2023-05-30

Ректор Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Полтавської політехніки у забезпеченні енергетичної незалежності країни на III Львівській нафтогазовій антикризовій конференції

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко взяв участь у роботі III Львівської нафтогазової антикризової конференції, яка відбувалася упродовж 25 -26 травня 2023 року у львівському Будинку вчених. Очільник Полтавської політехніки презентував ефективні кейси діяльності університету в забезпеченні енергетичної незалежності країни.

Ректор Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Полтавської політехніки у  забезпеченні енергетичної  незалежності країни на III Львівській нафтогазовій  антикризовій  конференції

Упродовж 25-26 травня 2023 року у Будинку вчених  відбулася  III Львівська  нафтогазова антикризова конференція, присвячена розгляду найактуальніших питань розвитку нафтогазового комплексу нашої країни.

Потужний професійний івент об’єднав очільників та фахівців провідних нафтогазовидобувних та нафтогазосервісних  компаній, науковців провідних закладів вищої освіти, державних дослідних установ, які обговорили ключові стратегії розвитку та планування діяльності підприємств та компаній нафтогазового комплексу України в умовах воєнного стану.

Відкрили III Львівську нафтогазову антикризову конференцію та привітали учасників голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та Головний представник Xinjiang Beiken Energy Engineering Co.Ltd Амір Кілані, які відзначили вагомість щорічної події для розвитку усієї нафтогазової галузі нашої країни.

У роботі конференції взяли участь ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директор Навчально – наукового центру нафти і газу Петро Голуб та директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов  Шумська.

У рамках  першої стратегічної сесії «Нафтогазові стратегії, розвиток та планування» ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко презентував доповідь «Роль освіти і науки у забезпеченні енергетичної незалежності України в умовах воєнного стану», де поділився ефективними кейсами діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та напрацюваннями потужних наукових шкіл у енергетичній сфері.

Як відомо, Полтавська політехніка стала однією з шести провідних українських університетів – учасників проєкту Європейського інвестиційного банку з енергоефективності, а викладачі університету мають досвід якісної підготовки сертифікованих енергоаудиторів.

За словами Володимира Онищенка, нині  одним із актуальних питань економічної політики України є відновлення енергетичної інфраструктури  та забезпечення енергетичної незалежності. Ключову роль у реалізації цього завдання відіграють вітчизняна освіта і наука, осередком яких, безумовно, є Полтавська політехніка – багатопрофільний класичний університет європейського рівня.

«Стратегічними пріоритетами університету є якісна освітня діяльність щодо  підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для максимального забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави.

Війна кардинально змінила пріоритети у багатьох сферах і додала нових викликів, але філософія освітньої діяльності Полтавської політехніки  незмінна. Попри наявні складнощі ми продовжуємо підготовку  сучасних професіоналів під гаслом «Освіта і наука попри війну» та з успіхом протистоїмо непростим викликам сьогодення.

Завершується 2022-2023 навчальний рік, який Полтавська політехніка, на відміну від багатьох інших закладів освіти, розпочала 15 серпня 2022 року наживо. Ключовими аспектами навчального року стали забезпечення безпекових  умов для навчання, роботи, поглиблення і вдосконалення знань, запровадження нових форм освітньої комунікації на основі цифрових технологій, розвиток компетентностей,  упровадження інновацій.

Результатом нашої постійної праці є довіра усіх категорій стейкхолдерів, освітянської  і наукової спільноти та міжнародних партнерів.

Провідну роль у забезпеченні ефективного освітнього процесу й проведення наукових досліджень відіграє формування в університеті інноваційного освітнього середовища з новими функціональними можливостями, ресурсами, технологіями та ідеями, яке відповідає потребам сучасного світу. Ефективним інструментом реалізації даного завдання стало співробітництво з роботодавцями, нашими бізнес-партнерами – представниками нафтогазових компаній.

Усі інноваційні кейси, реалізовані Полтавською політехнікою та  створені у продуктивному діалозі з партнерами, ефективно працюють, забезпечуючи поєднання кращих сучасних практик та розвиток освіти, науки і виробництва, підвищують конкурентоспроможність університету, основою якої є синергія освіти, науки, бізнесу та влади.

Користуючись нагодою подякував  стратегічним партнерам за участь у розвитку та модернізації освітньої інфраструктури Полтавської політехніки.

Хотів би поділитися  кейсами співробітництва Полтавської політехніки з бізнес-партнерами! Так, нещодавно у Полтавській політехніці відбулась презентація благодійного арт-проєкту під назвою «Історія планети Земля».

Унікальність проєкту – це фантастичне поєднання складної науки геології з образотворчим мистецтвом та елементами будівельних матеріалів.

Приємно, що керівник такого високого рангу перебуваючи у Полтавській політехніці вперше (!), високо оцінив матеріально-технічну базу університету та інноваційні технології, які упроваджуються в освітньо-наукову діяльність!

Щиро вдячний  Юрію Морозу – очільнику спілки інженерів-нафтовиків SPE України та В’ячеславу Філатову – начальнику департаменту аналізу та моделювання «Укргазвидобування» за допомогу в організації та проведенні унікального проєкту!

Відновлення інфраструктури країни, її енергетична незалежність та розвиток нафтогазової сфери неможливі без забезпечення високої якості професійної підготовки працівників.

Усвідомлюючи актуальність проблеми, Полтавська політехніка виходить на нові форми взаємодії з бізнес-партнерами, спрямовані на професійний розвиток і перепідготовку кадрового складу, зокрема, з компанією «Укргазвидобування».

