статтю, а зовсім іншими критеріями без дискримінації, але з повагою!

Україна – країна великих можливостей, свободи і рівності!

Слава Україні!» – відкрив масштабну подію ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

За плідне співробітництво, проявлений патріотизм та вагомий внесок у розвиток важливих соціальних проєктів, що сприяють підвищенню рівня знань та вмінь з тактичної медицини, вогневої підготовки і впровадження засад ґендерної рівності серед населення, активну підтримку Служби судової охорони ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка нагороджено заохочувальною відзнакою Голови служби судової охорони – нагрудним знаком «За співпрацю». Нагороду вручили радниця голови Служби судової охорони Катерина Тітуніна та керівник Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Олександр Аленін, відзначивши успішний новий досвід науково-освітньої співпраці.

Голова Правління Української асоціації представниць правоохоронних органів, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко у мотивуючому відеозверненні подякувала ініціаторам, натхненникам, співавторам даного проєкту: «В умовах війни та щоденного протистояння ворогу наша згуртованість і взаємодія є дійсно ключовими на шляху до перемоги України. Зараз в умовах тотального насильства українці дедалі частіше проявляють чуйність один до одного, а також свідомість і небайдужість. Тож сьогодні у вас є можливість для обміну думками, відкритого спілкування, ефективної взаємодії. Дійсно, випробування,  пов’язані з війною, ще більше згуртували нас і зробили нашу мережу правоохоронних органів максимально потужною.

За останній рік до нас долучилося чимало нових учасників та учасниць, і ми раді, що попри всі обставини та виклики наша спільнота поповнюється однодумцями, які є рушійною силою змін. Слава Україні!».

За словами заступника начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексія Бруслика, спільна ініціатива Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Служби судової охорони –дуже важлива і такий центр необхідний не лише як освітній хаб, а й визначальний маркер для розвитку культури серед наших громадян, зокрема щодо питання ґендерного балансу й дотримання рівності прав жінок і чоловіків. Спікер подякував команді однодумців, авторів проєкту та всім стейкголдерам, які брали участь у розробці даної концепції та реалізації проєкту ґендерного центру.

«Стаття 24 Конституції України передбачає рівність прав людини й громадянина в незалежності від, в тому числі, статі. На державному рівні КМУ 12 серпня 2022 року схвалив Державну стратегію забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року та операційний план з її реалізації на 2022-2024 рр. Війна вносить свої корективи. На території Полтавської області згідно ґендерного профілю відсоток жінок становив 53,8%. Зрозуміло, що з внутрішньою міграцією і переїздом ВПО значно збільшився цей баланс і відсоток жінок в нашій області.

Від дотримання кожним рівних прав залежить дуже багато. У нас до сих пір, на превеликий жаль, існують стереотипи по відношенню до жінок, і це необхідно виправляти. Наприклад, що багатодітна мати не може бути ефективним керівником або відповідальним працівником. Існуючі раніше стереотипи мають відійти у минуле. Маємо усвідомлювати, що права жінок та чоловіків мають бути рівними. Стандарт поведінки і ставлення, культури в нашому суспільстві має підвищуватися. Тому велика вдячність Полтавській політехніці за те, що на освітянському рівні створено цей центр, що буде забезпечувати та проводити адвокацію ґендерної рівності. Безумовно, будемо підтримувати всі заходи та ініціювати їхнє проведення на обласному рівні. Дякуємо шановному Володимиру Олександровичу та команді Полтавської політехніки за ініціативність і, як завжди, чудову організацію заходу», – наголосив Олексій Бруслик.

За словами першого заступника голови Полтавської обласної ради Олександра Лемешка, генетична ідентичність українців – це повага до жінки, повага до матері, до коханої людини.

«Вітаючи дану ініціативу, вважаю, що ці можливості можна використовувати в освітньому просторі й в профорієнтаційній діяльності. Це перший приклад відкриття Ґендерного центру в межах закладу вищої освіти. Можу сказати, що спілкуючись з представниками громад, з депутатами та депутатками, відзначаю, що жінка-депутат більш орієнтована на соціальні питання (освіта, медицина тощо). Сподіваюсь, що буде якомога більше проєктів у цій галузі. Це надзвичайно актуально, це прояв нашої демократичності й ті цінності, за які кожен з нас бореться на своєму фронті», – наголосив Олександр Лемешко.

