2023-05-23

Полтавська політехніка підписала тристоронній Меморандум про спільну діяльність з Дніпровською та Запорізькою політехніками

Під час урочистого засідання Вченої ради було підписано Меморандум про співпрацю між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Національним університетом «Запорізька політехніка» та Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка», який передбачає спільну діяльність університетів-партнерів у сфері освіти, науки та інновацій.

Полтавська політехніка підписала тристоронній Меморандум про спільну діяльність з Дніпровською та Запорізькою політехніками

23 травня на урочистому засіданні Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась історична подія – підписання тристороннього Меморандуму про спільну діяльність між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Національним університетом «Запорізька політехніка» та Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка».

Підписання договору відбулося в рамках робочого візиту делегацій двох університетів-партнерів до Полтавської політехніки. Учасниками церемонії підписання стали члени Вченої ради університету – очільники структурних підрозділів, завідувачі кафедр, члени студентського самоврядування та представники делегацій Дніпровської та Запорізької політехнік.

«У житті Полтавської політехніки відбувається надзвичайно важлива історична подія, адже попри війну заклади вищої освіти продовжують об’єднувати зусилля заради наближення Перемоги України над ворогом. З величезною приємністю констатую той факт, що до Полтавської політехніки завітали друзі, колеги з Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Національного університету «Запорізька політехніка», які обміняються набутим колосальним досвідом та поділяться спільними напрацюваннями.

 Напрямки наукової діяльності наших університетів дуже схожі, але попри це кожен університет має свою специфіку та унікальну науково – освітню, лабораторну базу. Підписання тристороннього Меморандуму надає можливість об’єднати власні зусилля та поділитися кращими здобутками. Впевнений, що вже найближчим часом ми почнемо наповнювати договір конкретними справами, спрямованими на розвиток нашої держави», – прокоментував ректор, професор Володимир Олександрович Онищенко.

Почесну місію підписання історично важливого документа виконали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Олександрович Онищенко, ректор Національного університету «Запорізька політехніка», професор Віктор Леонідович Грешта та ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Олександр Олександрович Азюковський.

За словами очільника Запорізької політехніки, з Полтавською політехнікою їхній університет поєднують добрі традиції науково – освітньої співпраці, а ректор Володимир Олександрович Онищенко є почесним професором Національного університету «Запорізька політехніка.

«Шість років назад відвідував цей знаний заклад вищої освіти, сьогодні приїхав сюди вже в якості ректора й не впізнав університет – дуже багато виконано робіт по Центральному кампусу університету, по оздобленню території, відмінна матеріально-технічна база. Це велике досягнення, перш за все, колективу Полтавської політехніки й безумовно ректора Володимира Онищенка, який живе своїм університетом.

Передаю вітання від всього колективу Запорізької політехніки, маємо багато напрямів взаємної співпраці та сподіваємося, що всі ми будемо рухатися в напрямку всебічної взаємної підтримки задля майбутнього нашої країни. Активно слідкуємо за вами, надзвичайно радіємо вашим досягненням!», – зазначив Віктор Леонідович Грешта.

Відповідно до умов підписаного Меморандуму серед основних напрямків співпраці в освітній діяльності: забезпечення розвитку структури та змісту навчальної підготовки й форм ефективної організації освітнього процесу, обмін підручниками, зокрема електронними, методичними розробками з дисциплін інженерно-технічного, гуманітарного, природничо-наукового напряму, реалізація проєктів щодо спільного видавництва навчальної та науково-методичної продукції, навчальних і наукових публікацій, організація спільних конференцій, симпозіумів, семінарів, студентських конференцій, конкурсів наукових робіт, олімпіад, інших наукових форумів, академічна мобільність студентів, докторантів, викладачів, розробка спільних освітніх та освітньо-наукових програм, налагодження спільного керівництва докторантами, запрошення представників університетів для проведення відкритих навчальних занять для здобувачів освіти всіх рівнів тощо.

Науковці трьох потужних політехнік залучатимуться до підготовки та реалізації спільних науково-дослідних проєктів та участі в національних та міжнародних конкурсах, програмах, фондах, обміну науковою інформацією, спільної організації міжнародних наукових конференцій, публікації в наукових фахових виданнях, результатів наукової роботи наукових, науково-педагогічних та інших працівників на безоплатній основі.

Також договір передбачає спільний розвиток інфраструктури, підтримку інноваційної діяльності в університетах-партнерах, спільне проведення комплексу заходів, спрямованих на розширення фундаментальних, пошукових і прикладних досліджень і комерційному освоєнню результатів наукових досліджень, співпрацю наукових парків університетів-партнерів та оволодіння механізмами міжнародного трансферу технологій, посилення на цій основі принципу комерціалізації знань.

«Переконані – наша співпраця матиме ще безліч ефективних практичних кейсів, які можна буде використовувати у партнерстві з іншими університетами. Не обмежуємося тріадою «Полтава – Дніпро - Запоріжжя», динамічно розвиваємося далі, Полтавська політехніка завжди відкрита до співпраці з друзями, партнерами. Впевнено тримаємо власний науково – освітній фронт!», - резюмував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Олександрович Онищенко.

Раніше політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Полтавським обласним центром зайнятості, з Науково-дослідним інститутом правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України, з Харківським ІТ-кластером.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»