2023-02-24

Правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам

23 лютого на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся практичний семінар-тренінг «Впровадження гендерного підходу. Гендерний баланс як запорука рівних можливостей», організований фахівцями Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області та Управління патрульної поліції. Учасники дізналися про особливості впровадження ґендерної політики, основні ґендерні стереотипи, які мають місце у суспільстві та шляхи їх подолання.

Правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам

Плідна науково-освітня співпраця Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з охоронцями Феміди продовжується – у рамках Меморандумів про співробітництво з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Управлінням патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області на базі Полтавської політехніки відбувся семінар-тренінг «Впровадження гендерного підходу. Гендерний баланс як запорука рівних можливостей», учасниками якого стали науково-педагогічні працівники та співробітники університету. Під час активної дискусії та практичних інтерактивних вправ з досвідченими тренерами учасники дізналися про нав’язані нашим суспільством статеві ролі для чоловіків та жінок, проаналізували реальні випадки гендерної дискримінації та «розвінчали» існуючі в сучасному інформаційному та освітньому середовищі. гендерні стереотипи.

З ініціативи та всебічної підтримки адміністрації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» задля набуття викладачами додаткових знань щодо гендерної рівності, недопущення явищ гендерної дискримінації в освітньому процесі та поза межами провідного закладу вищої освіти, досягнення гендерного балансу судові охоронці та поліцейські Полтавщини провели пізнавальний та інформативно насичений тренінг, де презентували найпоширеніші гендерні стереотипи, на реальних прикладах «чорного і білого», «рожевого та блакитного» розвінчали помилкові уявлення про чіткий поділ статевих ролей. Адже не завжди дівчатка мають тендітну статуру, полюбляють рожевий колір чи сукні з блискітками, а хлопчики захоплюються точними науками та носять темно-синій чи сірий одяг, прагнучи не виділятися з натовпу однолітків.

У ролі тренерів виступили членкині Української асоціації представниць правоохоронних органів – співробітниця Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області Наталія Новікова та провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом, прессекретар Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області, випускниця університету 2011 року Катерина Григоренко, а також фахівець Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Геворг Геворгян. Вітаючи учасників семінару-тренінгу, Катерина Григоренко наголосила на вагомості результатів плідної науково-освітньої співпраці університету, Служби судової охорони та Управління патрульної поліції в Полтавській області у сфері надання необхідних практичних знань науковцям, викладачам і студентам. У подальших планах – залучення ще більшої кількості прогресивно налаштованої студентської молоді до обговорення суспільно значущих тем, вибір яких необмежений.

За словами співорганізаторів, тематика даного тренінгу обрана невипадково, адже переважній більшості жінок та навіть чоловіків доводилося у своєму житті, професійній діяльності стикатися з випадками реального булінгу, цькування з боку керівництва, колег за те, що він чи вона «не такі як усі». На жаль, часто нав’язані з дитинства суспільні, родинні стереотипи призводять до повної фізичної та моральної дисгармонії, коли вже сформована особистість втрачає власне «я», вимушено підкоряючись обставинам. Тренери розповіли про основну міжнародну нормативно-правову базу, що регулює гендерну рівність, пройшлися дефініціями «стать», «статева» роль», «гендер», «гендерні стереотипи».

 «Сьогоднішній захід має на меті розвіяти страхи про те, що кудись раптово подінеться свято Восьмого березня, жінки раптово почнуть утискати чоловіків, а в суспільстві відбудеться цілковитий колапс. Насправді, це зовсім не так і ми з Наталкою Новіковою як членкині Української асоціації представниць правоохоронних органів на реальних життєвих історіях та практичних кейсах це доведемо. Почнемо трошки з нормативної частини, щоб допомогти присутнім розібратися чому ми, як державні та правоохоронні установи, маємо з цим працювати.

Далі на практичних вправах пройдемося по цікавих гендерних стереотипах та узагальнимо існуючий життєвий досвід. Практична цінність таких тренінгів полягає у тому, що ми спілкуємося, відкрито висловлюємо власну позицію та під впливом аргументів можемо виважено приймати власне рішення. Погодьтеся, що коли говорять про «просте жіноче щастя», це дратує, хочеться запитати про глибинний сенс цього поняття. Адже це, знову ж таки, стереотип, за яким – підтримка родинного вогнища, приготування їжі та виховання дітей. А для чоловіків зовсім інша роль – працювати, заробляти гроші та розвиватися в обраній сфері. Ці помилкові судження укорінилися у нашу свідомість, якщо ми детально проаналізуємо, то побачимо, що переважна більшість їх неіснуюча», – прокоментувала Катерина Григоренко.

