2023-03-16

Відбувся ІX Міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці як головному пріоритетному напрямку розвитку нафтогазової галузі України

14 березня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся ІX Міжнародний галузевий форум «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України». Близько сотні представників органів влади, провідних українських та міжнародних видобувних, бурових і сервісних компаній, науковців обговорили ефективні механізми підвищення обсягу видобутку вуглеводнів та визначили пріоритетні напрямки розвитку галузі в умовах воєнного стану.

Відбувся ІX Міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці як головному пріоритетному напрямку розвитку нафтогазової галузі України

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як один з кращих класичних університетів нашої країни та флагман нафтогазової вищої освіти Полтавського регіону традиційно став масштабним майданчиком для конструктивного діалогу між представниками науки, освіти, бізнесу та влади.

Попри війну університет спільно з представниками нафтогазового бізнесу поступово повертається до формату проведення двічі на рік – у березні та вересні міжнародних галузевих форумів, присвячених актуальним пріоритетам державної стратегії забезпечення енергонезалежності країни та потребам бізнесу. Попри запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни, масштабність професійного заходу зросла.

На церемонію відкриття форуму завітали почесні гості – народні депутати України Олексій Устенко та Андрій Боблях, голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах, заступник Міністра енергетики України Микола Колісник, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, виконавчий директор Асоціації «Нафта і газ України» Юрій Нагорняк, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко, Президент Української нафтогазової академії Олександр Петровський, Голова правління Спілки буровиків України Володимир Калинович, генеральний директор ТОВ НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик, директор ТОВ «Укрнафтагазсервіс» Ігор Вітрик, генеральний директор ТОВ «Везерфорд Україна» Олександр Тертиченко, директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич, директор УГВ-Сервіс Ігор Мохній, генеральний директор НКЦ Ньюфолк Андрій Закревський, директор ТОВ «Геосинтез-інженірінг» Іван Полетучій, генеральний директор ТОВ «Регіон» Петро Катеринчук, очільники та представники топ-менеджменту провідних нафтогазовидобувних компаній, які зберігають лідерські позиції на українському ринку нафти і газу.

«24 лютого наше життя змінилося, змінилися ми, змінилася наша країна. Рік незламності показав, що ми сильні, виборюючи свою незалежність та роблячи все для перемоги нашої країни.

Радо вітаємо наших давніх друзів та партнерів – Полтавську обласну військову адміністрацію, народних депутатів України, керівників відомств, міністерств, провідних нафтогазовидобувних і сервісних компаній, представників інших закладів вищої освіти України. Змішаний формат проведення сьогоднішнього форуму передбачає долучення до наукової дискусії студентів університету, які навчаються за спеціальністю «Нафтогазова інженерія та технології» та всіх співробітників Навчально-наукового інституту нафти і газу університету, адже «живе» спілкування є надзвичайно важливим в плані підготовки наукових та професійних кадрів.

 Бажаю учасникам максимально позитивного спілкування, плідного обміну конструктивними думками, поділитися інноваціями і напрацювати подальшу карту розвитку галузі. Полтавська політехніка – це місце сили, територія, де зустрічається бізнес, влада, освіта і наука й напрацьовують спільні проєкти, спрямовані на розвиток нашої країни. Разом наближаємо нашу спільну Перемогу! Слава Україні!» – відкрив урочисту подію Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Почесні гості відзначили ефективність плідної взаємодії провідних закладів вищої освіти з відомими бізнес-брендами та побажали учасникам результативного обміну практичними напрацюваннями у сфері інтенсифікації та видобутку вуглеводнів.

«Передусім хочу подякувати Полтавській політехніці за організацію такого потужного заходу, приємно, що незважаючи на війну в країні, традиція збиратися з професіоналами нафтогазової сфери, обговорювати нові проєкти залишається незмінною. Адже часом ніхто з нас до кінця не усвідомлює колосальної значимості виконаної роботи – щодень працівники нафтогазової галузі ризикують власним життям.

Цінність і самовідданість роботи представників даної галузі безпрецедентна, це основа енергетичної безпеки Полтавської області та безпеки нашої держави. Віримо, що спільні напрацювання, презентовані на даному форумі, стануть міцною запорукою нашої спільної енергетичної безпеки у майбутньому», – відзначив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик.

