2023-06-23

Ректор Полтавської політехніки став спікером Міжнародного енергетичного заходу, що відбувся у Варшаві

На запрошення Посольства Канади в Україні, Посольства Канади в Польщі та уряду провінції Альберта (Канада) ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко виступив з доповіддю на Міжнародному енергетичному заході, який відбувся у Варшаві.

Ректор Полтавської політехніки став спікером Міжнародного енергетичного заходу, що відбувся у Варшаві

У якості спікера на Українському енергетичному дні, 21 червня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко взяв участь у дискусії, присвяченій енергетичній безпеці України. Відзначимо, що участь у Міжнародному енергетичному заході - це почесна, відповідальна державницька, представницька місія щодо презентації освітньої платформи університету, інноваційного потенціалу провідного освітньо-наукового центру Полтавщини - Полтавської політехніки, успішних кейсів університету з підготовки фахівців нафтогазової галузі, презентація здобутків та напрацювань в сфері енергетичної безпеки та повоєнної відбудови України.

Загалом участь у потужному міжнародному форумі взяли понад 25 енергетичних компаній з провінції Альберта, які провели робочі зустрічі з українськими та польськими компаніями і обговорили ділову співпрацю з ними та Полтавською політехнікою зокрема.

«Для мене, як ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», велика честь мати можливість представляти Полтавщину та Україну на такому важливому міжнародному заході з енергетичної безпеки для започаткування нетворкінгу між канадськими та українськими компаніями і університетами. Теми для обговорень були надзвичайно важливими і включали: енергетичний перехід, виробництво нафти та газу, енергоефективність, чисті технології, зелена енергетика, електричні мережі, підготовка високотехнологічних кадрів, інновації та сучасні технології.

У своєму виступі зазначив, що попри війну, руйнування критичної інфраструктури та навчальних закладів, всі втрати і труднощі, складні безпекові умови та блекаути, українські заклади вищої освіти мужньо виконують надважливу місію підготовки майбутніх фахівців для різних галузей економіки, зокрема енергетичної!

Українські освітяни та науковці показали свою незламність, за підтримки партнерів, друзів й колег з усього світу ми навчаємо, виборюємо нашу незалежність, право на мирне життя! 

Від науково-освітньої спільноти України висловлюю слова щирої вдячності нашим друзям і партнерам, які підтримують нашу державу з перших днів війни! Це, направду, надзвичайно важливо для кожного українця та незалежної України!», - прокоментував Володимир Онищенко.

Під час свого виступу очільник Полтавської політехніки також презентував успішні кейси співпраці з нафтогазовидобувними та сервісними компаніями і зазначив роль освіти та інновацій як важливих складових забезпечення енергетичної безпеки України в умовах війни. 

Із початку повномасштабного вторгнення рф на територію нашої країни Полтавська політехніка робить усе можливе для забезпечення повноцінного освітнього процесу, допомоги внутрішньо переміщеним особам та Збройним Силам України, ставши надійним пунктом незламності для кожного.

Відновлення інфраструктури країни, її енергетична незалежність, розвиток нафтогазової сфери неможливі без забезпечення високої якості професійної підготовки працівників. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – багатопрофільний класичний заклад вищої освіти, колектив якого, усвідомлюючи усю відповідальність перед суспільством, успішно реалізує свою важливу місію, якісно здійснює підготовку фахівців для високотехнологічного виробництва.

«Спілкуючись із провідними нафтогазовидобувними компаніями, розуміємо потребу в кадрах й робимо все для якісної підготовки фахівців. Усвідомлюючи актуальність проблеми, Полтавська політехніка виходить на нові форми взаємодії з бізнес-партнерами, спрямовані на професійний розвиток і перепідготовку кадрового складу. Усі інноваційні кейси, реалізовані та створені університетом у продуктивному діалозі з партнерами, ефективно працюють, забезпечуючи поєднання кращих сучасних практик, розвиток освіти, науки, виробництва, підвищують конкурентоспроможність університету, основою якої є синергія освіти, науки, бізнесу та влади. Соціально-відповідальний бізнес, інвестуючи в освіту та науку, робить внесок у майбутню незалежну Україну та її повоєнну відбудову! Полтавська політехніка завжди відкрита до діалогу з бізнесом, тому ми запрошуємо до співпраці та чекаємо пропозицій від компаній! Результатом нашої постійної праці є довіра усіх категорій стейкхолдерів, освітянської і наукової спільноти, міжнародних партнерів», - зазначив ректор університету, професор Володимир Онищенко.

В умовах посилення кризових явищ в економіці, воєнного стану співпраця між університетом та нафтогазовими компаніями стає ще більш різноплановою, що дає вагомі підстави говорити про створення єдиної екосистеми інновацій та бізнесу. 

Полтавська політехніка готова долучатися до спільних проєктів, підготовки кадрів для енергетичної системи, впровадження інновацій в діяльність компаній, здійснення перепідготовки й підвищення кваліфікації в наших сертифікованих тренінгових центрах.

