2023-03-02

Народні депутати України зустрілися зі студентами-переселенцями, які навчаються у Полтавській політехніці

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з робочим візитом відвідали народні депутати України – Андрій Боблях, та засновники громадської організації «ВПО України» – Максим Ткаченко і Сергій Козир. Парламентарі ознайомилися з умовами, в яких відбувається освітній процес в університеті, та зустрілися з молоддю – внутрішньо переміщеними особами, які навчаються в політехніці і живуть в студмістечку.

Народні депутати України зустрілися зі студентами-переселенцями, які навчаються у Полтавській політехніці

1 березня до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітали засновники громадської організації «ВПО України» – народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях і Автономній Республіці Крим, міста Севастополь, національних меншин і міжнаціональних відносин Максим Ткаченко та народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях і Автономній Республіці Крим, міста Севастополь, національних меншин і міжнаціональних відносин Сергій Козир, а також представник Полтавщини у парламенті – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Андрій Боблях.

 

В рамках візиту до університету народні депутати ознайомилися з інноваційними та сучасними локаціями Полтавської політехніки, в яких здобувачі вищої освіти усіх рівнів отримують освітні послуги, та зустрілись у нещодавно відкритому студентському хабі з молоддю – вимушеними переселенцями з Донеччини, Луганщини, Харківщини, Сумщини та Миколаїівщини, які навчаються у Національному університеті Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та живуть у студмістечку.

Керівник Центру культури і студентської творчості, засновник Волонтерського штабу Полтавської політехніки Артем Лоік розповів про роботу університету у сфері надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та Збройним силам України, яка надавалася з першого дня повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України.

«Сьогоднішня наша зустріч – це наша ініціатива. Для нас дуже важливо все те, що стосується теми ВПО, бо ми самі з Сергієм з 2014 року є внутрішньо переміщеними особами.

Ми проходили це увесь цей шлях, й продовжуємо проходити досі. Дехто думає, що пару років – і ти вже киянин. Нічого подібного. Скільки б часу не пройшло ти все одно залишаєшся переселенцем. Дуже хочеться додому в Луганськ. Але зараз майже вся Луганщина тимчасово окупована. Серце рветься, хочеться додому, побачити рідних. Я вірю в те, що це збудеться, і хочу, щоб ви також в це вірили.

Уже цілий рік тема внутрішньо переміщених осіб є надзвичайно актуальною, хоч найважливіші люди зараз – це Збройні сили України, наші захисники, наші військові. І кожен повинен чим може допомагати цим людям. Але ми хочемо, як переселенці, як люди, які через все це проходили, щоб тема ВПО не замовчувалась, щоб у всій країні знали, що є така категорія людей, що це такі ж люди, як і місцеві, що всі ми – Українці. Тепер ми їздимо з туром по ВПО. Це наша місія, якою ми займаємося з ранку до ночі. Допомагаємо всім, чим можемо – від гуманітарної допомоги до працевлаштування. Намагаємося зараз надавати допомогу нашим землякам по працевлаштуванню, бо скільки б наборів допомоги ми не видавали, все одно вони будуть постійно потрібні, якщо у людей не буде роботи. Тому зараз ми докладаємо велику кількість зусиль, щоб знаходити роботу для переселенців.

Зараз я з задоволенням бачу, що ніякого упередженого ставлення до таких людей вже немає», – розповів нардеп Максим Ткаченко.

Парламентарі зазначили, що нині у статусі вимушених переселенців опинилась одна шоста країни – 5 мільйонів людей.

«На самому початку війни ще у 2014 році вийшло так, що я виїхав з Донецька. Коли мене питають «Звідки ти?» я відповідаю «Я з України», бо де я тільки за цей період не жив. Але сьогодні ситуація з ВПО набула набагато більшого масштабу, ніж під час вторгнення рф на територію України у 2014 році.

Як би це прикро не звучало, але це тягар для держави. Тому необхідно максимально швидко адаптувати людей, пристосувати їх, дати роботу, житло, щоб вони теж могли допомагати армії. Після Перемоги всі ми будемо допомагати їм, відновимо інфраструктуру тощо.

У цій війні ми багато чому навчилися. Найголовніше – зріс попит на справедливість, що є продовженням ситуації 2014 року. Зросла культура донатів для підтримки Збройних сил, що є надзвичайно важливим сьогодні. Наше завдання – працювати, допомагати, кожен на своєму фронті, хто працею, хто навчанням», – зазначив нардеп Сергій Козир.

«Ми також були студентами. Я дуже дякую вузу за те що дав мені освіту. У вас, шановна молодь, є надзвичайні можливості. Ми побачили сьогодні у Полтавській політехніці унікальні можливості для студентства – мовні центри, хаби, аудиторії. Волонтерський штаб, команда університету – супер. Бажаю вам мирного неба. Віримо в Перемогу!», – додав Максим Ткаченко.

Народні депутати ознайомили молодь з роботою Громадської організації «ВПО України», яка надає допомогу вимушено переміщеним особам з питань пошуку житла, роботи, працевлаштування, надання юридичної та гуманітарної допомоги тощо, а також з діяльністю парламентських тимчасових слідчих комісій, в яких вони перебувають і разом з правоохоронцями розслідують факти розкрадання гуманітарної допомоги.


Команда ГО «ВПО України» передала Волонтерському штабу Полтавської політехніки подарунки – кавамашину і розхідники для адміністративної роботи, а студентам – запрошення на концерт гурту «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ», який того вечора виступив у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нещодавно начальник Полтавської ОВА зустрівся зі студентами політехніки і обговорив Рік Незламності.

Нагадуємо, у Полтавській політехніці відкрито зразковий Пункт Незламності і студентський хаб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»