2023-04-19

Політехніка підписала Меморандум про співробітництво з Харківським ІТ-кластером

17 квітня відбулось підписання Меморандуму про партнерство та співробітництво між Полтавською політехнікою та Громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій». Координатор освітніх проєктів Харківського ІТ Кластера Олена Лоєнко провела лекцію для студентів та викладачів ННІ інформаційних технологій та робототехніки та ННІ фінансів, економіки, управління та права, розповівши про сучасні тренди ІТ галузі, особливості рекрутингу ІТ компаній у воєнний час, перспективи співпраці.

Політехніка підписала Меморандум про співробітництво з Харківським ІТ-кластером

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандуму про партнерство та співробітництво з Громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій». У зустрічі взяли участь представники адміністрації університету та керівництво ННІ ІТ та робототехніки.

Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій» – харківська громадська спілка, яка з 2015 року об’єднує провідні IT-компанії, місцеву владу та вищі навчальні заклади для впровадження комплексних змін в IT-екосистему міста. В складі – 150+ компаній та 103 партнери. Стратегічні напрямки роботи ІТ Кластера – Освіта, Інфраструктура міста, Юридична підтримка та захист, ІТ-ком'юніті та цінності для нього, IT4Life, Волонтерська діяльність.

«Нашою метою є популяризація ІТ-дисциплін серед усіх учасників освітнього процесу, а також створення належних умов для підготовки фахівців у сфері інформаційних технологій на регіональному, національному та міжнародному рівнях.

Ми з 2015 року розвиваємо екосистему для технологічного бізнесу. У вересні 2021 року Kharkiv IT Cluster провів Kharkiv IT Research 2021 – наймасштабнішу міжнародну подію для керівників ІТ-бізнесу за версією Forbes. Того ж року ми запустили проєкт «Сертифікація ІТ-дисциплін для покращення державної ІТ-освіти».

Ми дуже зацікавлені у ефективній співпраці з провідними закладами вищої освіти України, яким є Полтавська політехніка. Спільні активності ми успішно реалізовуємо з минулого року. Університет отримає статус партнера Кластера», – зазначила представниця від Харківського ІТ-кластера Олена Лоєнко, координатор освітніх проєктів ГС «Харківський кластер інформаційних технологій».

«У нашому університеті активно впроваджуються новітні інформаційних технологій. Актуалізація освітніх програм та їх відповідність вимогам ІТ-індустрії,  збільшення практичної складової у навичках випускників закладу та отримання знань від практикуючих експертів ІТ-галузі – це важливі складові у якісній підготовці фахівців в умовах сучасного ринку праці. Співпраця з нашими новими партнерами неодмінно розширить професійні можливості не лише для здобувачів вищої освіти, а й для науково-педагогічних працівників», – прокоментувала перший проректор – проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Філонич.

Договір про партнерство передбачає співпрацю в таких напрямках, як формування спільного бачення та позицію освітньої, наукової та бізнес-спільноти щодо проблем та перешкод розвитку інформаційних технологій на регіональному, національному та міжнародному рівнях, вироблення та просування пропозицій щодо їх вирішення, а також розробку та реалізацію спільних програм і проєктів, у тому числі міжнародних, щодо підготовки фахівців, наукових досліджень та інформування учасників у сфері інформаційних технологій, забезпечення інформаційної та методичної підтримки учасників у сфері інформаційних технологій тощо.

Студенти матимуть можливість брати участь у тренінгах, конференціях, семінарах, майстер-класах, волонтерських ініціативах, заходах з представниками від бізнесу у сфері ІТ щодо сучасного стану інформаційних технологій, відвідувати лекції від професіоналів, кращі слухачі спільних програм – отримати сприяння у працевлаштуванні.

Після підписання меморандуму Олена Лоєнко зустрілась із завідувачами та представниками кафедри комп'ютерних та інформаційних технологій і систем, автоматики, електроніки та телекомунікацій; економіки, підприємництва та маркетингу;  менеджменту і логістики щодо залучення студентів та викладачів до співпраці, ІТ курсів, підвищення кваліфікацій, рецензування освітніх програм.

Учасниками лекції стали й студенти ННІ інформаційних технологій та робототехніки. На зустрічі Олена Лоєнко розповіла про Харківський ІТ кластер, сучасні тренди ІТ галузі, особливості рекрутингу ІТ компаній у воєнний час, перспективи співпраці, мотивувала студентів вивчати англійську мову та саморозвиватися.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» неодноразово брав участь у реалізації активностей з Харківським ІТ кластером починаючи з грудня 2022 року, зокрема: участь студентів в проєкті Вступ до ІТ-спеціальностей OpenIT – онлайн-лекції про професії в ІТ від практиків ІТ-індустрії, Надання відомостей про ІТ спеціальності до Порталу абітурієнту Харківського ІТ кластера, підвищення кваліфікації викладачів кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем за програмою «Вступ до програмування мовою Python для BigData та DataScience, проведення гостьових лекції для студентів Полтавської політехніки «Become a DevOps Engeneer» (20.03, Grid Dynamics), «Штучний інтелект: сьогодення та майбутнє» (31.03), ProjectManagement (14.04, NixSolutions), «Тестування ПЗ» (21.04), онлайн знайомство з компаніями Харківського ІТ кластера з метою проходження виробничих практик, стажування, інтернатури, працевлаштування – NixSolutions (19.03), Grid Dynamics (30.03).

Нагадуємо, Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів, в рамках якого на базі університету відкрито перший на Полтавщині Ґендерний центр.

Раніше в університеті стартував проєкт дуальної освіти з компанією SoftServe, а ще студенти політехніки мають можливість пройти безкоштовні онлайн-курси з кібергігієни.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»