2023-03-16

Ректор політехніки презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади

Під час ІX Міжнародного галузевого форуму «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України» ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади як фактору ефективного розвитку України, розповівши про успішно реалізовані інвестиційні проєкти із залученням провідних бізнес-компаній.

Ректор політехніки презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади

Уже кілька років поспіль Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є осередком для проведення потужної нафтогазової події року - ІX Міжнародного галузевого форуму «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України».

Актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади як фактору ефективного розвитку України презентував ректор університету, професор Володимир Онищенко.

«Минулий 2022 рік став справжнім роком Незламності для Полтавської політехніки, показавши, що кожен з нас став сильнішим, може продовжувати боротися за власну незалежність і робити все задля спільної Перемоги. За цей непростий час університет не зупиняв свого динамічного руху за чітко визначеною науково-освітньою траєкторією, нарощуючи інтелектуальний та кадровий потенціал. За цей рік було зроблено багато справ і університет став територією незламності, а наш колектив незламною командою, командою непохитної сили та волі. З перших дні ми мобілізувалися, підтримували зв'язок з усіма студентами, допомагали адаптуватися іноземцям. Новий навчальний рік Полтавська політехніка на відміну від багатьох інших заходів вищої освіти розпочала згідно з рекомендаціями МОН України 15 серпня наживо. Ми щодня успішно протистоїмо непростим викликам сьогодення з гаслом «Освіта і наука попри війну». До речі захист магістерських і бакалаврських робіт відбувався також наживо. Сьогодні ви побачите найсучасніші комп’ютерні класи, лабораторії, унікальні наукові та інвестиційні проєкти, успішно реалізовані спільно з бізнес-партнерами університету», – прокоментував очільник Полтавської політехніки.

Ректор презентував масштабну модернізацію та постійне осучаснення матеріально-технічної та навчально-лабораторної бази університету.

«Результатом нашої постійної співпраці з нафтогазовим бізнесом є забезпечення якісного освітнього процесу, проведення наукових досліджень для формування в університеті інноваційного освітнього середовищами з новими функціональними можливостями, ресурсами, технологіями та ідеями. З метою підтримки національного енергетичного сектору, удосконалення надання послуг в нафтогазовій сфері, розробки і впровадження інноваційних технічних рішень і технологій восени 2022 року Полтавська політехніка разом з іншими провідними українськими університетами підписала Меморандум про співпрацю в освітньому полі й технічній сфері з Міністерством енергетики України, Міністерством освіти і науки України та НАК «Нафтогаз України». У межах реалізації меморандуму вже проведено ряд зустрічей із заступником Міністра енергетики Миколою Колісником та керівництвом АТ «Укргазвидобування» щодо втілення ідеї нового унікального тренінг-центру, який повністю забезпечить потребу щодо професійного розвитку працівників НАК «Нафтогаз». І приємно, що Міненерго відзначило наш університет як найактивнішого учасника реалізації даного меморандуму», – наголосив Володимир Онищенко.

За словами спікера, університет як один з кращих класичних багатопрофільних закладів вищої освіти країни та освітньо-науковий центр Полтавщини надзвичайно цінує співпрацю зі стейкхолдерами

Варто відзначити той факт, що майже третина працівників АТ «Полтавагазвидобування» різного рівня – випускники університету, на підприємствах провідних нафтогазовидобувних та сервісних компаній молоді фахівці ще на етапі навчання отримують перше робоче місце, проходять етап передфахового становлення, формують успішну професійну кар’єру в форматі дуальної освіти.

Володимир Онищенко висловив впевненість, що партнерство та плідна співпраця Полтавської політехніки з бізнес-брендами триватиме й надалі, сприяючи розкриттю потенціалу вітчизняного газовидобування та стаючи запорукою розвитку української газовидобувної галузі, надзвичайно важливої для зміцнення енергетичної незалежності нашої держави.

Через наявність у компаніях «кадрового голоду», що виник через агресію російської федерації на території нашої країни, Полтавська політехніка посилила власну орієнтацію на потреби ринку праці та забезпечення зворотного зв'язку з роботодавцем.

«Наші випускники мають йти в ногу з часом та бути підготовленими до сучасних викликів галузі. Високо цінуємо залученість АТ «Украгазвидобування» до організації освітнього процесу та готові й надалі працювати на вдосконалення нафтогазової освіти. Успішно реалізований спільний інвестиційний проєкт університету в команді з Wellsite Digital – відкриття в університеті інноваційного тренінгового центру, оснащеного сучасними тренажерами-симуляторами дозволяє проводити навчання та сертифікацію за стандартами IWSM фахівців нафтогазовидобувних і сервісних компаній. За час функціонування тренінг-центр пройшли понад 200 фахівців. Ми продовжуємо реалізовувати спільні проєкти з провідними компаніями, тим самим вносимо наш вклад в енергонезалежність нашої країни.

