2023-12-21

У політехніці відкрили єдиний в області Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи

На надсучасній базі політехніки відкрили єдиний на Полтавщині Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи, створений за методикою «Зелена кімната». Він слугуватиме навчальною лабораторією для студентів спеціальностей 053 «Психологія» та 081 «Право» та сучасним майданчиком для проведення дослідчих інтерв’ю, діагностики неповнолітніх експертами-психологами Полтавського відділення ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та правоохоронцями.

У політехніці відкрили єдиний в області Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи

У рамках Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та Меморандуму про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини на надсучасній базі  провідного багатопрофільного класичного університету відкрили єдиний на Полтавщині Навчально-діагностичний центр психологічної експертизи,  створений за методикою «Зелена кімната».

Інноваційний науково-освітній простір слугуватиме навчальною лабораторією для студентів  спеціальностей 053 «Психологія» та 081 «Право» та сучасним майданчиком для проведення дослідчих інтерв’ю (допитів) та діагностики неповнолітніх експертами-психологами, зокрема співробітниками Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та представниками правоохоронних органів.

Символічну стрічку у присутності директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів, науково-педагогічних працівників, співробітників та студентського самоврядування університету урочисто перерізали почесні гості – ректор Полтавської політехніки, заслужений працівник освіти України, професор Володимир Онищенко, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко та завідувач Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Володимир Міненко.

«Полтавська політехніка надзвичайно велику увагу приділяє практичному досвіду наших студентів. Відкриваючи нові спеціальності, ми, насамперед, дуже велику увагу приділяємо практичній підготовці. Але особливістю Полтавської політехніки ще є дієва співпраця зі стейкхолдерами та роботодавцями. Щойно ми підписали Меморандум про співпрацю з Полтавським відділенням Національного навчального центру «Інститут судових експертиз імені Заслуженого професора Бокаріуса», а вже наповнюємо його зміст ефективними практичними кейсами.

Ця унікальна лабораторія може використовуватися для практичного застосування, для спілкування з дітьми, які прибули з окупованих територій, були незаконно вивезені з території України, і надання їм відповідної психологічної допомоги та комунікації з представниками правоохоронних органів. Це поєднання теоретичної і практичної підготовки.

Пишаємося, що наші стратегічні партнери допомагають нам у підготовці висококваліфікованих фахівців за різними спеціальностями. Використовувати лабораторію зможуть як студенти політехніки, так і представники патрульної, ювенальної поліції, судові експерти», – прокоментував очільник Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

За словами завідувача Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Володимира Міненка, такий простір дуже актуальний у наш час і потрібний експертам установи: «Відкриття «Зеленої кімнати» на базі Полтавської політехніки – це чудовий приклад для всієї України. Ми щойно підписали Меморандум, а він вже починає реалізовуватися. Це добре, що у політехніці ми можемо підібрати професійні кадри та працювати у цій кімнаті у сфері надання допомоги дітям. Переконаний, що від нашої співпраці будуть лише відмінні результати».

У навчально-дослідницькому центрі створені умови для гармонізації психоемоційного стану та налаштування на позитивну взаємодію. Центр складається з двох кімнат – терапевтичної, де комфортні умови, які дозволяють налагодити взаємодію з клієнтом-пацієнтом і робочого приміщення, призначеного для практичних психологів, експертів та правоохоронців, з обладнанням для зв’язку з психологом і спостереження.

Завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор філософії Євгенія Хоменко презентувала можливості «Зеленої кімнати» при роботі з дітьми, що стали жертвами чи свідками насильства, перебували на деокупованих територіях  та зазнали тяжких психологічних травм.

За словами науковиці, студенти-бакалаври та магістранти упродовж  навчання  можуть долучатися до навчання в спеціалізованій лабораторії в межах вивчення курсів «Психологічна експертиза» «Консультування та основи психотерапії», «Теорія і практика психологічного тренінгу», «Психологія посттравматичного стресового розладу», «Кризова психологія», «Юридична психологія», «Психологія травмуючих ситуацій», «Медична психологія» тощо. Одночасно «Зелена кімната» стане унікальним майданчиком для практики психотерапевтичних технік викладачами, проведення індивідуальних консультації, адже  оснащена усім необхідним для якісної психотерапії.

«Кімната забезпечена усім необхідним – ноутбуками, камерами відеоспостереження, мікрофонами для спілкування, робочими місцями для експертів тощо. Проведення процедури спілкування з дітьми буде регламентоване відповідно до законодавства і підкріплене відповідними документами. Зелений колір – це колір комфорту з погляду психології. Методика «Зелена кімната» забезпечує комфортний психологічний стан, налаштовує на працю і позитивну взаємодію. У нас забезпечені всі умови «Зеленої кімнати», вона відповідає всім вимогам правоохоронних органів і слідчої експертизи.

«Зелена кімната», перш за все – навчально-дослідницький центр, який працюватиме і забезпечуватиме практичну підготовку студентів за двома напрямками: практична психологія і право. «Зелена кімната» – це відома методика, яка полягає у забезпеченні безпечних умов, які дозволяють не травмувати повторно психіку неповнолітнього при роботі з правоохоронними органами і психологічними експертами. Діти, які безпосередньо повинні бути клієнтами цієї кімнати, зазвичай, є або жертвами насилля, або свідками насилля, або ті, які прибули з деокупованих територій, наближені до військового конфлікту і, відповідно, психологічна і психотерапевтична робота з такими дітьми, буде забезпечена в цьому центрі.

При роботі з нашими студентами ми будемо використовувати навчальні курси, які у нас є, це і психологічна експертиза, і основи психотерапії, і психологічне консультування та треніг. Тому таке «дзеркало» і наявність двох кімнат забезпечують те, що студенти зможуть попрактикуватися, програти на собі певні ролі і поспостерігати і дати зворотній зв’язок одне одному. Така двостороння кімната дасть можливість студентам набувати практичні навички саме через програвання певних ролей.

Захист прав людини, громадянина і дитини у нас на першому місці», – наголосила Євгенія Хоменко.

«Дуже приємно, що сьогодні на базі Полтавської політехніки за підтримки ректора Володимира Олександровича Онищенка вперше на теренах нашої області ініційовано відкриття «Зеленої кімнати». Інноваційний науково-освітній простір на базі  потужного класичного  університету є важливим кроком у галузі дотримання прав дитини і ми дійсно віримо в те, що ця кімната буде використовуватися для надання допомоги дітям. З дотримання прав дитини починається захист у нашій держав», – відзначив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко.

Партнери оглянули інноваційну локацію та обговорили пріоритетні напрямки подальшого науково-освітнього співробітництва. До обговорення особливостей використання Навчально-діагностичного центру «Зелена кімната» долучилася завідувачка сектору криміналістичних і психологічних досліджень Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса»  Тетяна Єгорова.

Нагадаємо, ректор політехніки нагороджений Подякою Омбудсмана України.

Нещодавно науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню детектора брехні в умовах воєнного стану, політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми і  розпочав свою роботу інтерактивний Музей науки Полтавської політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»