2023-03-13

Провідний експерт у галузі енергетики Євген Палєнка прочитав лекцію про економічні фактори сучасного нафтогазовидобувного бізнесу

Українська спільнота SPE організувала на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» лекцію провідного експерта у галузі енергетики Євгена Палєнки, присвячену економіці у розвідці та розробці вуглеводнів. Лектор разом з учасниками розглянув специфіку нафтогазовидобування в умовах сьогодення та обговорив економічні аспекти галузі, а після присвятив час для неформального спілкування та поділився професійним досвідом.

Провідний експерт у галузі енергетики Євген Палєнка прочитав лекцію про економічні фактори сучасного нафтогазовидобувного бізнесу

09 березня у студхабі «Політехніка» відбувся цікавий захід SPE – лекція від провідного експерта у галузі енергетики Євгена Палєнки на тему «Бурити чи не бурити? Економіка у розвідці та розробці вуглеводнів». Її відвідали студенти та викладачі ННІ нафти і газу та Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а також молоді фахівці нафтогазової галузі. Метою заходів від SPE є обмін знаннями та досвідом шляхом організації технічних та нетворкінг зустрічей для підвищення компетентності працівників нафтогазової галузі України та більшої інтеграції спільноти з міжнародним середовищем.

До цікавого лектора приєднались ще кілька відомих топ-фахівців нафтогазової сфери – керівник водневих проєктів компанії «Укргазвидобування», голова Центральноукраїнської секції SPE Юрій Мороз, начальник департаменту аналізу та моделювання департаменту управління «Укргазвидобування» В'ячеслав Філатов, польовий інженер ТОВ "Везерфорд Україна" Святослав Осередчук, а на онлайн-включенні – керівниця програм для членів Центральноукраїнської секції SPE Наталія Рудевич.

«Надзвичайно приємно почати перший захід в цьому році саме в Полтаві, де на цей час компанії генерують найбільші показники видобутку, що є вкрай важливим в такий дуже складний для країни час. Ми були перед цим в університеті, дуже приємно здивовані тим темпом розвитку інновацій, який відбувається в закладі завдяки керівництву та команді університету.

Полтавська політехніка вражає своїми амбітними цілями, які університет ставить перед собою. З кожним наступним візитом бачимо нові зміни на краще, і це приємно. З’являється дуже багато нових приміщень, аудиторій. Надзвичайно вражає інноваційний проєкт «Mr. Leader» реалізований на базі політехніки. Я бажаю університету не зупинятись і рухатися вперед з такими темпами. Бажаю студентам використовувати всі можливості, які є тут.

Сьогоднішня лекція має надзвичайно актуальну тему – «Бурити чи не бурити?». Це дуже важливе питання, адже зараз ідеї альтернативної енергетики набувають великої популярності й виникає питання доцільності використання видобувних джерел енергії. Саме це питання нам слід обговорити сьогодні.

Дякуючи ЗСУ ми зараз тут. Захід є повністю безкоштовним, але якщо у вас є можливість – не забувайте підтримувати наші Збройні сили донатами, тим самим наближаючи всіх нас до перемоги», – підкреслив керівник водневих проєктів компанії «Укргазвидобування», голова голова Центральноукраїнської секції SPE Юрій Мороз.

«Мені вкрай приємно, ця зустріч була неочікуваною. Хотів би подякувати SPE, бо це унікальна можливість для студентів – обговорювати питання галузі разом з топ-фахівцями. Полтавській політехніці бажаю надалі рухатися вперед, ніколи не зупинятися, завжди бути першими, кращими й самими енергійними.

Коли ми говоримо про економіку в нафтогазовій галузі, то перш за все я хотів би поговорити про актив всіх компаній, якого немає в балансі.

Найголовніший актив – це люди, і його нема ні в балансі, ні в фінансовій звітності. Без людей жодна компанія не працює. Колись я чув, що фахівці галузі повинні бути вузькоспрямованими спеціалістами, бо якщо людина може робити багато справ вона коштує дорожче. Але зараз в мене є особиста думка, що люди які працюють зараз в галузі повинні знати багато. Людина, яка приходить на посаду менеджера повинна мати знання не тільки в геології та бурінні, а й інші для того, щоб ефективно працювати. Про себе можу сказати, що в мене є певні знання економіки обліку й оподаткування, деякі знання про геологію тощо. І говорю про нафтогазову галузь з точки зору людини, яка займається фінансами й обліком», – зазначив Євген Палєнка.

Після обговорення неабиякої важливості спеціалістів у сфері лектор порушив питання про не менш важливий показник в галузі – запаси. В Україні досі існує два підходи до оцінки запасів: підхід, що затверджується на державному рівні комісією по запасах і підхід підтвердження запасів по методології SPE і PRMS. Також обговорили значення показника запасів та підходи до їх вимірювання з точки зору фінансиста – ціна реалізації вуглеводнів, витрати на видобуток, capex, податки тощо.

«Відповідно завдання галузі на сьогодні – робити так, щоб операційні витрати на одиницю видобутку падали, вартість capex на одиницю видобутку зменшувалась, що буде мати вплив на запаси вуглеводнів», – наголосив Євген Палєнка.

