2024-01-12

У Центрі ветеранського розвитку обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями

На базі Центру ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за ініціативи Гендерного центру Полтавської політехніки та фахівців Центру допомоги врятованим відбулися навчання для заступників директорів та практичних психологів закладів професійної та професійно-технічної освіти області щодо налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями.

У Центрі  ветеранського розвитку обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями

Центр ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», відкритий у співпраці з Міністерством у справах ветеранів України на базі провідного класичного університету, продовжує роботу у сфері надання відповідної соціально-психологічної, правової, інформаційної підтримки, адаптації учасників бойових дій, ветеранів, членів сімей звільнених у запас чи загиблих військовослужбовців.

У рамках серії просвітницьких заходів для педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійної та професійно-технічної освіти Полтавської області  на базі Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбувся практичний тренінг, присвячений особливостям налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями. У заході взяли участь заступники директорів та практичні психологи освітніх закладів міст Полтави, Лубен, Кобеляк, Карлівки ініціювали фахівці міського Центру допомоги врятованим та Гендерного центру Полтавської політехніки.

За словами координаторки Центру допомоги врятованим Наталії Дерябіної, подібний формат зустрічі став відповіддю на реальні запити  заступників  директорів з виховної і навчально-виховної роботи,  практичних психологів закладів професійної та професійно-технічної освіти Полтавської області.

Учасники заходу також дізналися про унікальні можливості для освітньої   підготовки, перепідготовки, здобуття додаткових практичних навичок, компетенцій для військовослужбовців та членів їхніх родин, обговорили напрямки діяльності Центру допомоги врятованим, Гендерного центру та Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки.

Про напрямки діяльності як осередку дієвої допомоги у сфері захисту прав і свобод громадян, протидії булінгу, гендерно зумовленому насильству, дотримання гендерної рівності розповіла керівниця Гендерного центру Полтавської політехніки Олена Дубинка.

«Гендерний центр – структурний підрозділ  нашого університету,  створений  у партнерстві із Територіальним управлінням  Служби судової охорони  у Полтавській області, Українською асоціацією представниць правоохоронних органів, Управління патрульної поліції у Полтавській області, Головного управління Національної поліції у Полтавській області.  

Наразі ми активно співпрацюємо, комунікуємо і проводимо цілу низку заходів, спрямованих на подолання різних видів насильства та дискримінації. Тренерами нашого Центру є професіонали Управління служби судової охорони, Української асоціації представниць правоохоронних органів,  Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області, які мають колосальний практичний досвід та охоче діляться ним з учасниками найрізноманітніших івентів.

Мета  діяльності  Центру – забезпечення  рівного  доступу до можливостей, дотримання  прав і свобод людини і громадянина. Цільова аудиторія нашого Гендерного центру варіюється від маленьких діток до дорослих людей, які вже працюють і працюють не тільки з дітьми. У тому числі ми проводимо заняття із державними службовцями, науково-педагогічними працівниками, педагогічними працівниками, учнями, студентами закладів освіти, внутрішньо переміщеними особами, людьми, постраждалими  від воєнних дій, захисниками та захисницями тощо», – наголосила Олена Дубинка.

Керівник Центру ветеранського розвитку, ветеран, учасник бойових дій   Юрій Шеремет розповів про освітні можливості для захисників та членів їхніх родин, процедуру підготовки помічників ветеранів, перший випуск яких відбувся в політехніці.

Широкі перспективи провідного класичного університету у сфері вищої освіти та перепідготовки за довгостроковими та короткостроковими програмами підвищення кваліфікації презентувала керівниця підготовчого відділення Центру по роботі з обдарованою молоддю Світлана Ревенко.

За ініціативи Офісу Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавської міської ради та громадської організації  «Інноваційні соціальні рішення» у Полтаві створено 30 березня 2023 року Центру допомоги врятованим. Про його роботу розповіла координаторка Наталія  Дерябіна.

«З початку повномасштабного вторгнення ключовими завданнями стало сконцентрувати в одному місці  дорослого і дитячого  психолога, юриста, спеціалістів, які допомагають у випадках усіх видів насильства, соціальних фахівців, що допомагають з поселенням, наданням інформації про гуманітарну допомогу, психологічну допомогу, юридичні консультації, інформаційну підтримку з медичної допомоги, державних виплат, гуманітарної допомоги, тимчасового прихистку, комплексної  спеціалізованої допомоги у випадках насильства, пов’язаного з війною. На сьогодні надано майже 2300 послуг», - розповіла Наталія  Дерябіна. 

Центр знаходиться на вул. Соборності, 58 (Палац  дозвілля  «Листопад», другий поверх), працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:30.

Кейс-менеджерка Центру допомоги врятованим Тетяна Ласкавенко проінформувала присутніх про  процедуру ведення випадку, яка проводиться комплексно і ведеться усіма спеціалістами. Кейс-менеджмент передбачає скоординований підхід до надання соціальних послуг та підтримки людині або сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах – від визначення їхніх потреб до розробки плану дій та координації всіх фахівців, які мають бути залучені до вирішення тієї чи іншої проблеми. Іншими словами, особа звертається по допомогу, а кейс-менеджер розробляє план дій, щоб вирішити конкретний запит і, за необхідності, підключає спеціалістів з інших сфер, наприклад медичних фахівців.

За словами  фахівця, багато звернень надходить щодо пошуку житла.  Люди дуже бояться кудись переміщуватись, бо вже звикли до «свого куточка». Хоча працівники центру не мають повноважень щодо надання житла, вони залучають благодійні організації, які цим займаються.

Про стереотипи у сприйнятті цивільними громадянами образу військовослужбовців  та низку  факторів, на які необхідно зважати при спілкуванні зі звільненими в запас захисниками, розповів практичний психолог Центру допомоги врятованим  Артем Чернов.  

«Медіа створюють певний ідеалізований образ військових і це небезпечно, адже тоді суспільство очікує від них, що вони нічого не бояться і не можуть боятися. Військовослужбовці знаходяться під дією бойового стресу, на це все суттєво   впливають гормони, тому захисники шукають екстремальні ситуації, щоб поновити стимуляцію головного мозку. Далі ми зіштовхуємося зі стигматизацією, яка заважає спілкуванню з ветеранами, адже їм важко сказати, що у них, наприклад, щось болить. При спілкуванні з ветеранами треба розуміти і орієнтуватися, що це реальна людина, яка має фізичні, психологічні та інші базові потреби. Не варто чіплятися за міф у сприйнятті людей, що повернулися з зони бойових дій, що вони змінилися, звісно, що такими як вони були, то вже не будуть.

Виходячи з власного бойового досвіду, адже упродовж майже року служив психологом у підрозділі, скажу наступне – образ «незламного бійця незламної країни» змушує людей навіть після демобілізації дотримуватися цих принципів. Тому вміти з ними розмовляти, мотивувати йти на контакт і ефективно допомогти їм повернутися до цивільного життя – це наш обов’язок», – зауважив психолог.

Учасники заходу цікавилися низкою актуальних питань, на які отримали кваліфіковані відповіді, а по завершенню відвідали інтерактивний Музей науки.

Раніше захисники дізналися про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту, які доступні у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною, голова Асоціації правників України у Полтавській області прочитав лекцію з питань правового статусу ветеранів та членів їх родин, а також про можливості Центру ветеранського розвитку дізналися студенти факультету фізичної культури та спорту.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»