2023-09-11

У політехніці відбувся ювілейний міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці України

Напередодні Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості у Полтавській політехніці відбувся ювілейний – X Міжнародний галузевий форум «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України». В обговоренні актуальних питань діяльності в умовах воєнного стану взяли участь більше сотні представників українських та міжнародних провідних видобувних, бурових і сервісних компаній, а також члени студентських відділень SPE.

У політехніці відбувся ювілейний міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці України

Упродовж 6-7 вересня 2023 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» уже традиційно став масштабним майданчиком для зустрічі і нетворкінгу представників бізнесу, влади, освіти і науки. Фахівці галузі, лідери ринку та інноватори об’єдналися під гаслом «Енергетична безпека — головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України». Для бізнес-кіл галузі – це унікальна можливість обміну практичним досвідом та ознайомлення з результатами реалізації проєктів зі збільшення або збереження рівня видобутку вуглеводнів передовими видобувними компаніями, знайомство з сучасними технологіями та обладнанням.

Під час однієї з головних професійних подій року представники провідних нафтогазовидобувних компаній дискутували про актуальні питання розвитку галузі, презентували досягнення компаній, ділилися своїм інноваційним досвідом, визначали головні пріоритети динамічного розвитку енергетичного сектору та створення безпечних умов праці для співробітників в умовах повномасштабного вторгнення, укладали нові контракти, знайомились з кадровим потенціалом, а майбутні фахівці – з роботодавцями.

Варто відзначити, що масштабність заходу за всі 5 років проведення значно зросла – попри виклики воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни, форум зібрав значну кількість нових учасників.

Головною локацією ювілейного форуму став нещодавно оновлений конференц-зал Полтавської політехніки, де були проведені перші галузеві форуми. Локація уособлювала динаміку змін та інновацій, яких вдалося досягти у співпраці з бізнесом.

Учасників форуму привітали заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров, генеральний директор НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, президент Української нафтогазової академії, CEO Deproil Олександр Петровський, виконавчий директор Асоціації «Нафта і газ України» Юрій Нагорняк, голова правління Асоціації «Нафта і газ України», генеральний директор «НьюфолкНКЦ» Андрій Закревський.

«П’ять років тому ми зібралися з ідейними засновниками проведення професійного заходу — Віталієм Григоровичем Вітриком та Андрієм Анатолійовичем Закревським і вирішили створити на базі Полтавської політехніки майданчик для діалогу, де могли б зустрічатися різні сфери:  освіти, науки, влади і бізнесу.

Сьогодні я з впевненістю констатую той факт, що ідея спрацювала. Провідні фахівці видобувних і сервісних компаній щороку відвідують масштабний захід, присвячений розвитку нафтогазової галузі України, задля зміцнення національної економіки, забезпечення стабільності й енергонезалежності.

Партнерами Х Міжнародного галузевого форуму вже традиційно виступили провідні нафтогазовидобувні компанії – ТОВ «НТП Бурова техніка», ДТЕК Нафтогаз, УГВ за всебічної підтримки Полтавської обласної військової адміністрації та сприяння Міністерства енергетики України.

В обговоренні актуальних питань діяльності в умовах воєнного стану взяли участь більше сотні представників українських та міжнародних провідних видобувних, бурових і сервісних компаній, а також члени студентських відділень SPE.

Цього року наші зусилля були об'єднані навколо енергонезалежності та енергетичної безпеки – стратегічного важливого напрямку для всієї країни.

Системно працюємо над енергетичною безпекою України і кадровим забезпеченням стратегічно важливої галузі! Дякую Збройним Силам України за можливість проведення таких заходів. Слава Україні!» – зазначив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Від імені багатотисячного науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету імені Юрія Кондратюка очільник політехніки  подякував стратегічним партнерам за ефективне сприяння розвитку, модернізації матеріально-технічної бази університету, відкриття інноваційних нафтогазових лабораторій і навчальних центрів  та забезпечення якісної практичної підготовки студентів інженерно-технічних напрямів, а також за всебічну підтримку науково-освітніх ініціатив команди однодумців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

На важливості даного масштабного професійного івенту для розвитку нафтогазової галузі наголосив у своєму вітальному слові заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик: «Хочу подякувати Полтавській політехніці за організацію такого потужного заходу, приємно, що незважаючи на повномасштабне вторгнення в країні, традиція збиратися з професіоналами нафтогазової сфери, обговорювати нові проєкти залишається незмінною.