На ключових аспектах подолання основних ґендерних стереотипів наголосив у своєму вітальному слові перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький: «Сьогодні ми долучилися до процесу створення чогось нового, що додатково допоможе подолати стереотипи, що  існують в  нашому суспільстві щодо ґендерної безпеки, про які ми говоримо щодня. Ми знаємо, що особливо в правоохоронних органах дуже багато років тривалий час ці ґендерні стереотипи й хибні принципи були дуже розповсюджені.

Говорячи мовою чисел, хочу зазначити, шо на 130 тисяч співробітників Національної поліції наразі проходять службу та працюють 27% жінок, це досить високий показник. На цьому прикладі я можу показати, що у випадку дотримання й просування правильних принципів і  підходів у створенні ситуацій, коли правильні ґендерні принципи працюють це дає можливість тримати правильний клімат в колективі, коли цей баланс дотримується.  Відзначу,  навіть в підрозділах тактично-оперативного реагування у нас також служать 8% жінок, які нарівні з чоловіками виконують завдання підрозділу. Сьогоднішній захід є безумовно позитивним в плані розвитку саме правильних принципів ґендерної рівності, подолання стереотипів, сьогоднішня презентація освітнього порталу є безумовно позитивним кроком у даному напрямку».

«Вільність та недискримінація – це запорука та основні принципи міжнародно-правових норм в галузі дотримання прав людини, фундаментальна цінність будь якого демократичного суспільства. Тому, звісно,   війна внесла свої корективи у наше з вам життя, та, не зважаючи на це, в Україні були прийняті дві стратегії – Державна стратегія забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, і також стратегія впровадження ґендерної рівності у закладах освіти. Відкриття Ґендерного центру при освітньому закладі свідчить про те, що на освітні заклади, як на перші позасімейні інституції, що займаються освітою і розвитком молоді, покладається відповідальна місія у формуванні принципів ґендерної рівності. З повагою ставлюся до освітян, які формують ці принципи, саме вони мають змогу зламати існуючі стереотипи, які на сьогоднішній день існують в нашому суспільстві. Консолідація зусиль органів державної влади, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів є тим принципом, який забезпечить формування ґендерної рівності, і все це є шляхом України до євроінтеграції», – відзначила головний спеціаліст  Відділу сприяння  роботі регіональних представництв Секретаріату  Уповноваженого Верховної Ради  України з прав людини Лариса Кармазін-Денисенко.

«Від Служби судової охорони та від себе особисто хочу подякувати організаторам заходу за запрошення. Мені дуже приємно, що наша служба стала співогранізатором та співініціатором цього ґендерного центру.

Я хочу подякувати за ідею, неймовірні зусилля та ефективну взаємодію, які надали такий чудовий результат. Я впевнена, що на базі цього центру будуть реалізовуватися важливі та цікаві проєкти, що допомагатимуть дотримуватися ґендерного балансу не лише в освітньому просторі, а й усій судовій гілці влади, судовому та цивільному секторам. Окремо хочу висловити вдячність та ректору Полтавської політехніки Володимиру Онищенку, який надав можливість та неймовірну підтримку при створенні цього центру. На всіх етапах мені дуже сподобалось прогресивна та проактивна позиція як керівництва, так і колективу університету.

Ви – рушійна сила до реалізації важливих суспільних змін. Політика ґендерної рівності є одним з основоположних завдань Служби судової охорони, закладеної в нашу нормативну базу, адже відповідно до положення про Службу судової охорони наша служба сприяє забезпеченню реалізації єдиної державної політики спрямованої на досягнення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

Ґендерна рівність – це не лише про права жінок, це про рівні права жінок та чоловіків. Тому давайте захищати один одного кожен на своєму фронті», – зазначила радниця голови Служби судової охорони Катерина Тітуніна.

Головний освітянин області відзначив серед учасників широке представництво педагогічної спільноти, зацікавленої у зміні виховної парадигми.

 «Радий вітати всіх в стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Дякуємо керівництву за таку гарну ініціативу.

