2023-12-21

Політехніка співпрацюватиме з Полтавським відділенням ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса»

19 грудня між Полтавською політехнікою в особі ректора Володимира Онищенка та Полтавським відділенням ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. M. С. Бокаріуса» Мінюсту в особі завідувача відділенням Володимира Міненка підписано Меморандум про співпрацю, який передбачає здійснення спільних наукових досліджень, надання методичної, консультативної допомоги співробітниками університету та установи, відкриття інноваційних науково-дослідницьких та експертних осередків в університеті.

Політехніка співпрацюватиме з Полтавським відділенням ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса»

Нагадаємо, у травні 2023 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав угоду про співробітництво в освітній та науковій сферах та реалізацію програм академічної мобільності з Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» – однією з найстаріших державних судово-експертних установ України і пострадянського простору, заснованою відомим судовим медиком і криміналістом Миколою Сергійовичем Бокаріусом. Цьогоріч шанована в усьому світі наукова установа відсвяткувала сторічний ювілей, науковці політехніки взяли участь в обговоренні експертного забезпечення правосуддя з нагоди ювілею ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса». Накопичені фахівцями знання, унікальні досвід, обладнання та методики не мають аналогів навіть в Європі. Запозичувати успішні практичні кейси та опановувати навички експертної роботи прибувають криміналісти з різних куточків світу.

З метою об’єднання освітнього, наукового та технічного потенціалу у напрямі системної, конструктивної та взаємовигідної співпраці та діючи на засадах взаємоповаги, незалежності, рівності сторін, добросовісності, дотримуючись принципів чесності, ефективності та професійності, а також неухильно дотримуючись вимог чинного законодавства України, Полтавська політехніка започаткувала співпрацю з регіональним відділенням Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та завідувач Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Володимир Міненко відзначили важливість плідної співпраці установ-партнерів у сфері науки та освіти, зокрема залучення фахівців-експертів до якісної практичної підготовки випускників спеціальностей 053 «Психологія» та 081 «Право».

У зустрічі з нагоди підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію взяли участь Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, завідувачка сектору криміналістичних і психологічних досліджень Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Тетяна Єгорова, судовий експерт Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса»  Сергій Щербак, провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Катерина Григоренко, начальник служби з професійної підготовки судової охорони у Полтавській області Геворг Геворгян, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області  Марина Зінюха, офіцер патрульної поліції відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Ярослава Лемішко та офіцер патрульної поліції відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області  Руслан Возниця.

Завідувач Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Володимир Міненко у своєму вітальному слові відзначив динаміку Полтавської політехніки у сфері реалізації спільних проєктів: «Мені дуже приємно, що сьогодні відбувається  така визначна подія  з приводу підписання нашої угоди, сподіваюсь на те, що ця угода дійсно буде для нас дуже корисною у нашій роботі і ми вже бачимо перші результати. У  Полтавській політехніці відчувається активний рух, небайдужість, і це дуже приємно. Сподіваюся на нашу плідну співпрацю і дуже приємно, що результати вже є і ми будемо робити все для того, щоб вирішувати на законодавчому рівні всі питання та надавати  послуги, потрібні для нашої діяльності».

Очільник Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» вручив ректору Полтавської політехніки, професору Володимиру Онищенку відзнаку за активну співпрацю з державною експертною установою – почесне посвідчення та сувенірну монету до сторіччя Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

«Посилюємо співпрацю з провідною експертною установою України! Політехніка започаткувала добру традицію активної співпраці з провідною установою – Національним центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. Бокаріуса»(м.Харків), підписавши договір про співробітництво 20 травня 2022 року, який на сьогодні активно діє і наповнюється конкретними результатами  нашої роботи.

З метою якісної практичної підготовки студентів спеціальностей 053 Психологія та 081 Право поглиблюємо практичну співпрацю з нашими колегами та продовжуємо створювати унікальну базу і відкривати навчально-наукові центри для підготовки майбутніх професіоналів.

Підписаний Меморандум про співпрацю та взаємодію спрямований на об’єднання зусиль університету та державної експертної установи у напрямі системної, конструктивної та взаємовигідної співпраці з метою ефективного використання їхнього потенціалу для забезпечення стабільного розвитку та  плідного обміну досвідом у сфері науки, освіти та судово-експертної діяльності.

Наповнення змісту підписаного договору передбачає підготовку професійних кадрів, зокрема для експертної установи, здійснення спільних наукових досліджень, надання методичної, консультативної допомоги співробітниками університету та установи, зокрема відкриття інноваційних науково-дослідницьких та експертних осередків на базі Полтавської політехніки.

Одразу після підписання здійснили перший практичний крок у реалізації Меморандуму – на базі Полтавської політехніки відбулося відкриття Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи, створеного за методикою «Зелена кімната», яка у подальшому стане спеціалізованим «безпечним місцем» для роботи з неповнолітніми дітьми.

Дякую нашим партнерам за інноваційний підхід не лише до професійної діяльності, а й до розвитку підготовки фахівців, реалізацію науково-освітніх проєктів!

Окремо дякую за пам'ятні відзнаки до сторіччя Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» та привітання з ювілеєм Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

Спільними зусиллями працюємо над захистом прав людей і безпечним майбутнім України!» – прокоментував важливість події ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

«Надзвичайно приємно сьогодні знаходитися з вами і знову ставати свідком того, як нашою державою гарантуються та дотримуються права людини і права дитини. Декілька місяців тому ми з Володимиром Олександровичем здійснили робочу поїздку до Києва, де відвідали наш Центр захисту прав дитини, створений і реалізований за ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Коли Володимир Олександрович побачив цей Центр, його очі були надзвичайно щасливими і він сказав, що реалізує щось подібне на території свого університету. Дійсно, за такий короткий проміжок часу ми з вами стаємо свідками відкриття «Зеленої кімнати», яке відбувається у рамках реалізації щойно підписаного Меморандуму. На сьогодні такі місця є максимально корисними для дітей і для всіх відомств нашої держави. Саме на етапі дитинства створення таких локацій – це і є захист нашої держави. Дякуємо вам, Володимире Олександровичу і усьому вашому колективу! Бажаємо вам наснаги!», – наголосив  Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, який вручив ректору політехніки Подяку Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця за активну співпрацю, визначну благодійницьку, гуманістичну та громадську діяльність, вагомий внесок у захист прав і свобод людини і громадянина України та з нагоди Дня прав людини.

Після завершення церемонії підписання Меморандуму відбулося відкриття Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи на базі Полтавської політехніки, створеного за методикою «Зелена кімната», яка у подальшому стане спеціалізованим безпечним місцем для роботи з неповнолітніми дітьми, а також навчальною лабораторією для майбутніх психологів і правників.

Раніше фахівці Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» поділилися з майбутніми правниками практичними кейсами діяльності судового експерта.

Для гостей відбувся кампус-тур, під час якого партнери відвідали  інноваційні науково-освітні лабораторії, мистецькі та спортивні локації Національного університету імені Юрія Кондратюка, ознайомилися з  роботою інтерактивного  Музею  науки,  що успішно функціонує на базі Полтавської політехніки.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за останні кілька місяців підписав угоди про партнерство та співпрацю в освітній, науковій сферах, науково-технічне співробітництво з багатьма провідними українськими університетами і державними установами, зокрема з  Музеєм науки МАН України, Харківською державною академією культури, Київським національним університетом будівництва і архітектури,  Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу.

Нещодавно науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню детектора брехні в умовах воєнного стану, політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»