2023-08-29

У коледжі нафти і газу відкрили інноваційну лабораторію систем автоматизованого проєктування

У Полтавському фаховому коледжі нафти і газу за всебічного сприяння ТОВ «НТП «Бурова техніка» та її керівника Віталія Вітрика, випускника тодішнього нафтового геологорозвідувального технікуму, відкрили інноваційну лабораторію систем автоматизованого проєктування. Нова лабораторія слугуватиме студентам спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» та майбутнім фахівцям нафтогазової галузі інших спеціальностей для опанування цифрових навичок. Колектив коледжу відзначив випускника-мецената.

У коледжі нафти і газу відкрили інноваційну лабораторію систем автоматизованого проєктування

У Полтавському фаховому коледжі нафти і газу Полтавської політехніки  відбулася знакова подія: завдяки спільним зусиллям адміністрації коледжу в особі директорки, кандидатки технічних наук Любові Шумської і соціально відповідального бізнесу – ТОВ «НТП «Бурова техніка» в особі генерального директора, випускника Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму 1973 року, голови Наглядової ради Полтавської політехніки Віталія Вітрика за підтримки ректора університету, професора Володимира Онищенка відкрито лабораторію систем автоматизованого проєктування.

За останні декілька років відкрито вже третій інноваційний простір в коледжі, що активно використовуватиметься в освітньому процесі та науково-дослідницької діяльності здобувачів фахової передвищої освіти.


 

Символічно перерізавши стрічку, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу, кандидатка технічних наук Любов Шумська  та генеральний директор ТОВ «НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик разом з викладачами та студентами коледжу розділили радість відкриття.

«Не секрет, що для того, щоб готувати фахівців різних рівнів необхідно мати відповідні умови та інструментарій, який дозволить якісно опановувати нові сучасні спеціальності.

Попри повномасштабне вторгнення та активні бойові дії на території нашої країни Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з відокремленими структурними підрозділами продовжує власний динамічний розвиток, у співпраці з соціально відповідальним бізнесом дбаючи про системне оновлення та модернізацію власної матеріально-технічної бази.  Вже реалізовано низку масштабних проєктів, які дозволять здійснювати якісну практичну підготовку майбутніх фахівців нафтогазової, фінансово-економічної та ІТ-сфери!

На честь шановного Віталія Григоровича Вітрика ми виголошуємо слова щирої вдячності від усього багатотисячного колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» який, завдяки таким керівникам і вдячним випускникам, динамічно розвивається. Відчувається, що ви очолюєте інноваційну компанію, яка на відміну від багатьох інших дуже велику увагу приділяє інвестиціям в кадровий потенціал галузі!

Майбутні фахівці в умовах діджиталізації виробництва повинні орієнтуватися у її основних тенденціях і бути конкурентоспроможними на ринку праці після завершення навчання.

Мені приємно, що директорка коледжу Любов Петрівна Шумська та колектив коледжу не бояться відкривати нові, як хтось каже нетипові, спеціальності. Своєчасне розуміння тенденцій ринку праці і в нафтогазовій галузі дозволяє забезпечувати дуже великий попит на IT-спеціалістів і готувати фахівців інших спеціальностей з гарними цифровими навичками.

Не кожен заклад освіти вашого рівня може похвалитися такою лабораторією, так тримати!

Щиро радію, як очільник провідного університету, який займає флагманські позиції і в нафтогазовій освіті, що структурний підрозділ своєю діяльністю продовжує концепцію університету – розвиток попри війну, співпраця з соціально відповідальним бізнесом та забезпечення якості освіти європейського рівня.

Такі донати від соціально відповідального бізнесу такі ж вагомі, як і донати, що ми робимо на підтримку ЗСУ. Заради чого вони воюють? Заради майбутнього нашої країни! А майбутнє нашої країни тут – це наша молодь.

Вітаю вас, шановні колеги і студенти, з прийдешнім початком навчального року, відзначений такою знаковою подією!

Наука і освіта заради відбудови і майбутнього України!

Україна понад усе!» – наголосив ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко.

Оснащена 12 робочими місцями для студентів та робочим місцем для викладача інноваційна локація слугуватиме здобувачам освіти за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення» та майбутніх фахівців нафтогазової галузі інших спеціальностей при вивченні окремих дисциплін. Надсучасне технологічне обладнання дозволить ефективно використовувати широкі можливості лабораторії для опанування якісних практичних навичок у сфері графічного інженерного дизайну, Web-дизайну, технологій нафтогазового видобутку. Новостворена лабораторія сприятиме оптимізації та  інтенсифікації освітнього процесу, підвищенню його ефективності, адже одним із ключових аспектів якісної підготовки майбутніх фахівців є формування у них цифрової компетентності.

За словами генерального директора ТОВ «НТП «Бурова техніка» Віталія Вітрика, нафтогазова галузь відчуває постійний «кадровий голод», заповнити який зможуть висококваліфіковані випускники коледжу та університету. А заради їхньої якісної підготовки бізнес-компанії мають робити власний внесок у розвиток якісної освіти, інвестуючи у лабораторну базу освітніх закладів.