Дійсно, питання ґендеру для нас важливе та актуальне, тому ми повинні починати боротьбу та усунення всіх недоліків. Я бачу серед присутніх багато педагогів, оскільки саме вони будуть працювати над тим, щоб наші наступні покоління працювали саме в умовах ґендерної рівності й прагнули, щоб стать не заважала і не перешкоджала всебічному розвитку кожної особистості як громадянина України. Сподіваюся, що сьогодні кожен з вас винесе із сьогоднішнього заходу багато корисного й буде використовувати це в своїй подальшій діяльності», – побажав директор Департаменту освіти та науки Полтавської обласної військової адміністрації  Євген  Кончаковський.

Стратегію діяльності ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували керівниця Ґендерного центру – провідний юрисконсульт університету Олена Дубинка та членкиня Піклувальної ради Ґендерного центру, співробітниця Територіального управління служби судової охорони в Полтавській області Катерина Григоренко, які поділилися подальшими планами команди однодумців по реалізації проєкту, спрямованого на підвищення ґендерної грамотності педагогічних працівників, створення сучасного освітнього середовища для подальшого професійного розвитку та самореалізації учасників та учасниць освітнього процесу, в якому створені умови для реалізації рівних прав та можливостей незалежно від статі та інших ознак.

«Наш проєкт став результатом ідей та плідної роботи працівників правоохоронних органів, державних відомств та  служб. Задля того, аби сьогодні ми могли зустрітися  у  цій чудовій залі, багато людей доклали чимало зусиль. Окремо хочемо відзначити офіцерів патрульної поліції Полтавської області, зокрема Роту тактико-оперативного реагування за надзвичайно вагомий внесок у створення та роботу нашого Ґендерного центру. Ці неймовірні хлопці та дівчата витрачали увесь свій вільний час для того, аби надати всім охочим знання та практичні навички з домедичної допомоги і робили вони це поміж ротаціями на фронт. Вони витрачали кожну хвилину не для власного перепочинку, а для дієвої допомоги українському народові!», – прокоментувала співавторка  проєкту  Катерина Григоренко.

Корисними практичними кейсами охоче поділилися заступниця начальника Управління моніторингу дотримання прав людини – начальниця відділу з питань дотримання ґендерної рівності Міністерства внутрішніх справ України Ольга Перунова, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан, програмна менеджерка Української асоціації представниць правоохоронних органів, керівник компоненту PSP (проєкту стабілізації поліцейської діяльності (Канада) Юлія Ніколайчук, начальник ювенальної превенції ГУНП в Полтавській області Ірина Москаленко.

До роботи панельної дискусії «Ґендерні стереотипи, булінг, домашнє насильство» долучилися старший інспектор відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області ДПП Сергій Лях, заступник директора з навчальної роботи Полтавського спортивного ліцею Полтавської обласної ради Олег Сич, директорка Опорного закладу «Великобагачанський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради» Інна Каленіченко, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко та фахівець міжнародного відділу Полтавської політехніки Ольга Лупай.

Під час панельної дискусії спікери обговорили дотримання ґендерного балансу в спорті, питання менталітету українських та іноземних студентів у векторі ґендерного балансу, подолання дискримінації за національною ознакою при  роботі зі студентами тощо.

Після завершення панельної дискусії учасники презентації мали можливість долучитися до роботи кількох інтерактивних локацій, де потренувалися у стрільбі, наданні домедичної допомоги  при надзвичайних ситуаціях, навчалися основним прийомам самооборони, аналізували прояви злочинності в освітньому середовищі:  

  • «Мультимедійний тир»;
  • «Основи самооборони, дзюдо»;
  • «Домедична підготовка та основи безпеки»;
  • «Впровадження ґендерного підходу. Освітній простір  без обмежень»;
  • «Недопущення булінгу  та проявів злочинності в освітньому середовищі».

На базі Центру заплановано проведення семінарів-тренінгів з ґендерних питань (підвищення рівня грамотності, знання законодавства і результатів новітніх досліджень, а також спроможності використання механізмів і методів протидії ґендерній дискримінації), проведення інформаційно-просвітницької кампанії з метою подолання  стереотипів «жіночих» та «чоловічих» професій, створення робочої групи на постійній основі для допомоги педагогічним працівникам у впровадженні ґендерного виховання.

