2023-12-18

Науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню детектора брехні в умовах воєнного стану

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася науково-практична конференція «Застосування поліграфа в умовах війни: теоретичні та практичні питання». Під час наукового заходу науковці, студенти та фахівці-практики обговорили види протидії, процедуру та особливості скринінгового поліграфологічного тестування осіб в умовах воєнного стану. Після пленарного засідання учасники конференції відвідали майстер-клас з використання спеціального обладнання.

Науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню детектора брехні в умовах воєнного стану

15 грудня на базі кафедри публічного управління, адмініструванння та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки,  управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася знакова для академічної спільноти та майбутніх фахівців у сфері юриспруденції подія – у рамках співпраці Полтавської політехніки з громадською організацією «Міжнародна Асоціація Поліграфологів»  у змішаному форматі провели науково-практичну конференцію «Застосування поліграфа в умовах війни: теоретичні та практичні питання». Ініціативу проведення заходу підтримали відділення АПУ в Полтавській області і Гендерний центр Національного  університету імені Юрія Кондратюка.

Активними учасниками стали досвідчені фахівці-поліграфологи, науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти спеціальності 081 Право Полтавської політехніки, які виявляли стійкий інтерес до обговорюваної тематики та ставили спікерам безліч актуальних питань.

За словами організаторів, тематика конференції є надзвичайно актуальною та сприяє обміну досвідом і знаннями між фахівцями у галузі поліграфології. Це важливо, оскільки поліграф є складним інструментом, який вимагає спеціальних знань і навичок для його ефективного використання. Конференція стала простором для конструктивного діалогу і обміну набутим досвідом, напрацюваннями фахівців-практиків з академічною спільнотою та студентською молоддю одного з провідних класичних університетів. Загалом подія об’єднала понад сотню учасників – поліграфологів з Києва, Дніпра, Запорізької області, представників Національної поліції України, представників Державної служби судової охорони Полтавської області, Управління патрульної поліції Полтавської області, науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти Полтавської політехніки.

Конференцію відкрили почесні гості – проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова, директорка Навчально-науковогго інституту фінансів, економіки, управління та права, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, голова громадської організації «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», кандидат юридичних наук, поліграфолог, психолог Максим Клименко та завідувачка кафедри публічного управління, адмініструванння та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка наук з державного управління, доцентка Інна Кульчій.

«Шановні учасники конференції, щиро вітаємо вас у стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!  Нещодавно класичний університет відзначив 205 років освітніх традицій, маємо чим пишатися, зокрема нашою плідною  співпрацею зі стейкхолдерами.

Поліграфологія є важливою галуззю науки і практики, яка має широкий спектр застосування. У воєнний час використання поліграфа є особливо актуальним, оскільки він може бути використаний для розкриття злочинів, забезпечення безпеки та захисту суспільства. Впевнена, що конференція буде корисною та плідною, вона сприятиме обміну досвідом і знаннями між фахівцями у галузі поліграфології, а також підвищенню ефективності використання поліграфа в правоохоронній діяльності», – наголосила проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова.

За словами директорки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, доктора економічних наук, професора  Світлани  Онищенко, надзвичайно приємно, що подібні професійно орієнтовані івенти збирають навколо себе науковців, майбутніх професіоналів та фахівців з колосальним практичним досвідом. Адже головним пріоритетом розвитку сучасної вищої освіти залишається якісна підготовка конкурентоспроможних випускників різних спеціальностей, на яких буде покладено нелегку, проте почесну місію – відродження та відбудову  повоєнної України.

«Враховуючи те, що на базі нашого університету здійснюється підготовка фахівців за напрямком «Право» і діє підписана у 2020 році угода про співпрацю з Міжнародною Асоціацією Поліграфологів, ми системно наповнюємо її зміст реальними практичними кейсами, проводячи науково-практичні конфеернції за участю висококваліфікованих професіоналів. Зичу успіхів, переконана –  сьогоднішні допоповіді нікого не залишать байдужими, а конференція стане чудовим майданчиком для плідної дискусії та пошуку оптимальних рішень актуальних питань поліграфології», – привітала учасників Світлана Онищенко.