За словами народного депутата України Андрія Бобляха, вимушена пауза тривалістю в рік, спричинена віроломним нападом рашистів на мирну українську землю, зробила націю сильнішою, витривалішою, змусивши дивитися на оточуючий світ через призму нових цінностей та життєвих пріоритетів.

«Ми добре розуміємо, що зараз для нашої країни настали дуже непрості часи, але завдяки випробуванням Україна стає цілком незалежною на енергетичному фронті. Бажаю плідного конструктивного діалогу, дякуючи нашим Збройним Силам, маємо можливість зібратися наживо та обговорити актуальні проблеми розвитку нафтогазової галузі», – відзначив нардеп.

«Слова щирої вдячності адресую усім провідним компаніям за те, що розвиваєте нафтогазову сферу тут, в Україні. Спостерігаючи за життям громад, на територіях яких видобуваються нафта і природний газ, бачимо хороший стан доріг, розвинену інфраструктуру, відремонтовані дитячі садочки та школи, хочеться. щоб ці якісні зміни на краще тривали й надалі. Звертаємося до приватних та державних компаній з проханням розвивати та інтенсифікувати видобуток вуглеводнів, загалом нафтогазову галузь Полтавщини. Важливою складовою цього процесу, безумовно, є освіта, а Полтавська політехніка готує дійсно кваліфікованих фахівців.

Багато факторів залежить і від самої місцевої влади – зараз ведемо перемовини з урядами європейських країн. Великий акцент, в тому числі, робимо на університет, де навчаються чимало талановитих студентів, тому держава повинна надавати різнобічну підтримку провідним закладам вищої освіти, де зосереджується відмінна матеріально-технічна база, а випускники мають найкращі перспективи для професійного зростання», – відзначив народний депутат України, голова Полтавського осередку партії «Слуга народу» Олексій Устенко.

На важливості «живого» формату спілкування між професіоналами нафтогазової сфери наголосив генеральний директор ТОВ НТП «Бурова техніка», голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик: «Маємо власний фронт, на свердловинах та бурових немає сховищ, працівникам ніде сховатися, але попри всі існуючі ризики люди працюють на енергетичному фронті, забезпечуючи ресурсну незалежність нашої держави.

Хотілось би зауважити, що вкотре цей форум проходить в Полтавській політехніці, адже потрібно готувати професійні кадри, продовжувати співпрацювати з бізнесом. Радує те, що університет завжди готовий йти на зустріч та працювати разом. Війна невдовзі закінчиться, тому маємо видобувати газ, нафту, створювати та зберігати робочі місця для працівників, які перебувають на фронті. Ми за активний діалог між освітою, наукою, владою та бізнесом».

Важливість підготовки висококваліфікованих професіоналів нафтогазової сфери відзначив і директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич, який розповів про належну увагу, приділену компанією розвитку власного кадрового потенціалу: «Компанія ДТЕК Нафтогаз у своїй роботі завжди намагається підтримувати науку, провідні освітні заклади, орієнтуючись на Полтаву як місто, де зараз зосереджена найбільша частина видобутку нашої країни. Безумовно, цей багатий на поклади вуглеводнів край має мати свій університет, що буде забезпечувати кадрами приватні та державні нафтогазовидобувні компанії. Поділяючи поширену думку, що не може бути ефективного навчання без наукового досвіду, наша компанія зацікавлена в тому як допомагати Полтавській політехніці готувати кадри, що будуть працювати в наших підприємствах. Дякую ректору, професору Володимиру Онищенку та всьому професорсько-викладацькому складу за якісну підготовку фахових спеціалістів, прекрасних людей. Раді, що можемо поділитися досвідом та отримати зворотній фідбек у нашій давній плідній співпраці».

«Те чого добивалася росія – це страх та паніка, тривога та невизначеність. цього не сталося і ми працюємо, продовжуючи робити свій внесок в розвиток бізнесу, у Перемогу України, нарощуємо обсяги, продовжуємо навчати людей. Окрім зосередження на нашій неминучій Перемозі слід замислитися що ми будемо робити після неї, наші захисники, які повернуться з фронту, поставлять дуже важливе питання «А що ви робили в той час, коли ми воювали?». Тому я вважаю, що такі форуми є дуже важливими майданчиками для обміну ідеями, розвитку нових бізнес-проєктів, побудови нових планів з приводу того, як працювати надалі. Щиро вдячний Полтавській політехніці за те, що попри все продовжуєте працювати, навчати молодь та бути платформою для подібних масштабних зустрічей», – наголосив директор ТОВ «Укрнафтагазсервіс» Ігор Вітрик.