Напередодні нового опалювального сезону в період воєнного часу питання енергетичної безпеки стоять особливо гостро. Дуже важливо зараз розуміти як діяти в критичні моменти і координувати дії. Люди звикли до того, що є газ, світло, паливо. І часто не задумуються, якою ціною всі ці блага даються. Дякую працівникам усієї галузі за самовіддану роботу. Люди виходять на робочі місця, ризикуючи життям. Тому важливе завдання – безпека працівників на всіх об’єктах».

«Оскільки нашим гаслом залишається «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України», наш форум має надзвичайно важливу мету – підвищувати ефективність взаємодії видобувних нафтосервісів і бурових компаній з метою нарощення ресурсної бази і видобутку вуглеводню за рахунок раціонального використання нових сучасних технологій і обладнання. Радію, що нам вдалося створити в Полтаві такий масштабний майданчик, де можемо зустрічатися, обговорювати успішно реалізовані кейси та ділитися досвідом», – підкреслив генеральний директор НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик.

За словами президента Української нафтогазової академії, CEO Deproil Олександра Петровського, у Полтаві, де зосереджена значна частка загального українського видобутку вуглеводнів, сформувався потужний науково-освітній  та професійний пул за формулою: університет + бізнес = науково-технічне партнерство, що дозволяє успішно реалізовувати концепції розвитку вітчизняних науки, освіти та видобутку нафти і газу.

«Є такий вислів, він мені дуже подобається: «Я хотів зібрати вас у своєму серці, і коли до свого серця дійшов, то побачив, що ви всі тут вже є». І сьогодні я бачу як університет здійснив мою мрію з приводу цього. Полтава – це серце видобутку нафти і газу сучасної України. І я радий, що ви в цьому серці є», –зазначив голова Центрально-Української секції SPE Юрій Мороз.

Форум відбувся у форматі двох стратегічних сесій, присвячених питанням видобутку, буріння та інтенсифікації видобутку вуглеводнів.

Перший день форуму запам’ятався блоком доповідей від представників провідних компаній, відвідуванням університетського полігону перед офіційним відкриттям навчального бурового майданчика, кампус-туром офіцерів SPE і неформальним спілкуванням у мистецькому просторі – учасники заходу відвідали персональну виставку директора з розвідки та розробки АТ «Укргазвидобування» Максима Вітика «Воїни світла», яка у серпні відкрилась у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

Пул спікерів цьогорічного галузевого форуму вражав рівнем і представництвом: Ігор Щуров, генеральний директор ДТЕК Нафтогаз, Максим Вітик, директор з розвідки та розробки АТ «Укргазвидобування», Олександр Петровський, президент Української нафтогазової академії, CEO Deproil, Мирон Фірман, віце-президент Української нафтогазової академії, Акшін Мехдієв, директор з буріння та внутрішньо-свердловинних операцій АТ «Укргазвидобування», Олег Герус, начальник проєктно-кошторисного відділу ТОВ «НТП «Бурова техніка», Олег Голуб, заступник генерального директора з технічних питань, головного інженера ДП «Укрнаукагеоцентр», академік УНГА, Петро Голуб, директор Навчально-виробничого центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Анатолій Вдовиченко, президент Спілки буровиків України, Юрій Мороз, голова Центрально-Української секції SPE, Андрій Кучер, головний технолог ТОВ «НТП «Бурова техніка», Павло Мазурок, директор ГК «УкрСКС», Василь Волошинівський, директор ТОВ «Пайлот Дрілінг текнолоджіз», Володимир Калинович, директор групи компаній «Карат», Тарас Мелько, виконавчий директор ТОВ «Діскавері – бурове обладнання (Україна)», Андрій Овчаренко, власник ТОВ Укрнафтозапчастина», Роман Галушка, директор Департаменту КРС та КТ ТОВ «НТП «Бурова техніка», Олег Кравчук, генеральний директор ТОВ «Нафтолхім».

Обмін практичним досвідом та розробка ефективних механізмів підвищення обсягу видобутку обсягів видобутку вітчизняних вуглеводнів, презентація результатів синергетичного ефекту взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади відбувалися у змішаному форматі.

Модерувала роботу форуму генеральна директорка ТОВ «Інжиніринговий Центр «Полтава», директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська. Вона зазначила, що незважаючи на складнощі воєнного стану, організаторам разом з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вдається успішно проводити такі потужні міжнародні галузеві форуми, що стають інноваційною платформою для налагодження конструктивного діалогу між наукою, освітою, бізнесом та місцевою владою.

