2023-12-07

Полтавська політехніка започаткувала співпрацю з Харківською державною академією культури

5 грудня між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора, професора Володимира Онищенка та Харківською державною академією культури в особі в.о. ректора, доктора мистецтвознавства Наталії Рябухи було підписано Меморандум про науково-освітнє співробітництво. Очільники закладів вищої освіти обговорили переваги співпраці для якісної підготовки фахівців креативних індустрій.

Полтавська політехніка започаткувала співпрацю з Харківською державною академією культури

На церемонію підписання історичного документу до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» прибула офіційна делегація Харківської державної академії культури. У присутності директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів, завідувачів кафедр, представників органів студентського самоврядування очільники провідних закладів вищої освіти обговорили широкі перспективи та надані можливості для формування цілої когорти талановитих, всебічно обдарованих молодих українців, які попри повномасштабне вторгнення та активні бойові дії на території України, прагнуть отримувати якісну вищу освіту та реалізуватися в обраній сфері саме тут, в нашій державі.

Меморандум про науково-освітнє співробітництво між закладами вищої освіти у сфері мистецької освіти, участі студентської молоді та науково-педагогічних працівників полтавського та харківського закладів вищої освіти в довгострокових і короткострокових програмах внутрішньої академічної мобільності сприятиме подальшому досягненню потужного синергетичного ефекту у діяльності як класичного багатопрофільного університету, так і закладу вищої освіти, що готує нову генерацію талановитих музикантів, ведучих,  митців.

Партнерство скріпили підписами ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко та в.о. ректора Харківської державної академії культури, доктор мистецтвознавства, доцент Наталія Рябуха.

«Надзвичайно радий особистому знайомству з колегою, яка очолює чудовий творчий колектив.

Добре, що творчі люди хочуть себе бачити в Україні – у Харкові чи Полтаві, надзвичайно приємно, що ми об’єднуємося в спільному прагненні наближати нашу Перемогу  з таким потужним  закладом  мистецького напрямку.  Будемо вдосконалювати творчі здібності наших студентів, реалізовуючи програму внутрішньої академічної мобільності студентської молоді та викладачів партнерських вишів. Адже кожен університет – унікальний, має свою історію, можливості, лабораторії і ці можливості необхідно максимально використовувати.

Висловлюю слова щирої вдячності нашим партнерам з незламного міста-Героя Харкова за те, що ви постійно тримаєте науково-освітній, культурний та мистецький фронт, взявши на себе важкий удар ворога. Зичу успіхів у всіх наших спільних починаннях, маємо чимало планів, якими неодмінно будемо наповнювати зміст підписаної угоди! Слава Україні!», – прокоментував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.  

За словами в.о. ректора Харківської державної академії культури, доктора  мистецтвознавства, доцентки Наталії Рябухи, адміністрація та науково-педагогічний колектив академії надзвичайно цінують своїх полтавських партнерів та раді, що зможуть долучитися до спільних проєктів та ініціатив.

«Харків зарекомендував себе як науково-освітній центр, тож будемо намагатися зробити все, щоб зберегти наш науковий потенціал, наших              студентів – майбутнє нашої країни. Але без підтримки, нашої внутрішньої взаємодії, зокрема з Полтавою, з університетами, які взяли на себе першу хвилю переселенців, не впоралися б.

Робимо кожен свою справу щодня, розуміючи, що ми всілякими засобами забезпечуємо фронт в тилу,  в нашому випадку – засобами культури, мистецтва. В академії ми успішно запустили програму «Кризова  психологія», реалізовану викладачами,  які ще з 2014 року працюють з військовими, робимо благодійні акції,  підтримуємо Збройні Сили України, наших переселенців з Харківської області, які постійно перебувають під обстрілами.

Спільними силами підготували концерт-вітання з вашим вагомим  ювілеєм», – зазначила Наталія Рябуха.

Очільниця Харківської державної академії культури презентувала діяльність закладу вищої освіти, який майже століття готує митців і працівників культури. У структурі академії знаходиться 5 факультетів,  4 з них мистецького спрямування – музичного мистецтва, аудіовізуального, хореографічного,  сценічного мистецтва, на яких навчається приблизно 1900 студентів.

За словами завідувача кафедри хореографії і танцювальних видів спорту, доцента Петра Горголя, історія партнерських взаємин полтавських та харківських хореографів нараховує понад 50 років. І наразі у планах адміністративних  команд  провідних закладів вищої освіти – наповнювати зміст підписаної партнерської угоди реальними практичними кейсами.

Після завершення церемонії підписання Меморандуму про співробітництво для членів делегації Харківської державної академії культури відбувся кампус-тур інноваційними науково-освітніми локаціями Полтавської політехніки і університетське частування.

Раніше Полтавська політехніка підписала тристоронній Меморандум про спільну діяльність з Дніпровською та Запорізькою політехніками.

Нагадаємо, політехніка підписала угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади,  та  угоду про співробітництво з Полтавською обласною Малою академією наук учнівської молоді.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»