2023-09-12

У Полтавській політехніці відкрили єдиний в Україні багатофункціональний буровий майданчик зі справжньою буровою установкою

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрили єдиний в Україні багатофункціональний Навчально-науковий полігон «Буровий майданчик». Справжню мобільну бурову установку, передану найбільшою приватною буровою компанією України, запустили під час офіційного відкриття нової освітньої локації. Буровий майданчик дасть можливість здійснювати якісну практичну підготовку студентів нафтогазових спеціальностей та вивчати виробничі процеси у реальних умовах.

У Полтавській політехніці відкрили єдиний в Україні багатофункціональний буровий майданчик зі справжньою буровою установкою

Напередодні Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрили інноваційну науково-освітню локацію – багатофункціональний  Навчально-науковий полігон «Буровий майданчик». Науковці і студенти Навчально-наукового інституту нафти і газу спільно з фахівцями бурових і нафтосервісних компаній облаштували навчально-науковий полігон і змонтували справжню мобільну бурову установку канадського виробництва — KREMCO К-750. На території університету пробурена 14-метрова свердловина.

В урочистій церемонії відкриття унікального бурового майданчика взяли участь ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», заслужений працівник освіти України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», академік Української нафтогазової академії, кандидат технічних наук і почесний професор Полтавської політехніки Віталій Вітрик, народний депутат України Андрій Боблях, які символічним перерізанням стрічки започаткували нову сторінку в сучасній історії одного з кращих класичних університетів країни.

Гостями офіційного відкриття стали студенти, науково-педагогічні працівники, партнери університету і учасники X Міжнародного галузевого форуму – керівники видобувних і сервісних компаній, виробничники, фахівці провідних нафтогазових та нафтогазосервісних компаній.

 

 

Буровий майданчик слугуватиме освітньою лабораторією для якісної практичної підготовки студентів спеціальностей «Нафтогазова інженерія та технології», «Гірництво. Буріння свердловин», «Науки про землю. Геологія нафти і газу», «Галузеве машинобудування». Майбутні фахівці матимуть змогу опановувати фахові знання і здобувати практичні навички, використовуючи широкі можливості  навчальної стендової мобільної бурової установки.

Стендова мобільна бурова установка обладнана шасі на 6 вісей, 35-метровою щоглою з кронблоком, буровою лебідкою, двома приводними дизельними двигунами, трансмісією, гакоблоком, талевою оснасткою, основа бурової установки. Максимальна вантажопідйомність установки 143 тони, номінальна вантажопідйомність 110 тон. Умовна глибина буріння свердловини – 2500 метрів. Максимальна глибина капітального ремонту свердловини – 7000 метрів. Сумарна потужність приводу 750 кВт.

Від ідеї до успішної реалізації проєкту минуло всього декілька місяців – у  березні 2023 року, за зверненням університету, між компанією «Полтавська бурова компанія» та Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» було укладено договір, яким передбачалася безкоштовна благодійна передача  університету навчальної бурової установки для практичної підготовки студентів на території Полтавської політехніки.

Ініціатором та головним координатором проєкту від Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став директор Навчально-виробничого центру Полтавської політехніки, заслужений працівник промисловості України Петро Голуб.

Компанія Експерт Нафтогаз розробила паспорт об’єкту «Мобільна бурова установка К-750» та висновок експертного обстеження про відповідність технічного стану стендової мобільної бурової установки KREMCO К-750 вимогам нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Державним підприємством «Карпатський експертно-технічний центр Держпраці» (підприємство має державний статус спеціалізованого експертно технічного центру з експертної підтримки державного нагляду в нафтогазовидобуваній галузі України) розроблений і затверджений Висновок експертизи щодо відповідності проектної документації вимогам законів та інших нормативно-правових актів з питань охорони праці «Навчально-робочий проєкт на монтаж навчальної стендової мобільної бурової установки KREMCO К-750 на території Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Спеціалісти «Полтавської бурової компанії» завершили монтажні та пуско-налагоджувальні роботи.

У роботах з облаштування бурової установки під час виробничої практики узяли участь 317 студентів Навчально-наукового інституту нафти і газу спеціальностей «Нафтогазова інженерія та технології», «Гірництво. Буріння свердловин», «Науки про землю. Геологія нафти і газу». Вони працювали під керівництвом директора Навчально-наукового інституту нафти і газу, доктора технічних наук, професора Богдана Коробка.