Спільно з Полтавським фаховим коледжем нафти  і газу університет реалізовує ступеневу підготовку фахівців, яка охоплює такі рівні: кваліфікований робітник, фаховий молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії.

Відпрацьована  система надання освітніх послуг, спрямована на реалізацію різних форм підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрового складу, дозволяє забезпечити майже всі існуючі потреби бурових, видобувних та сервісних компаній у кваліфікованих спеціалістах і виробити певні стратегії щодо професійного розвитку персоналу», - розповів спікер.

У подальших планах університету  – продовжувати  працювати над організацією  навчальних курсів і тренінгів з професійного розвитку для топ-менеджменту та інженерно-технічних працівників за авторськими короткостроковими програмами, реалізація дуальної освіти, підготовка персоналу компаній за освітніми програмами магістерського й наукового рівнів, підготовка та перепідготовка кадрівза робітничими професіями,  підвищення кваліфікації працівників компаній, наукова підтримка виробничої діяльності та  проведення спільних наукових досліджень та їхня  комерціалізація.

Полтавська політехніка готова надавати освітні послуги щодо підвищення кваліфікації топ - менеджменту та інших категорій персоналу нафтогазових компаній за  авторськими програмами -  Сучасні аспекти топ - менеджменту бізнес-компаній,  англомовні галузеві кейси курсу «English in the Field», курс «DIGITAL TOOLS FOR BUSINESS» (для формування цифрових компетентностей фахівців нафтогазової галузі).

Максимально підвищуючи ефективність взаємного співробітництва, університет здійснює підготовку персоналу нафтогазових компаній на магістерському та третьому освітньо-науковому рівнях вищої освіти для здобуття ступенів магістра та  доктора філософії.

Майданчиком для наукового пошуку та місцем генерування й втілення інноваційних проєктів є Науково-виробничий центр Полтавської політехніки. Центр пройшов перевірку на міцність і довів,  що може гідно конкурувати з  приватними компаніями, якісно й ефективно виконувати замовлення таких компаній як ДТЕК Нафтогаз, ГПУ «Полтавагазвидобування», ГПУ «Шебелинкагазвидобування», ТОВ «Перша Українська газонафтова компанія» та інших,  перемагати у тендерах та приймати нестандартні, по суті – інноваційні рішення у проведенні науково-дослідницьких та геолого-аналітичних робіт.

Сьогодні Науково-виробничий центр активно працює над розширенням спектру послуг, вивчає сучасні реалії і потреби нафтогазового комплексу.

 Полтавська політехніка завжди відкрита до діалогу з бізнесом, тому запрошуємо до співпраці та чекаємо пропозицій від компаній. 

В умовах посилення кризових явищ в економіці, в умовах воєнного стану співпраця між університетом та нафтогазовими компаніями стає ще більш різноплановою, що дає підстави нам говорити  про створення  єдиної екосистеми інновацій та бізнесу.

Зокрема, 23 травня в Полтаві відбулася історична подія! До Полтавської політехніки завітали з робочим візитом потужні делегації на чолі з ректорами двох провідних університетів України – Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Національного університету «Запорізька політехніка». Ми підписали Меморандум про співробітництво та створення центрів колективного користування унікальним лабораторним обладнанням!

Запрошуємо й інші університети до такої співпраці, зокрема Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу», - продовжує Володимир Онищенко.

Упродовж двох насичених днів учасники III Львівської нафтогазової антикризової конференції працювали у трьох стратегічних сесіях  «Нафтогазові стратегії, розвиток та планування», «Буріння та інтенсифікація. КРС» та «Бурові сервіси. Модернізація виробництва, екологія та охорона праці», відвідали тематичні воркшопи та взяли участь у круглому столі «Шляхи підвищення ефективності використання державних активів у нафтогазовій галузі».

Корисними професійними кейсами з присутніми поділилися цікаві            спікери -  заступник міністра енергетики України Микола Колісник, голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах, т.в.о. генерального директора АТ «Укргазвидобування» Олег Толмачев, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко, директор з розвідки та розробки АТ «Укргазвидобування» Макс Вітик, віце – президент УНГА Мирон Фірман, керівник департаменту буріння АТ «Укргазвидобування» Андрій  Делитканич, очільник компанії «Везерфорд Україна» Олександр Тертиченко,  керівник компанії «Геосінтез інжиніринг» Іван Політучий, топ -менеджери Центральної секції SPE Юрій Мороз та Вячеслав Філатов.

«Дякую організатору конференції, моєму великому другові, генеральному директору «Ньюфолк НКЦ» Андрію Закревському  та його команді за те, що завдяки таким потужним професійним івентам,  зростають  рейтингові позиції та авторитет Полтавської політехніки як профільного закладу вищої освіти серед провідних нафтогазовидобувних і сервісних компаній!

Немає жодних сумнівів, що повоєнна Україна – це Нова енергонезалежна Україна, яка надихне весь світ своєю мужністю і незламністю. І лише консолідоване ефективне партнерство освіти і науки  з бізнесом є запорукою успішної реалізації спільних планів і проєктів!», - відзначив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, нещодавно ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader.

Раніше віце-президент УНГА Мирон Фірман прочитав лекцію для студентів Полтавської політехніки, фахівці ПрАТ «Полтавський алмазний інструмент» поділилися зі студентами ефективними кейсами розвитку бізнесу в контексті міжнародного співробітництва на прикладі власного підприємства, а представники Vaillant Group Ukraine поділилися зі студентами професійними кейсами щодо принципів роботи кліматичної техніки.

 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»