2023-02-07

Керівництво університету привітало колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» з 60-річчям

03 лютого ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко та директорка структурного підрозділу університету – Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська привітали колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» з 60-річчям та взяли участь у церемонії спецпогашення марки до ювілею підприємства, яке працює на зміцнення енергетичної незалежності України.

Керівництво університету привітало колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» з 60-річчям

ГПУ «Полтавагазвидобування» відзначає 60 років досвіду, розвитку та інновацій – підприємствопройшло успішний шлях від першого промислового припливу блакитного палива до одного з найпотужніших центрів видобування вуглеводнів в Україні.

23 січня 1963 року було створено Полтавське газопромислове управління. До його складу ввійшли Радченківський газопромисел та Більська, Солохівська, Зачепилівська, Чорнухинська ділянки. Фактично з цього й розпочалась історія видобутку нафти та газу на Полтавщині, а також у новому Східно-Українському нафтогазопромисловому регіоні. А все починалось за 15 км від Миргорода зі свердловини №2 Радченківського родовища. Там 9 вересня 1950 року отримали газоконденсатний фонтан із глибини близько 1200 м. За 60 років ГПУ «Полтавагазвидобування» отримала з українських надр 363 млрд куб. м газу, 237,5 млн т конденсату та 2,7 млн т нафти.

Нині, незважаючи на війну, ця філія забезпечує близько 30% всього газу України, працюючи на понад 40 родовищах, підтримуючи роботу більше 520-ти свердловин та 720 км газопроводів.Підприємство є одним з найбільших платників податків Полтавщини, а більше 80-ти працівників ГПУ стали захисниками і захисницями, зараз на фронті боряться з вторгненням країни-агресора.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як освітньо-науковий центр Полтавщини і флагман нафтогазової освіти в Україні надзвичайно цінує співпрацю з такими потужними стейкхолдерами та партнерами, які допомагають готувати професійні кадри для енергетичного фронту України. Від імені багатотисячного колективу університету ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко та директорка структурного підрозділу університету – Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська привітали колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» з 60-річчям та взяли участь у церемонії спецпогашення марки до ювілею підприємства.

«Створення одного з провідних видобувних підприємств України вплинуло на подальший розвиток освіти для фахівців нафтогазової сфери. Через декілька років було засновано Полтавський фаховий коледж нафти і газу, а нині повністю забезпечуємо ступеневість профільної освіти і готуємо кадри для нафтогазової промисловості.

Ми пишаємося багаторічним досвідом ефективної співпраці у сфері підготовки майбутніх фахівців нафтогазової галузі, зокрема наданими можливостями організації та проведення на базі ваших підприємств виробничих практик, навчальних екскурсій, зустрічей з провідними спеціалістами, під час яких студенти знайомляться із сучасним обладнанням та технологіями нафтогазової галузі, вивчають інноваційний досвід.

З гордістю констатуємо, що майже третина працівників ГПУ різного рівня – наші випускники.На вашому підприємстві молоді фахівці отримують перше робоче місце, проходять етап професійного становлення, а дехто у подальшому будує чудову професійну кар’єру.

Дякуємо за постійну участь у масштабних професійних подіях, які організовує університет, зокрема галузевих форумах, учасниками яких завжди стають фахівці ГПУ «Полтавагазвидобування».

Переконані, що наше партнерство та плідна співпраця триватиме і надалі та сприятиме розкриттю потенціалу вітчизняних надр і стане запорукою розвитку української газовидобувної галузі, надзвичайно важливої для зміцнення енергетичної незалежності нашої держави, особливо в такий непростий час, коли вона виборює перемогу над російським агресором.

Нехай наш досвід буде фундаментом для розвитку нових масштабних проєктів з газовидобування України! Вітаємо з річницею та висловлюємо безмежну повагу до вашої сумлінної праці заради енергетичної безпеки нашої країни.Бажаємо нових здобутків! Працюємо на Перемогу!»– привітав ректор, професор Володимир Онищенко.

Т.в.о. генерального директора АТ «Укргазвидобування» Олег Толмачев, директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Андрій Місіньов, ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та керівник Полтавської філії АТ «Укрпошта» Юрій Набасов провели церемонію спецпогашення марки, випуск якої присвячений ювілею підприємства.

Зараз фахівці ГПУ «Полтавагазвидобування» розробляють 43 нафтогазових родовища у Полтавській, Харківській, Сумській і Дніпропетровській областях. Загальний фонд робочих свердловин складає 528 одиниць.Найпотужнішою свердловиною останніх років стала №22 Краснокутського родовища (2017 рік). Її початковий добовий дебіт становив понад 2 млн куб. м. Приблизно скільки ж споживає за добу вся Полтава в опалювальний сезон.

Нагадаємо, у 2022 році Полтавський фаховий коледж нафти і газу відзначив подвійний ювілей: 55-річчя з моменту заснування коледжу та 10-річчя у структурі Полтавської політехніки.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»