Співробітники Центру – завідувачка Олена Дубинка, членкині Піклувальної ради Ґендерного центру – Катерина Григоренко, Наталія Новікова та тренер Ґендерного центру  Геворг Геворгян нададуть допомогу при розробці програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників з питань дотримання ґендерної рівності, проведенні ґендерного аудиту, розробці  методичних рекомендацій для проведення ґендерного аналізу документів та освітніх програм на підставі наказу Міністерства соціальної політики України від 09.08.2021 №448 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо проведення ґендерного аудиту підприємствами, установами та організаціями».  

Фахівці також проводитимуть консультації з економічної грамотності для захисників та захисниць України, внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок бойових дій, надаватимуть допомогу в професійній реалізації захисників та захисниць України шляхом їх залучення для проведення                      майстер-класів, гуртків, тренінгів та курсів з різноманітних дисциплін.

         Серед очікуваних результатів діяльності Ґендерного центру Національного  університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»:

  • застосування системного підходу до реалізації державної політики забезпечення ґендерної рівності та консолідація дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, суб’єктів господарювання для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства, зокрема в подоланні наслідків повномасштабної війни;
  • суттєве підвищення рівня обізнаності педагогічних працівників закладів освіти області рівня ґендерної грамотності, ліквідація стереотипів і стигм щодо дотримання ґендерної рівності серед педагогічного колективу Полтавщини;
  • впровадження та активна підтримка ґендерночутливого освітнього середовища у закладах освіти Полтавщини;
  • недопущення формування у школярів та студентів ґендерних стереотипів, які впливають на вибір професії, популяризація свідомого вибору подальшого фаху без урахування стигм про «жіночі» і «чоловічі» професії;
  • надання психологічної допомоги, консультацій захисникам і захисницям України, що повернулися із зони бойових дій, особам, які постраждали від воєнних дій та потребують підтримки, в тому числі внутрішньо переміщеним особам для полегшення їхньої адаптації у мирний час;
  • створення умов для професійної реалізації та адаптації захисників і захисниць України, що повернулися із зони бойових дій, осіб, які постраждали від воєнних дій та потребують підтримки, в тому числі внутрішньо переміщених осіб шляхом надання на базі Центру допомоги у професійному розвитку (допомога у створенні проєктів, тренінгів, секцій з творчих дисциплін, різних видів спорту, курсів з надання домедичної допомоги, тактики, вогневої підготовки та алгоритмів дій з самозахисту в умовах війни), залученням їх (за згодою) у подальших проєктах Центру в якості тренерів чи експертів;
  •  створення онлайн-простору взаємодопомоги та обміну інформацією між педагогічними працівниками та тренерами проєкту, що дасть змогу педагогічним працівникам більш ефективно впроваджувати засади ґендерної рівності в освітньому просторі;
  • виявлення та ліквідація прогалин у педагогічних підходах вчителів та викладачів Полтавщини шляхом проведення ґендерного аудиту;
  • ліквідація ґендерно-стереотипних підходів у навчанні та викладанні в освітніх закладах Полтавщини;
  • підвищення рівня знань та навичок педагогічного складу, здобувачів освіти навчальних закладів з домедичної допомоги, ґендерної рівності, вогневої підготовки та інших актуальних дисциплін;
  • підвищення у дітей та молоді здатності до реальної оцінки своїх творчих, професійних здібностей та можливостей, які є визначальними для подальшого вибору професії, недопущення відтоку майбутніх кадрів за кордон та дефіциту професіоналів на ринку праці для відновлення та розвитку країни у післявоєнний період;
  • популяризація спорту та здорового способу життя серед населення.

Ґендерний  центр  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працює за адресою:

місто Полтава, Першотравневий проспект, 24.

Контакти: +38 (066) 804 44 62, juristconsult@nupp.edu.ua

Нагадаємо, Вчена рада університету затвердила Положення про перший на Полтавщині ґендерний центр, а також в політехніці проведений ґендерний аудит і реалізовується освітній проєкт «Професія за покликанням, а не за стереотипом».

Нещодавно політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів

Раніше у Полтавській політехніці відкрили перший в Україні Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку на базі ЗВО.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»