До вітальних промов на адресу партнерів та учасників конференції долучилася завідувачка кафедри публічного управління, адмініструванння та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка наук з державного управління, доцентка Інна Кульчій: «Вітаємо з надзвичайно важливою подією, яка об'єднала вас у спільному пошуку нових знань та високих досягнень у сфері поліграфології, де народжуються ідеї та ви знайдете нових партнерів і колег для подальших наукових зусиль. Бажаємо вам успіхів у ваших дослідженнях та нескінченного натхнення разом із Полтавською політехнікою!».

Учасники обговорили сучасні методи і практики застосування поліграфа в умовах війни, а також обмінятися досвідом у розслідуванні конкретних злочинів, скоєних під час війни.

Роботу пленарного засідання модерував голова громадської організації «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», кандидат юридичних наук, поліграфолог, психолог Максим Клименко, який лаконічно окреслив окремі аспекти застосування психолофізіологічного дослідження з використанням поліграфу в умовах війни.

Під час пленарного засідання учасники заслухали цікаві конструктивні доповіді  поліграфолога, виконавчого директора ТОВ «Охоронна компанія «Гефест»» Віктора Фільо («Прикладне застосування психофізіологічного дослідження в системі комплексної безпеки приватних охоронних структур»), поліграфолога, психолога Тамари Куряченко («Методологічний аспект застосування психофізіологічного інтерв’ю під час тестування осіб, яких підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами»), старшого оперуповноваженого  в особливо важливих справах Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області ДСР НП України, майора поліції, поліграфолога, психолога Ірини Манойло («Види протидії, способи її фіксації та контрзаходи   поліграфолога»).

Особливості роботи психолога в умовах війни презентував у своєму структурованому виступі поліграфолог, психолог Едуард Урсатьєв.

Корисними практичними кейсами з науковою академічною спільнотою та студентською молоддю Полтавської політехніки також поділилися поліграфолог, психолог, кандидат юридичних наук, професор кафедри тактико спеціальної підготовки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Василь Поливанюк («Виявлення осіб, які співпрацювали з агресором під час окупації за допомогою поліграфа: практичний аспект»), фахівець з економічної безпеки, поліграфолог, психолог Олена Сенченко («Актуальність проведення скринінгового поліграфологічного тестування в умовах військового стану для приватних компаній»),  оперуповноважений УБН ГУНП в Запорізькій області, ст. лейтенант, поліграфолог, психолог Карина Гринь («Тестування осіб, яких підозрюють у державній зраді. Використання інформації, яка була отримана оперативним шляхом»), поліграфолог, психолог, к.ю.н. заступник начальника відділу кадрового забезпечення та оперативного прикриття Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Жанна Рибалко («Перевірка кандидатів до лав Національної поліції України за допомогою поліграфу на предмет співпраці з агресором») та поліграфолог, психолог Руслан Плаксін («Тестування осіб, які, можливо, причетні до колабораційної діяльності»). 

За результатами проведення науково-практичної конференції «Застосування поліграфа в умовах війни: теоретичні та практичні питання» буде сформовано збірник наукових статей та тез учасників, з яким можна буде ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

По завершенню пленерного засідання учасники конференції відвідали майстер-клас з практичним використанням поліграфа, де науковці та здобувачі вищої освіти спеціальності 081 Право мали змогу наживо опанувати навички роботи з унікальним обладнанням.

Нещодавно  психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни, науковці політехніки взяли участь в обговоренні експертного забезпечення правосуддя з нагоди ювілею ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

Раніше  науковці обговорили сучасні проблеми та перспективи розвитку економічної науки в Україні в умовах війни, науковці-фінансисти обговорили сучасний стан і загрози фінансовій системі України, викладачі пройшли навчання у рамках проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», науковці та експерти обговорили судово-психологічні механізми вирішення проблем завдання моральної шкоди в умовах війни, судові експерти і науковці обговорили проблеми будівельно-технічних експертиз.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»