Особливу активність виявили представники студентського відділення Спілки інженерів-нафтовиків (SPE) Полтавської політехніки та її президент – аспірант Андрій Бучинський.

 «Тепер офіційно – студенти нафтогазових спеціальностей отримали найбільший в Україні наочний посібник!

Головним гаслом інноваційної діяльності Полтавської політехніки залишається динамічний розвиток, помножений на результативність науково-освітнього партнерства з соціально відповідальним нафтогазовим бізнесом, а нова локація відкриває широкі професійні перспективи для студентів і  випускників нафтогазових спеціальностей Полтавської політехніки.

У травні 2023 року «Полтавською буровою компанією» було надано основне технологічне обладнання мобільної бурової установки KREMCO К-750, наразі розташованої  на території нашого навчально-наукового полігону нафти і газу, а вже в серпні 2023 року було передано на баланс університету мобільну бурову установку KREMCO К-750, ринкова вартість якої складає більше 1 мільйона доларів.

Це дійсно наша спільна перемога над непростими викликами сьогодення. До реалізації мегапроєкту з облаштування бурового майданчику долучилася компанія «НТП «Бурова техніка», генеральним директором якої є Віталій Григорович Вітрик. Під його керівництвом працівниками компанії «НТП «Бурова техніка» в найкоротші терміни було виконано навчально-робочий проєкт на монтаж навчальної стендової мобільної бурової установки KREMCO К-750.

Хочу зазначити, що на усіх етапах облаштування стендової мобільної бурової установки KREMCO К-750 у межах виробничої практики активно залучалися студенти другого, третього та четвертого курсів Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Твердо переконаний, що інноваційна локація стане невід’ємною частиною  діяльності  нашого університету.

Вітаю студентів та науково-педагогічних працівників з черговою перемогою! Попри війну ми розвиваємо матеріально-технічну базу університету та створюємо  інноваційні навчально-наукові локації!

Дякуємо Збройним Силам України за можливість працювати на славу національної освіти і науки!», — прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Вагомих освітніх та професійних здобутків адміністрації, науково-педагогічним працівникам та студентській молоді Полтавської політехніки побажали генеральний директор НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик, відзначивши важливість залучення молоді до справжніх виробничих процесів і бажання бізнесу брати на стажування, пропонувати працевлаштування вмотивованим студентам ще під час навчання, та фахівець з багаторічним практичним досвідом, державний експерт ДП «Карпатський експертно-технічний центр Держпраці» Олександр Закревський. За словами Олександра Васильовича, молоді необхідно цінувати створені можливості  та  максимально використовувати для здобуття практичних навичок, на переконання експерта, за підтримки та сприяння ректора університету, професора  Володимира Онищенка матеріально-технічна база політехніки буде постійно оновлюватися.

«Радію, що попри війну ми показуємо незламність нашого народу. Жодна країна під час війни такого не робила: не розвивала науку, спорт, не розвивала взагалі нічого, а переключалася на військову економіку. А тут ми зараз показуємо настільки ми сильні – працюємо, розвиваємося.

Шановні студенти, у вас є неймовірна нагода стати професіоналами, закінчивши потужний освітній  заклад. Вам пощастило –  можете навчатися і нарощувати власний потенціал. Дякую усім причетним до реалізації даного проєкту!» — відзначив  народний депутат України Андрій Боблях.

«Працюючи в університеті, відчував постійну турботу ректора Володимира Олександровича Онищенка про розвиток лабораторної бази. Незважаючи на те, що університет вже мав унікальні лабораторії, ректор завжди акцентував увагу на створенні полігонів бурового обладнання.

Володіючи інформацією про наявне обладнання компаній, спробував підібрати станок середньої вантажопідйомності, щоб його було легко змонтувати (мобільний). І такий станок знайшовся в компанії «Бурісма».

Ректор підписав листа зі зверненням, а далі були оформлені всі юридичні питання. Я почав розробку технологічної схеми, підбір необхідного обладнання, напрацював концепцію використання бурового станка, порадившись з досвідченими експертами – Мирославом Бучинським та Олександром Закревським. Ми дійшли спільної думки щодо організації повного комплексу і роботи бурового станка в режимі практичного буріння. Після цього розпочалась співпраця з проєктантами.