Одним з топ-спікерів X Міжнародного галузевого форуму «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України» став директор з розвідки  та розробки АТ «Укргазвидобування»  директор з розвідки  та розробки АТ «Укргазвидобування» Максим Вітик.

«Знаєте, люди звикли до того, що є газ, паливо на заправках, але вони інколи не розуміють те, якою ціною це дається. І зараз я хочу подякувати всій галузі, всім працівникам за ту віддану роботу, яка проводиться. Люди виходять на робочі місця, ризикуючи своїм життям, тому що не впевнені в тому, чи буде зараз чи під час тієї чи іншої тривоги приліт чи не буде. І це потрібно цінувати, про це потрібно говорити відверто.

Можливе завдання – це забезпечення безпеки працівників на ваших об'єктах. Тому що життя людей, працівників – це основне, що в нас є, над чим ми повинні працювати. Тому дякуємо за вашу працю. Я впевнений, що сьогоднішній форум дасть можливість знову говорити про ті проблемні питання і в специфічній галузі, і про загальні, з урахуванням військового стану, визначити нові плани, як це завжди буває на подібних форумах і зустрічах, ну і, звичайно, забезпечити енергетичну безпеку, якої потребує Україна», – прокоментував Максим Вітик.

Цікавими практичними кейсами ефективного стрес-менеджменту поділився з присутніми Василь Волошинівський, директор ТОВ «Пайлот Дрілінг текнолоджіз», який презентував конструктивну та надзвичайно цікаву доповідь «Про спосіб мислення і розвиток технологій».

Низку позитивних відгуків та професійно спрямованих запитань викликали виступ «Хелати, обробка пісковиків та новітні кислотні системи» Олега Кравчука, генерального директора  ТОВ «Нафтолхім» та доповідь Романа Галушки, директора Департаменту КРС та КТ ТОВ «НТП «Бурова техніка» «Сучасна проблематика реалізації складних колтюбінгових технологій в умовах війни».

У рамках форуму учасники заслухали доповіді «SPE-інструмент для ефективної роботи нафтогазової галузі України» (Юрій Мороз, голова Центрально-Української секції SPE), «Результати і напрямки розвитку технології похило – скерованого та горизонтального буріння» (Андрій Кучер, головний технолог ТОВ «НТП «Бурова техніка»), «Пропозиції до стратегії нарощування видобування вуглеводнів» (Мирон Фірман, віце-президент Української нафтогазової академії), «Професійний проєкт – запорука успіху замовника» (Олег Герус, начальник проєктно-кошторисного відділу ТОВ «НТП «Бурова техніка»), «Результати спільної діяльності фахової громадськості щодо захисту галузі» (Анатолій Вдовиченко, президент Спілки буровиків України).

Під час дискусій представники бізнесу належну увагу приділили  енергетичній безпеці як головному пріоритету розвитку нафтогазової галузі України, обговоренню стратегії нарощування вуглеводнів та результатів спільної діяльності фахової громадськості щодо захисту галузі.

У рамках форуму також відбулось відкриття унікальної стендової навчальної бурової установки на навчально-науковому полігону нафти і газу,  спільне засідання круглого столу Спілки буровиків України, Спілки геологів України та Асоціації  «Нафта і газ України» «Результати спільної діяльності фахової громадськості щодо захисту галузі. Головні напрями подальших спільних дій» і відбулась перша в історії SPE України і зокрема найбільшого в Україні осередку – Полтавського осередку спілки інженерів-нафтовиків SPE, який діє на базі Полтавської політехніки, всеукраїнська конференція «SPE Student Symposium & Professional Workshop» під головуванням Юрія Мороза, голови Центрально-Української секції SPE. Переможців конкурсу студентських наукових робіт SPE нагородили дипломами і подарунками.

Нагадаємо, під час попередніх Міжнародних галузевих форумів лідери нафтогазової галузі України обговорили технології нарощування обсягів видобутку вуглеводнів, професіонали проаналізували майбутнє галузі і світу після пандемії, а науковці політехніки презентували нафтогазовим компаніям можливості для посилення бізнесу.

Нещодавно ректор Полтавської політехніки став спікером Міжнародного енергетичного заходу, що відбувся у Варшаві і взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»