Провідну роль у забезпеченні ефективного освітнього процесу й проведення наукових досліджень відіграє формування в університеті інноваційного освітнього середовища з новими функціональними можливостями, ресурсами, технологіями та ідеями, яке відповідає потребам сучасного світу.

Ми працюємо задля перемоги України і виконуємо свою основну місію – підготовку висококваліфікованих фахівців. Сьогодні нам потрібні глобальні рішення та чітка стратегія міжнародної підтримки. Саме тому зараз є потреба в створенні потужних міжнародних освітньо-наукових, тренінгових центрів.

Володимир Онищенко закликав міжнародних партнерів не чекати, коли Україна переможе, а вже сьогодні інвестувати в Україну, зокрема в Полтавську політехніку, для розвʼязання глобального завдання енергетичної безпеки Європи і світу та України зокрема: «Ми відкритті для будь-якої науково-дослідної, освітньої та бізнес співпраці! Ми вдячні кожному, хто підтримує Україну! Ваша підтримка дуже важлива! Україна б’ється! Україна, безперечно, Переможе! Слава Україні!».

Головними меседжами усіх представлених виступів стали відновлення та відбудова України. Енергетичний перехід, енергетична безпека створюють хороші можливості для торгівлі та партнерства в Польщі й Україні. 

Заступниця міністра з питань імміграції та мультикультурності в Уряді Альберти Хоша Кічі Веклоу Gosia Cichy Weclaw допомогла розв’язати важливу торгівельну проблему з майже 30 компаніями й організаціями Альберти, включаючи Geologics systems Ltd та CSEE – Канадське товариство еволюції енергії, яке очолює Білл Уайтлоу. 

Українська делегація мала змогу поспілкуватися з польськими та канадськими колегами у Варшаві під час різноманітних B2B зустрічей і презентацій. Міцні зв’язки між Польщею та Україною відкривають чудові можливості для бізнесу й освіти на тлі розвитку енергетичних систем, декарбонізації, стійкості, безпеки, стабільності поставок. Ця місія, організована Маріо Крпаном - директором відділу торгівлі та експорту уряду Альберти і Службою уповноваженого з питань торгівлі Канади, закладає міцну основу для низки майбутніх сесій, обмінів інформацією, включаючи зустрічі на 24-му Всесвітньому нафтовому конгресі в Калгарі цього вересня.

Швидкий перехід Альберти від вугільної енергетики – важливий рушій нового покоління торгівлі з Польщею, оскільки центральноєвропейська країна употужнює власні зусилля. Катажина (Каша) Пікетт, заступниця Міністра навколишнього середовища та парків Альберти, окреслила стратегію провінції в рамках загальної енергетичної структури під час торгової місії до Варшави цього тижня. Конференція об’єднала майже 30 компаній та організацій, включаючи geoLOGIC systems ltd. і CSEE – Канадське товариство розвитку енергії. 

Під час конференції делегація Полтавської політехніки мала змогу поспілкуватися з представниками урядів країн-партнерів, яких гуртує спільна мета – прискорення нових торгівельних та інноваційних можливостей між трьома країнами. Польща була і є однією з найважливіших прихильників України від початку російського вторгнення.

Учасники конференції дійшли одностайного висновку, що компанії Альберти будуть відігравати ключову роль у перехідній енергетичній системі Польщі та відновленні інфраструктури України. Лідери бізнесу, такі як Ларрі Янг із Total Containment Inc., цього тижня представили широкий спектр продуктів і послуг польським та українським енергетичним компаніям і провідним університетам України під час урядового засідання торгової місії Альберти у Варшаві. Ларрі Янг детально розповів про унікальну технологію цілісності трубопроводу, яка може бути застосована в центральній Європі. 

Інші фірми й організації, такі як Propak Systems Ltd., Arcus Power Corp, geoLOGIC systems ltd., Технологічний інститут Південної Альберти (SAIT) і CSEE – Канадське товариство еволюції енергії, взяли участь у найбільшій енергетичній місії за всю історію в Центральній Європі. Місія була чітко орієнтована на енергетичний перехід, підкріплена новими зобов'язаннями щодо взаємної енергетичної безпеки і стабільності постачання в усіх енергетичних системах.

«Твердо переконаний, що всебічна підтримка України світовою спільнотою стане не тільки запорукою неминучої Перемоги, а й забезпечить розбудову й відновлення нашої держави у поствоєнний період!», - резюмував Володимир Онищенко.

Нагадаємо, ректор Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Полтавської політехніки у забезпеченні енергетичної незалежності країни на III Львівській нафтогазовій антикризовій конференції, успішні кейси діяльності Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader та актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади.

Раніше у Полтавській політехніці нагородили переможців Першого Полтавського чемпіонату бізнес-кейсів від ТМ Premier Socks, а студенти університету взяли участь у роботі літнього мовного проєкту з вивчення німецької мови «Sprachakademie».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»