Не можу не згадати один з перших успішних кейсів, створений у 2016 році – науково-виробнича лабораторія промивальних рідин. І якщо раніше ми говорили про використання лабораторій лише в навчальному процесі, то зараз лабораторія стала базою для проведення наукових досліджень на замовлення провідних нафтогазових компаній. Ми розширили можливості лабораторії створенням навчально-виробничого центру нафти і газу, який генеруючи інноваційні рішення щодо проведення дослідницьких й геолого-аналітичних робіт, ефективно та якісно виконує замовлення галузевих компаній.

Уже нікого не треба переконувати, що університет має потужний потенціал та можливості щодо забезпечення підтримки галузевого бізнесу, стабільного функціонування й розвитку нафтогазового бізнесу та зміцнення національної енергобезпеки. Полтавська політехніка втілює в життя грандіозний проєкт з модернізації нафтогазового полігону, де майбутні фахівці зможуть вивчати обладнання та технологічні процеси», – наголосив Володимир Онищенко.

На сьогодні співпраця університету з провідними бізнес-компаніями носить практикоорієнтований характер. Дуже приємно констатувати факт, що не зважаючи на запровадження воєнного стану активні бойові дії на території України, постійні бойові дії, загрози, блекаути, сирени й тривоги в університеті не припиняється науково-дослідницька робота молоді. Популяризація занять наукою серед сучасної молоді – це одна із складових високих позицій університету в рейтингах наукової діяльності.

Ще одним успішним кейсом співпраці залишається лабораторія 3D-візуалізацій нафтогазових технологій та лабораторія 3D-моделювання. Лабораторія оснащена сучасними потужними робочими станціями, програмними комплексами, які використовуються для опанування сучасних інформаційних технологій в нафтогазовій галузі, освітньому процесі, та для організації зустрічей з провідними фахівцями галузі. Також в університеті функціонує лабораторія інтегрованого моделювання, яка отримала програмне забезпечення, що дозволяє моделювати весь екологічний ланцюг процесів. У лабораторії студенти мають можливість вивчати сучасний дослід розробки, моделювання, передбачення та симуляції в нафтогазовій галузі.

У січні 2023 року для спільного пошуку нових можливостей з пошуку інновацій компанія Cegal – провідний постачальник програмних рішень для надр, надала своє програмне забезпечення BlueBack. Надані програмні продукти є важливим інструментом підвищення якості надання освітніх послуг, розширень можливостей наукових пошуків кафедри нафтогазова інженерії та технології.

Значним кроком у напрямку діджиталізації університетської освіти стало відкриття на базі університету Навчально-наукового центру систем керування та автоматизації процесів нафтогазовидобутку у співпраці з провідною технологічною компанією Siemens Ukraine.

«В лабораторії студенти опановують сучасні засоби моделювання та управління складними технологічними процесами, знайомляться з свердловим апаратним забезпеченням та обладнанням. Прекрасно розуміючи необхідність подальшого розвитку Полтавської політехніки як потужного науково-освітнього майданчика та лідера вищої освіти Полтавського регіону та України усвідомлюємо нашу відповідальність за надання якісної європейської освіти молоді. Університет інвестує в розвиток – створено інноваційні лабораторії для навчання, проєктної діяльності студентів, навчальні центри від чотирьох світових виробників комп’ютерної техніки», – зазначив ректор.

Учасники IX Міжнародного галузевого форуму також мали можливість побачити на власні очі результат потужної синергії університету з провідними бізнес-компаніями та успішні інвестиційні проєкти.

«Наші локації, ремонти в аудиторіях і лабораторіях справляють неабияке враження та ламають стереотипи про державні заклади освіти.

Багаторічна співпраця політехніки з провідними нафтогазовими і сервісними компаніями виражена у масштабному оновленні матеріально-технічної бази, де не лише навчаються студенти, а й ведеться активна наукова робота і виконуються замовлення бізнесу. Університет виконує важливі для бізнесу дослідження та допомагає у розробці інновацій, які приносять прибуток.

Ще одним важливим напрямком у партнерстві з бізнесом є освітні кейси для персоналу.

Для молодих фахівців відкриті можливості дуальної освіти, а для дійсних працівників індустрії — додаткове навчання.

Водночас, стейкхолдери і роботодавці побачили в яких умовах готують майбутніх спеціалістів, яких не потрібно перенавчати, що значно заощаджує ресурси бізнесу і підвищує переваги наших випускників на ринку праці.

Щиро дякую органам влади різного рівня, бізнес-партнерам і друзям університету за всебічну підтримку та сприяння науково-освітнім ініціативам, інвестиції в інтелектуальний капітал для розвитку галузі.

Запрошую розвивати нові партнерські проєкти, адже університет готовий втілювати задуми будь-якого рівня складності!

Все буде Україна!» – підсумував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів і плідну співпрацю з Державною службою геології та надр України ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка нагороджено Почесною грамотою.

Нещодавно українська спільнота SPE організувала на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» лекцію провідного експерта у галузі енергетики Євгена Палєнки, присвячену економіці у розвідці та розробці вуглеводнів, керівництво університету привітало колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» з 60-річчям, очільник науково-дослідного напряму Укргазвидобування Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки, а директор з геології «Укргазвидобування» Мирон Фірман поділився зі студентами секретами ефективного менеджменту.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»