Генеральний директор ТОВ «НЬЮФОЛК НКЦ» Андрій Закревський приєднався до привітань учасникам форуму, зауваживши, що у кожного своє завдання, першочергова задача фахівців нафтогазової галузі – забезпечення енергетичного фронту.

Пул спікерів цьогорічного галузевого форуму вражав представництвом – Роман Опімах, голова Державної служби геології та надр України, Микола Колісник, заступник Міністра енергетики України, Іван Гафич, директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз, Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, Андрій Делитканич, начальник Департаменту буріння АТ «Укргазвидобування», Максим Дорохов, керівник напрямку технологічного розвитку ДТЕК Нафтогаз, Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Сергій Нос, викладач тренінг – центру «Wellsite Digital», Ігор Мохній, директор філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування», Мирон Фірман, Віце-президент Української нафтогазової академії, Володимир Сіренко, провідний інженер із стандартизації та якості ТОВ «НТП «Бурова техніка», Павло Мазурок, директор ГК «СКС», Володимир Калинович, директор ТОВ «Карат – БурСервіс», Роман Галушка, директор департаменту капітального ремонту свердловин та колтюбінгових технологій ТОВ «НТП «Бурова техніка», Андрій Мирко, генеральний директор ТОВ «Сімойл ЮА», Оксана Оринчак, виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України, Леонід Родін, директор ТОВ «Хімічна Технологічна компанія», Станіслав Ігнатьєв, голова Ради Асоціації відновлювальної енергетики, СЕО Solar Generation, Олександр Шефер, завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Форум відбувся у форматі трьох сесій, присвячених питанням видобутку, буріння та інтенсифікації видобутку вуглеводнів.

Партнерами Міжнародного галузевого форуму вже традиційно виступили провідні нафтогазовидобувні компанії – ТОВ «НТП Бурова техніка», ТОВ «Укрнафтагазсервіс» та ДТЕК Нафтогаз.

Обмін практичним досвідом та розробка ефективних механізмів підвищення обсягу видобутку обсягів видобутку вітчизняних вуглеводнів, презентація результатів синергетичного ефекту взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади, нетворкінг відбувалися у змішаному форматі – учасники мали можливість поспілкуватися зі спікерами наживо, а студентська молодь університету могла переглянути виступи спікерів в прямому ефірі.

Одним з топ-спікерів IX Міжнародного галузевого форуму «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України» став Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. Він поділився перспективами у надрокористуванні та розповів про існуючі виклики, діяльність Служби згідно з нормами оновленого Кодексу України про надра, про основні результати 2022 року й окреслив нові завдання та пріоритети на поточний рік.

«Одним з пріоритетів діяльності державної служби геології та надр України у 2023 році є налагодження ефективного контролю держави, тобто впровадження неупередженого аудиту шляхом забезпечення публічності інформації для усіх учасників ринку надрокористування. Ще в 2021 році прийнято важливі законодавчі зміни, що дозволило нараховувати збитки за несанкціонований видобуток усіх видів корисних копалин, в тому числі спричинені військовою агресією проти України.

Держгеонадра залучають інвестиції у вітчизняну економіку, постійно створюють пропозиції нових об’єктів для аукціонів. У 2022 році на електронних торгах продали спеціальні дозволи на користування надрами з покладами газу природного та конденсату на суму понад 1 мільярд 322 мільйони гривень. Дотримуватися балансу інтересів між основними учасниками галузі – народом України, надрокористувачем, потенційним інвестором – це запорука успішної співпраці, обопільної вигоди та процвітання», – наголосив Роман Опімах.

За вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну співпрацю з Державною службою геології та надр України очільник Служби нагородив ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка Почесною грамотою.