Гендерні стереотипи – це певне прийняте у суспільстві бачення того, що означає не просто народитися чоловіком або жінкою, а бути ними. Такі стереотипи існують в будь-якому суспільстві, Україна – не виняток. Учасники пригадали реальні випадки, коли зустрічалися з стереотипними хибними уявленнями та дійшли спільного висновку, що часто у корені виникнення проблеми гендерного підходу лежить освітнє чи родинне середовище. Батьки, рідні, педагоги свідомо чи напівсвідомо підштовхують дітей до власного вибору стереотипної ролі, побоюючись резонансу чи суспільного осуду. Шкідливість подібної стереотипізації в тому, що ми створюємо певний ідеальний шаблон та очікуємо, що так будуть поводитися всі.

Найпоширеніші стереотипи стосуються гендерних ролей, рольової поведінки чоловіків і жінок. Один із найсмішніших та найабсурдніших стереотипів, що блакитний – це колір для хлопчиків, а рожевий – для дівчат. У 60-х роках 20-го століття одна дослідниця аналізувала дані про чоловіків і жінок та для зручності обрала для позначення саме ці два кольори – блакитний і рожевий. І з того часу це чомусь стало нормою.

Важливий момент – професії жіночого роду в більшості малооплачувані та непрестижні. Уявіть, до 2017 року існувало близько 530 професій, які для жінок були забороненими. Часто це пояснювалося начебто турботою про жіноче репродуктивне здоров’я. 

Учасники тренінгу дізналися про ефективні кейси у боротьбі з дискримінацією за статтю - у випадку із роботодавцем можна посилатися на чинне законодавство, що забороняє таку дискримінацію, знаходити реальні дані, які спростовують стереотипи. Тренери заохочували присутніх активніше висловлювати власні думки, дискутувати, шукати аргументи на підтвердження чи спростування тієї чи іншої думки.

Під час виконання практичних занять викладачі та співробітники Полтавської політехніки працювали у чотирьох групах, розглядаючи найпоширеніші випадки гендерної дискримінації. Тематичні картки містили ряд проблемних ситуацій, вирішення яких яких учасники шукали колективно:

  1. Ваш колега на роботі відповідає за більшість обов’язків догляду за дітьми, тоді як його дружина займається більшістю фінансових питань сім’ї. Як ви ставитеся до цього розподілу обов’язків?
  2. Ви берете участь у дискусії про гендерну ідентичність, але чуєте від одного з учасників, що людина народжується з певною статтю і не може змінити її. Як ви відреагуєте на цей коментар?
  3. Ваш друг запрошує вас на вечірку, де темою буде «чорний і білий». Ви знаєте, що на такій вечірці будуть люди, які можуть відчувати дискримінацію через свій колір шкіри. Чи приймете ви запрошення, чому так або чому ні?
  4. Ви знаходитеся в групі, де одна людина висловлює трансфобні погляди. Як ви реагуєте на цю ситуацію?

Успішно завершивши навчання, науково-педагогічні працівники та співробітники Полтавської політехніки отримали сертифікати.

По завершенню тренінгу учасники обмінялися позитивними враженнями, висловивши побажання, щоб сучасне українське суспільство нарешті позбавилося гендерно дискримінаційних суджень, переданих батьками, освітніми традиціями, оточенням.

Відзначимо, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських університетів, що має ряд укладених чинних угод про співпрацю та науково-освітнє парнерство з правоохоронними органами та державними установами – Національною поліцією України, Департаментом кіберполіції, Управлінням патрульної поліції у Полтавській області, Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС УкраїниГоловним територіальним управлінням юстиції в Полтавській області,  Полтавською обласною прокуратурою, Міжнародною Асоціацією ПоліграфологівТериторіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті ПолтаваНаціональним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», Управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області, Державною аудиторською службою України, органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки, в університеті відбувся інтерактивний тренінг з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства».

Нещодавно очільник науково-дослідного напряму Укргазвидобування Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки, а Міжнародний день рідної мови у політехніці відзначили традиційним науково-мистецьким заходом.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»