Також лектор коротко обговорив питання ціни на газ. На прикладі практичних задач Євген Палєнка розповів слухачам про певні принципи та аспекти галузі, а за допомогою запитань до аудиторії кожен міг висловити свою думку та подискутувати з професіоналом галузі.

«Колись мені пощастило працювати з провідними західними інвесторами, і вони завжди казали, що коли ви приходите в нафтогазову галузь ви повинні для себе вирішити чим саме ви хочете займатися – видобутком чи сервісами. Слід обрати лише один напрям, бо це два фундаментально різні бізнеси, і ви повинні бути спеціалістом саме у своєму напрямку й не витрачати час на відволікання.

У галузі є зовнішня конкуренція, і всі ми в галузі повинні працювати, щоб зробити показники кращими. Завжди треба намагатися бути кращими, швидшими, дешевшими, якіснішими!», – зауважив лектор.

«На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вже декілька років успішно функціонує і діє студентське відділення SPE.  Це міжнародна асоціація інженерів-нафтовиків, яка об’єднує досвідчених і майбутніх професіоналів галузі, метою якої є обмін думками й проведення подібних лекцій та дискусій навколо інноваційних технологій.

StudHUB – це місце зустрічі наших студентів й всієї молоді Полтави. Це локація, в якій фактично з перших днів відкриття проходять різноманітні заходи. І мені надзвичайно приємно, що SPE прийняло рішення провести тут таку лекцію від фахівця галузі Євгена Палєнки – дуже відомої людини, яка у свій час працювала у відомій іноземній компанії PPC, згодом стала заступником генерального директора з економічних питань «Укргазвидобування».

Усе відбулось у невимушеній атмосфері, а сама лекція викликала жвавий інтерес, адже в практиці нашого університету є така традиція – запрошувати топ-менеджерів провідних нафтогазовидобувних і сервісних компаній для живого спілкування.

Для технічних спеціалістів така лекція в загальних рисах дала змогу зрозуміти як працює сфера з економічної точки зору, що буде вкрай корисним для переходу на інші позиції, наприклад менеджерські. Нині фахівець спеціальності «Нафтогазова інженерія» повинен бути обізнаним в питаннях бухгалтерії, фінансів, менеджменту. Сьогодні – це вимога часу.

Такі зустрічі є мотивуючим фактором для студентів Полтавської політехніки, адже треба не тільки отримувати якісні знання, а й вміти ними користуватися. Я переконаний, що і ця зустріч підвищила конкурентоспроможність випускника Полтавської політехніки на ринку праці. Будемо продовжувати такі зустрічі», – прокоментував ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

«Надзвичайно круто, що сьогодні відбулась така зустріч. Це говорить про те, що в таких лекціях зацікавлені студенти й представники нафтогазового бізнесу. Фактично, ми зустрічаємося у свій вільний час, викладачі після роботи, студенти після пар, щоб вдосконалюватися, дізнаватися нові речі. У студентів університету й коледжу була чудова можливість поспілкуватися зі спікером особисто. Те, що SPE необхідне в нашому університеті, коледжі, закладах вищої освіти Полтавщини вже не викликає сумнівів, бо це може дати старт для кар’єри молодих фахівців», – поділилася враженнями директор Полтавського фахового коледжу нафти і газу, кандидат технічних наук Любов Шумська.

Після завершення лекції кожен учасник мав можливість поставити будь-яке питання лектору, подискутувати з ним про актуальні проблеми галузі, особисто поспілкуватися і запитати поради про кар’єрне зростання.

Начальник департаменту аналізу та моделювання департаменту управління «Укргазвидобування» В’ячеслав Філатов відзначив продуктивну роботу університету й ректора політехніки та акцентував на важливості реалізації очного процесу навчання, що зараз не кожен заклад вищої освіти може собі дозволити.

«З кожним візитом до Полтавської політехніки дуже приємно дивуюсь. Університет завжди розумів важливість студентських рухів. SPE дозволяє студентам проявити себе. Можливість інтерактивного спілкування молоді з однодумцями та вихід за рамки дає дуже великі перспективи. Вікно можливостей перед звичайним студентом безмежне. Політехніка і коледж дозволяє студентам розкривати свій потенціал.

Важливо розуміти економічний аспект нафтогазовидобувної галузі, і знання які студенти можуть отримати – це їх перевага. Вони готують себе до дорослого життя й отримують необхідні знання, щоб  впевнено вийти на ринок праці», – сказав В’ячеслав Філатов.

Польовий інженер ТОВ "Везерфорд Україна" Святослав Осередчук радіє відновленню офлайн-зустрічей та поділився враженнями від університету, відзначивши сучасні аудиторії Полтавської політехніки з професійним програмним забезпеченням, спрямованість університету на багатопрофільність, діджиталізацію й сучасність.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу високо оцінили можливість поспілкуватися з топ-менеджерами із нафтогазовидобувної сфери та цікаві теми для обговорення, довго не відпускали лектора і висловили побажання щодо нових тематичних зустрічей.

Нещодавно очільник науково-дослідного напряму Укргазвидобування Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки.

Раніше у студхабі «Політехніка» зі студентами зустрілися начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін і народні депутати України – Андрій Боблях, та засновники громадської організації «ВПО України» – Максим Ткаченко і Сергій Козир.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»