У рамках IX Міжнародного галузевого форуму очільник Полтавської політехніки презентував доповідь «Актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу та влади як фактор ефективного розвитку України», де поділився результативністю потужної синергії університету з провідними бізнес – компаніями та інноваційними проєктами, створеними у діалозі з ДТЕК Нафтогаз, АТ «Укргазвидобування» тощо. Ректор розповів про багаторічну співпрацю політехніки з провідними нафтогазовими компаніями країни, розширення можливостей для стажування студентів і викладачів, працевлаштування для випускників нафтогазових спеціальностей. Під час презентації здобутків та інноваційної діяльності університету Володимир Онищенко подякував бізнес-партнерам і друзям за всебічну підтримку та сприяння науково-освітнім, бізнес-ініціативам, розповівши про успішно реалізовані інвестиційні проєкти. Одним з яскравих прикладів було відкриття інноваційного тренінгового центру Wellsite Digital, оснащеного сучасними тренажерами-симуляторами, який дозволяє проводити навчання та сертифікацію за стандартами IWSF фахівців нафтогазовидобувних і сервісних компаній. За час функціонування навчання у тренінговому центрі пройшло вже понад 200 фахівців. Наразі університет утілює в життя грандіозний проєкт із модернізації нафтогазового полігону, де майбутні фахівці можуть вивчати обладнання та технологічні процеси, ідентичні до умов роботи справжнього нафтогазового полігону.

Заступник Міністра енергетики України Микола Колісник презентував доповідь «Сучасний стан справ у нафтогазовій галузі», де поділився можливостями забезпечення енергетичної безпеки, країни, розпочавши з балансу природного газу: «Обсяг видобутку знизився за рахунок втрати певних підконтрольних ворогу територій, неможливості обслуговування свердловин на прифронтових зонах, проте щира вдячність нафтогазовидобувним компаніям за ту високу якість обслуговування, яке здійснюється скрізь, де це можливо. Запорука успішно реалізованих нафтогазових програм у тому, що висококваліфікований персонал на місцях точно знає як правильно підготувати газ, встановити його економічну цінність. Перше, що ми маємо – нарощення обсягів видобутку, друге, над чим маємо працювати, щоб зберегти потенціал наших свердловин».

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко проаналізував що відбувається в українському газовидобутку через один рік воєнного стану і перспективи видобутку вітчизняних вуглеводнів.

«Ні для кого не секрет, що повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України надзвичайно сильно вдарило по нафтогазовій галузі, зокрема більше ніж 600 об’єктів так чи інакше було пошкоджено, вороги захоплювали родовища чи завдавали планомірних ударів по інфраструктурі. Частина наших працівників була мобілізована, решта, незважаючи на непрості виклики, працюють задля забезпечення енергетичної безпеки нашої країни.

Загалом у 2022 році Україна знизила показники видобутку на 66%, на початку 2021 року фіксували зростання видобутку корисних копалин у приватних та державних компаній, але активна фаза бойових дій негативно вплинула на показники видобутку і ми відчули це зниження. За минулий рік наша країна видобула 18, 5 млрд природного газу, 23% склав видобуток у приватних нафтогазовидобувних компаніях, 77% склав видобуток в державних АТ «Укргазвидобування» та Укрнафта.

Відверто кажучи, упродовж минулого року аналітика та прогнози видобутку вуглеводнів змінювалися, дуже сильно впливала ситуація на фронті, окупація окремих територій. Усім відомо, що якраз буріння свердловин є ключовим механізмом проти падіння рівня видобутку вуглеводнів.

Незважаючи на активну фазу військових дій нафтогазовидобувні компанії сплатили рекордну ренту за видобуток нафти, газу та конденсату. З року в рік нафтогазовидобувні компанії залишаються лідерами плати податків до Державного бюджету України, направляючи величезні суми коштів на потреби Збройних Сил України, громадянам, що постраждали від агресії російської федерації. Загалом у 2022 році нафтогазовидобувні компанії сплатили 77 млрд гривень за видобування газу, нафти і конденсату. За останні 5 років країна отримала 250 млрд податків, ренти від видобутку вітчизняних вуглеводнів. Незважаючи на непрості виклики, ми гідно вистояли, виконавши усі умови щодо продажу так званого соціального газу та спромоглися до змін оподаткування нових нафтогазових свердловин до 2032 року.

Крім того, у сховищах знаходиться газ, який реалізують та сплатять додаткові кошти до державного та місцевого бюджетів.», – розповів Артем Петренко.

Директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич виступив з доповіддю «Головний пріоритет розвитку ДТЕК Нафтогаз на 2023 рік і найближчу перспективу», де поділився перспективами подальшого розвитку та діяльності однієї з найбільших приватних нафтогазовидобувних компаній нашої країни.

Корисними кейсами буріння УГВ в умовах повномасштабної війни поділився Андрій Делитканич, начальник Департаменту буріння АТ «Укргазвидобування», цікаву доповідь «Пастка: чому небезпечно вважати, що буріння мають розуміти лише буровики?» підготував Сергій Нос, викладач тренінг-центру «Wellsite Digital».