Випускник-меценат, гендиректор ТОВ «НТП «Бурова техніка» Віталій Вітрик отримав від студентів привітання з ювілеєм – 50-річчям з дня випуску і подяку за втілений проєкт, а від колективу коледжу – пам’ятну відзнаку за плідну науково-освітню співпрацю.

Відкриття лабораторії та використання різноманітних програмних продуктів дозволить реалізувати у коледжі принципово новий формат освітнього процесу, забезпечить ефективну підготовку фахівців та підвищить рівень їхньої конкурентоспроможності.

«У власній професійній діяльності послуговуємося прекрасним мотивуючим прикладом Полтавської політехніки, яка, попри війну, постійно відкриває чудові надсучасні лабораторії, а молодь має змогу користуватися високотехнологічним обладнанням практично всіх світових брендів. Полтавський фаховий коледж нафти і газу як структурний підрозділ Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відчуває постійну надійну підтримку згуртованої університетської спільноти та особисто ректора Володимира Олександровича Онищенка в усіх починаннях.

Дана локація пережила глобальну трансформацію – з класичної комп’ютерної аудиторії до інноваційного навчального центру, на створенні якого ми не збираємося зупинятися. Така постійна модернізація продиктована нагальністю, яка зростає з того часу, як у 2020 році за ініціативи та всебічної підтримки ректора, професора Володимира Онищенка коледж нафти і газу вирішив відкрити зовсім нову для себе спеціальність «Інженерія програмного забезпечення». Принципи  діяльності  нашого колективу всім добре відомі – якщо щось робити, то робити це якісно. Якщо ми вирішили здійснювати підготовку за новою спеціальністю, то маємо це робити тільки в сучасних лабораторіях і ніяк інакше.

Оснащення нової лабораторії сприятиме формуванню у студентів фахових компетентностей, завдяки яким майбутні фахівці зможуть працювати у команді людей, які змінюють світ, а саме у сферах САПР, Big Data, штучного інтелекту, нейромереж, машинного навчання; досягти успіху в кар'єрі, бути конкурентоспроможними у майбутній професійній  діяльності й реалізувати свою мрію, власні амбітні ідеї або запустити проєкт, який, можливо, змінить світ.

Надзвичайно приємно, що Віталій Вітрик – генеральний директор ТОВ «Бурова техніка», почесний випускник Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму, голова наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», академік Української нафтогазової академії надзвичайно переймається долею рідного коледжу. Дізнавшись, що є такий проєкт, Віталій Григорович активно включився в роботу і ось на сьогодні маємо такий чудовий результат!

Не забуваємо, що ми живемо і працюємо вже довгий час в умовах війни. І зараз не те що розраховувати, а взагалі звертатися до держави з проханням виділити кошти на проєкти ми не можемо. Адже прекрасно розуміємо, що в уряду зараз задача  – виділяти якомога більше ресурсів на наближення нашої Перемоги. Тому єдиний варіант для нас – це власні сили та підтримка соціально відповідального бізнесу. Тож ТОВ «НТП «Бурова техніка» під керівництвом Віталія Григоровича погодилася придбати надзвичайно потужні комп’ютери, за що наша спільна щира вдячність», – прокоментувала директорка коледжу Любов Шумська.

Знання основ автоматизації проєктування та вміння працювати із засобами САПР необхідне практично у будь-якій галузі виробництва.

Лабораторія оснащена сучасними комп’ютерами з потужним програмним забезпеченням, що дозволяє використовувати  графічні операційні платформи AutoCAD та SOLIDWORKS для автоматизованого двовимірного й тривимірного проєктування. За допомогою цих та інших програмних продуктів студенти мають можливість навчитися розробляти конструкторську документацію: кресленики, моделі об'єктів, схеми та  візуалізувати створені проєкти, а також ознайомитися із методами створення параметричних моделей різних технічних деталей, опанувати способи розробки креслень деталей і складальних одиниць.

Напрями кібербезпеки, обробки, аналізу і зберігання даних будуть актуальними у наступні десятиліття, бо кількість даних, які ми щоденно зберігаємо, зростає. Завдяки новій лабораторії, у студентів коледжу  є можливість розкрити власний потенціал та поєднати свої навички, таланти й амбіції для старту в обраній професії.

Процес технологічної модернізації коледжу триватиме і надалі, орієнтуючись на потужний сучасний заклад вищої освіти – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у якому активно здійснюються процеси цифрової трансформації та функціонують сучасні комп’ютерні лабораторії практично всіх світових брендів-лідерів.

Нагадаємо, політехніка співпрацюватиме з Інститутом телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, студентське відділення Спілки інженерів-нафтовиків (SPE) ініціювало благодійну акцію на підтримку ЗСУ, а також на базі політехніки відбувся воркшоп, присвячений плануванню майбутнього обласного молодіжного хабу.

Раніше у Полтавській політехніці відкрили сучасний комп’ютерний навчальний центр Apple «IT Finance».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»