2023-12-14

Музей науки Полтавської політехніки розпочав свою роботу

Перший у Полтаві Музей науки відкрився до 205-річчя Національного університету імені Юрія Кондратюка. Новий інтерактивний простір, де у доступній і цікавій формі представлені наукові відкриття, явища, винаходи вчених Полтавської політехніки урочисто відкрили президент НЦ «МАН України», академік Станіслав Довгий і президент Полтавського територіального відділення МАН України, ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Музей науки Полтавської політехніки розпочав свою роботу

12 грудня, до Дня університету, відкрито нову інноваційну локацію – Музей науки Полтавської політехніки. Проєкт реалізовано у співпраці з НЦ «Мала академія наук», першим державним «Музеєм науки» МАН України і Startup-школою політехніки.

Символічну стрічку у присутності почесних гостей – науковців НАН України, університетів-партнерів, очільника Спілки ректорів закладів вищої освіти України, ректора КНУБА, професора Петра Кулікова, викладачів, освітян, колективу КЗ ПОР «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді», членів Наглядової ради університету, народних депутатів України, компаній-стейкхолдерів перерізали президент Національного центру «Мала академія наук України», доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, академік НАПН України, член президії Національної академії наук України Станіслав Довгий та ректор Полтавської політехніки, президент президії Полтавського територіального відділення МАН України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

«Я щиро вітаю весь науково-педагогічний колектив як Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», так і присутніх тут керівників закладів освіти Полтавщини, з визначною подією для нашого університету та області.

Мені надзвичайно приємно сьогодні висловити щиру вдячність президенту Національного центру «Мала академія наук України», академіку НАН України, шановному Станіславу Олексійовичу Довгому за реалізацію довгоочікуваного спільного проєкту і подякувати за сьогоднішню подію – відкриття Музею науки в Полтавській політехніці.

Колективом університету було розроблено проєкт, проведено ремонтні роботи, і сьогодні, відкриваючи цей музей, ми приймаємо пересувну експозицію з першого державного «Музею науки» МАН України.

Дійсно, метою відкриття даного музею науки є популяризація високоточних й високотехнологічних професій та спеціальностей, сприяння вивченню на більш високому рівні таких предметів, як математика, фізика, хімія, біологія тощо.

Сьогодні на заході присутні директори шкіл – ми вже обговорили відвідування Музею науки учнями шкіл, ліцеїв, гімназій міста Полтави. Я впевнений, що це підвищення рівня володіння предметами збільшить кількість переможців-учасників конкурсу науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН зокрема.

Вітаю всіх з визначною подією! Двері Музею науки в Полтавській політехніці відкриті. Будемо робити все для того, аби українська нація була освіченою, науково потужною і забезпечувала повоєнну Україну висококваліфікованими фахівцями», – привітав ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

«Мене надзвичайно хвилює ця подія, адже ми разом робимо перший крок у світ науки. Я називаю це «перші кроки» саме тому, що сюди мають приходити діти вже з дошкільного віку. Музей науки – музей в якому не можна не торкатись експонатів.

І я вітаю всіх присутніх – ми зробили цей крок, невеликий, але важливий крок у майбутнє наших дітей. Молодь приходить, цікавиться наукою, і головне, щоб їм завжди було куди повернутися. А Мала академія наук, зокрема Полтавське територіальне відділення, потім університет – це саме те місце, куди повинні йти діти. Впевнений, що Музей науки в Полтавській політехніці цілком буде цьому сприяти.

Я ще раз дякую усім співробітникам, ректору університету, всім, хто долучився до цієї справи. Крокуємо й надалі разом», – наголосив Станіслав Довгий.

Експозиція музею розміщена у кількох спеціально обладнаних залах. На виставці представлені експонати з Полтавської політехніки та пересувна експозиція з київського «Музею науки» МАН України. Над облаштуванням простору працювали науковці Полтавської політехніки, консультаційну підтримку надали фахівці першого державного «Музею науки» МАН України. Щоквартально експозиція буде оновлюватися.

На відкритті відвідувачі побачили 15 інтерактивних експонатів, адаптованих як для дітей молодшого шкільного віку, так і для дорослих відвідувачів. Взаємодіючи з експонатами і користуючись підказками інтерпретаторів, відвідувачі мають можливість дізнатися про різноманітні закони та явища фізики, хімії, математики, біології тощо.

Екскурсію для почесних гостей відкриття провели фахівці «Музею науки» МАН України – кураторка, операційна менеджерка Марія Дуброва та інтерпретатор Артем Штепа.

«Даний простір працює як самостійна виставка. Ми бачимо комбінацію експонатів Полтавської політехніки і «Музею науки» МАН України. Від Малої академії наук України тут ви можете бачити класичні інтерактивні експонати, які пояснюють явища фізики та біології.

Кожен відвідувач музею може спробувати своє відчуття балансу, скориставшись баланс-бордом та пройшовши лабіринт, а також випробувати обертовий стілець, з якого, за коректного використання, неможливо впасти – закони математики дозволяють управляти власною вагою тіла.

Також тут є чудовий експонат «американські гірки», спробуйте їх скласти так, щоб вони запрацювали. Насправді це не так просто, як здається. Конструктори «американських гірок» потребують багато часу. Також є можливість дізнатися як це працює з наукової точки зору.

В експозиції музею присутній експонат «Магнітний міст». Ви можете збудувати його або розібрати повністю, дослідити явища магнетизму, математичні явища кривих. Ви зможете побувати в темній кімнаті оптики й дізнатися як працює фотоапарат, знайти експонати, які розкривають таємниці фокусів. Наука всюди, навіть магія – це наука», – розповіла Марія Дуброва.

Полтавська політехніка запрошує всіх охочих відвідати експозицію музею та доторкнутися до науки вже сьогодні!

Графік роботи музею:

Вівторок – п'ятниця: з 10:00 до 16:00

Субота – неділя: з 11:00 до 16:00

Вхід вільний за попередньою реєстрацією.

Нещодавно Полтавська політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми, а також підписала угоду першим державним «Музеєм науки» МАН України.

Раніше у Полтавській політехніці відкрили єдиний в Україні багатофункціональний буровий майданчик зі справжньою буровою установкою.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»