На даний час виконанні роботи першої черги. Побудовано буровий майданчик, шахта, змонтована бурова установка, бригада «Укрнаукагеоцентру» допомогла пробурити свердловину і обсадити колоною на 14 метрів.

Тепер ми можемо показувати студентам спуско-підйомні операції та обертання бурової колони.

Для організації другої черги робіт на вже підготовленому майданчику необхідно обв’язати гирло свердловини, змонтувати превентори, блок глушіння, блок дроселювання, приймальну ємність, буровий насос, штурвали превенторів, вібросито, жолоб, ємкість для шламу, відцентровий насос, пульт управління превенторами.

За підтримки бурових компаній і їх неоціненної благодійної допомоги, у нас буде повноцінний  реальний буровий майданчик, який застосовується при бурінні свердловин», – розповів Петро Голуб, директор Навчально-виробничого центру Полтавської політехніки.

Під час символічних урочистостей відзначили учасників проєкту, які забезпечили його успішну реалізацію – представників нафтогазосервісних компаній, викладачів та студентів Полтавської політехніки.

Подяками ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за плідну співпрацю, небайдужість, неоціненну підтримку і допомогу у створенні унікального бурового майданчика – передачу університету бурової установки KREMCO  К-750 нагороджені:

  • Тарас  Бурдейний, генеральний директор ТОВ «Еско - Північ»;
  • Сергій Жеребко, директор ТОВ «Полтавська бурова компанія».

Заслужені подяки з рук очільника Полтавської політехніки отримав головний інженер  ТОВ «Полтавська  бурова  компанія» Ігор Гурняк.

Почесною Подякою за  плідну співпрацю, небайдужість, неоціненну підтримку і допомогу у розробці на високому рівні унікального проєкту з монтажу  бурової установки KREMCO  К-750 нагороджений Віталій  Вітрик, генеральний директор ТОВ  «НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради університету.

Подякою за вагомий внесок у зміцнення матеріально-технічної бази Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», далекоглядність, започаткування  потужного вектора розвитку Полтавської політехніки як флагмана з підготовки  висококваліфікованих нафтогазового профілю для забезпечення енергетичної безпеки України нагородили державного експерта ДП «Карпатський експертно-технічний центр Держпраці», одного із засновників кафедри обладнання нафтових і газових промислів Полтавської політехніки Олександра Закревського.

Подяками університету відзначені:

  • Денис Лисенко,  головний механік ТОВ «Полтавська бурова компанія»;
  • Олег Калашников, заступник головного механіка ТОВ «Полтавська бурова компанія».

За вагомий внесок у зміцнення матеріально-технічної бази  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та організацію на високому методичному рівні  монтажу та запуску стендової навчально-мобільної бурової установки  нагороджені:

  • Богдан Коробко,  доктор технічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки;

  • Петро Голуб, директор Навчально-виробничого центру Полтавської політехніки;

  • Юрій Коротич, старший викладач кафедри галузевого машинобудування та мехатроніки Полтавської політехніки;

  • Андрій Бучинський,  PhD – студент спеціальності 185 «Нафтогазова інженерія та технології», президент студентського відділення SPE Полтавської політехніки;

  • Павло Голобородов, фахівець навчально-виробничого центру;

  • Владислав Пічка, студент четвертого курсу спеціальності 185 «Нафтогазова інженерія та технології» навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки.

Після завершення урочистостей бурову установку запустили і виконали спуско-підйомні операції, а гості мали можливість ознайомитися з унікальним високотехнологічним обладнанням із дотриманням усіх вимог техніки безпеки та охорони праці на подібних об’єктах.

Використовуючи навчальну стендову мобільну бурову установку KREMCO К-750 під час практичних занять студенти Навчально наукового інституту нафти і газу отримують можливість вивчати будову і принцип дії технологічного обладнання стендової мобільної бурової установки, правила її експлуатації і монтажу, правила безпеки при роботі на ній, наочно опановувати послідовність проведення технологічних операцій при бурінні та капітальному ремонті свердловин, зокрема оснащення бурильної колони спеціальним інструментом, проведення спуско-підйомних операцій з бурильною колоною або насосно-компресорними трубами, моделювання безпосередньо процесу буріння нафтових і газових свердловин, виконання різних технологічних операцій, що виконуються при капітальному ремонті нафтових і газових свердловин.

Нещодавно ректор політехніки взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці, став спікером міжнародного енергетичного заходу, що відбувся у Варшаві.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»