Про капітальний ремонт свердловин із використанням сучасних технологій як важливий чинник підвищення газовидобутку розповів Ігор Мохній, директор філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування».

«Метою мого виступу було наочно показати, що роботи усім вистачає, головне знати що робити, як робити і як комунікувати, розуміти ідею, задля якої ти це робиш. Війна ще не закінчилася, необхідно старанно працювати далі, знаково, що форум проводиться в стінах університету з багаторічною освітньою історією, профільного нафтогазового вишу, званням випускника якого відверто пишаюся. Необхідно думати про майбутнє, максимально використовуючи той шанс, який ціною власного життя виборюють наші захисники, усі наші люди, які старанно працюють задля спільної Перемоги.

Історія говорить, що війни неодмінно закінчуються і, впевнений, ця війна теж невдовзі скінчиться перемогою нашої країни. Ми, як фахівці нафтогазової галузі України, кожного дня задумувалися, а якою хочемо далі бачити українську нафтогазову галузь. Особисто я хочу її бачити добре розвиненою, з власними унікальними технологіями та експертизою. Велике майбутнє починається з науки, освіти, а значить з науковців та викладачів, тому давайте й надалі докладати максимум зусиль задля повноцінного розвитку технологій та української унікальної експертизи!», – наголосив керівник напрямку технологічного розвитку ДТЕК Нафтогаз Максим Дорохов, презентувавши доповідь «Технологічні виклики ДТЕК Нафтогаз на 2023 рік і найближчу перспективу».

Під час наукових дискусій представники бізнесу належну увагу приділили нарощуванню обсягів свердловин як основній передумові збільшення видобутку вуглеводнів в Україні, питанням стандартизації як одному з критеріїв якісного і безаварійного спорудження свердловин, обговоренню питань реалізації колтюбінгових технологій в Україні, розвитку альтернативної енергетики.

У рамках форуму також провели засідання круглого столу, що об’єднало фахівців навколо обговорення ключової теми «Потенціал вітчизняних сервісних компаній для збільшення обсягів і ефективності буріння нафтогазових свердловин». Співорганізаторами науково-освітньої та професійної події виступили Спілка буровиків України, ТОВ «НТП «Бурова техніка» та Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Модерував дискусію Володимир Калинович, голова правління Спілки буровиків України, директор ТОВ «Карат – БурСервіс». До активної участі в обговореннях долучилися топ-менеджери та представники найбільших нафтогазових компаній Полтавського регіону, провідні науковці ННІ нафти і газу та викладачі Полтавського фахового коледжу нафти і газу.

Модерувала роботу форуму генеральна директорка ТОВ «Інжиніринговий Центр «Полтава», директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська. Вона зазначила, що вже кілька років поспіль, в умовах карантинних обмежень та повномасштабного вторгнення, організаторам разом з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вдається успішно проводити такі потужні міжнародні галузеві форуми, що стають інноваційною платформою для налагодження конструктивного діалогу між наукою, освітою, бізнесом та місцевою владою. Провівши на високому ІX Міжнародний галузевий форум «Енергетична безпека – головний пріоритет розвитку нафтогазової галузі України», Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ще раз підтвердив високий статус інноваційного університету України, лідера нафтогазової освіти Полтавщини, у стінах якого створений простір для продуктивного спілкування представників освіти, науки та виробничників, де готують висококваліфікованих фахівців нафтогазової галузі, які в період післявоєнного відновлення і відбудови забезпечуватимуть енергетичну незалежність та інноваційний розвиток економіки нашої країни.

Нагадаємо, під час попередніх форумів лідери нафтогазової галузі України обговорили технології нарощування обсягів видобутку вуглеводнів, професіонали проаналізували майбутнє галузі і світу після пандемії., а науковці політехніки презентували нафтогазовим компаніям можливості для посилення бізнесу.

Нещодавно українська спільнота SPE організувала на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» лекцію провідного експерта у галузі енергетики Євгена Палєнки, присвячену економіці у розвідці та розробці вуглеводнів.

Раніше очільник науково-дослідного напряму Укргазвидобування Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки, керівництво університету привітало колектив ГПУ «Полтавагазвидобування» з 60-річчям, Полтавська політехніка отримала програмне забезпечення на 1,3 млн доларів для навчання фахівців нафтогазової інженерії, а директор з геології «Укргазвидобування» Мирон Фірман поділився зі студентами секретами ефективного менеджменту.

 

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»