2023-08-30

Ректор політехніки взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці

Представники уряду, експерти в енергетиці та освітяни взяли участь у дискусії «Кадрова стратегія в енергетиці: від освіти до реалій ринку», організовану Energy Freedom by Energy Club. У обговоренні взяв участь ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, який поділився успішними практичними кейсами співпраці університету з провідними соціально відповідальними нафтогазовими компаніями.

Ректор політехніки взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці

29 серпня відбулася онлайн-дискусія професіоналів в галузі енергетики «Кадрова стратегія в енергетиці: від освіти до реалій ринку», організована спільнотою Energy Freedom by Energy Club, яка об’єднала представників урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, представників компаній-членів Energy Club та провідних галузевих експертів.

Учасники під модерацією віцепрезидента Energy Club Артема  Мартинюка обговорили проблеми забезпечення постійного оновлення та розвитку кадрового потенціалу, подолання дефіциту професіоналів,  сучасні вимоги до професіоналів у енергетичній сфері і реалізації курсу на інновації та нові технології в енергетиці, адже український енергетичний сектор потребує відновлення і модернізації.

  Спікери  також порушили питання перспектив та трендів у сфері HR в енергетиці, формування лідерського кадрового резерву в умовах жорсткої конкуренції, важливість корпоративних програм для підготовки, мотивації та утримання персоналу на фоні глобальних викликів, можливості партнерства з навчальними закладами і успішні кейси співпраці. Поглиблений інтерес учасників викликало обговорення проблем підготовки кадрів для енергетики: проаналізували європейський досвід у підготовці енергетичних спеціалістів, розрив між академічною освітою та реальними потребами ринку.

До дискусії про нагальні кадрові проблеми енергетичної галузі долучився ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, який поділився успішними практичними кейсами співпраці університету з соціально відповідальними компаніями.

«Ми проводимо нашу зустріч у День вшанування пам’яті захисників України та щиро вдячні нашим Збройним Силам за надану можливість здійснювати освітній процес наживо.

З 2016 року стратегічним завданням нашого університету є тісна та плідна співпраця з бізнесом. У Полтавській політехніці упродовж тривалого часу реалізується  славнозвісна «формула успіху»: «освіта+наука+бізнес+влада = високий результат».  Тому в університеті реалізується співпраця з провідними нафтогазосервісними компаніями, які інвестують у розвиток лабораторної бази, адже якісна підготовка фахівців та кадрів для галузі є нині надзвичайно актуальною з різних причин.

На початку вересня на базі політехніки відбуватиметься X Міжнародний галузевий форум, під час якого університет стає масштабним  майданчиком для обговорення топ-менеджментом компаній проблем розвитку галузі, де у кожному другому виступі звучить проблема «кадрового голоду». Хочу подякувати нашим стратегічним партнерам – групі компаній Нафтогаз. «Укргазвидобування», ДТЕК Нафтогаз, які продовжують інвестувати в модернізацію матеріально-технічної бази університету і забезпечують якісну підготовку відмінних професійних кадрів.

Запрошую долучитися до участі у даному форумі або провести на базі університету професійний івент, щоб відкрити для себе багатопрофільний класичний університет – Національний університет імені Юрія Кондратюка.

Здійснюємо підготовку за понад 120 освітніми програмами, в нашій структурі понад півстоліття успішно функціонує потужний навчально-науковий інститут нафти і газу та фаховий коледж, про конкурентоспроможність випускників якого знають далеко за межами Полтавської області.

Таким чином ми забезпечуємо багатоступеневу систему підготовки фахівців, залучаючи до освітнього процесу  професіоналів нафтогазової галузі Ігора Щурова, Мирона Фірмана. До підготовки кадрів також долучається академік НАН України Олександр Лукін, а завідувачем кафедри нафтогазової інженерії та технологій є іноземний громадянин, професор Бранімір Цвєткович.

Крім того, Полтавська політехніка бере участь у пілотному проєкті з реалізації дуальної освіти, де поруч з 44 провідними університетами країни успішно реалізовуємо даний проєкт. Приємно бачити тут друзів та партнерів  з Дніпровської політехніки та Івано-Франківського університету нафти і газу, які мають власні напрацювання, відмінну матеріально-технічну базу і чий досвід стане в нагоді усім професіоналам нафтогазового комплексу України.

У сучасних непростих умовах особливої значущості набуває співпраця зі стейкхолдерами і вже 6 вересня відкриваємо новий лабораторний комплекс – інтерактивний буровий майданчик канадської компанії Kremco, який сприятиме якісній підготовці професіоналів нафтогазового комплексу.

Першочерговою залишається також цифрова компетентність фахівців, тому за сприяння компаній Везерфорд та Геосинтез Інженірінг в університеті відкрили потужний навчальний центр відомого бренду Apple iMac. Другий рік поспіль ми здійснюємо набір на освітні програми з альтернативної та «зеленої» енергетики, розуміючи  проблему нестачі кадрів, оперативно реагуємо на виклики і забезпечуємо галузь молодими професійно підготовленими       кадрами», – прокоментував ректор  Володимир Онищенко.

Успішними практичними кейсами з учасниками також поділилися Валерій Безус, віцепрезидент Energy Club, радник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, Олександр Азюковський, к.т.н., професор, ректор НТУ «Дніпровська політехніка», Іван Лукеря, директор з корпоративних та регуляторних відносин «Групи Нафтогаз», Роман Борисенко, в.о. директора з людського капіталу «Групи Нафтогаз», Олег Ларіонов, комерційний директор ПАТ «Донбасенерго», Ігор Чудик, доктор технічних наук, професор, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу, Ігор Білецький, доцент, проректор ХНУМГ імені О.М. Бекетова, кандидат технічних наук, старший дослідник, Євген Юрченко, керівник Енергоінноваційного ХАБу ПДАБА, Надія Братаніч, директорка з управління персоналом ПАТ «Черкасиобленерго».

«Під час заходу було надзвичайно важливо почути думку роботодавців, кожен з університетів має унікальну лабораторну базу, яка має відповідати вимогам сьогодення. Наше спільне завдання полягає у підготовці професіоналів,  які сприятимуть повоєнному відновленню нашої країни, тому наш університет готовий об’єднувати зусилля з усіма зацікавленими у вирішенні цієї проблеми», – наголосив ректор Полтавської політехніки. професор Володимир Онищенко

6-7 вересня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбудеться професійна подія для фахівців енергетичної сфери – X Міжнародний галузевий форум. Триває реєстрація і оприлюднена програма форуму.

Нещодавно у коледжі нафти і газу відкрили інноваційну лабораторію систем автоматизованого проєктування.

Нагадаємо, ректор Полтавської політехніки став спікером Міжнародного енергетичного заходу, що відбувся у Варшаві, презентував успішні кейси діяльності Полтавської політехніки у забезпеченні енергетичної незалежності країни на III Львівській нафтогазовій антикризовій конференції та актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»