2022-06-06

Науковці та експерти обговорили судово-психологічні механізми вирішення проблем завдання моральної шкоди в умовах війни

3 червня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні проблеми судової психологічної експертизи у справах за позовами при відшкодування моральної шкоди», організована фахівцями Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса».

Науковці та експерти обговорили судово-психологічні механізми вирішення проблем завдання моральної шкоди в умовах війни

Напередодні Міжнародного дня безневинних дітей, що стали жертвами військової агресії у рамках договору про науково-освітнє співробітництво між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка!» та Національним  науковим  центром  «Інститут судових експертиз імені  М.С. Бокаріуса» Міністерства юстиції України  на базі Полтавської політехніки відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція  (за міжнародною участю) «Актуальні проблеми судової психологічної експертизи у справах за позовами при відшкодування моральної шкоди», присвячена обговоренню найактуальніших питань судово-психологічних досліджень та вагомій ролі висновків експертів при визначенні моральних страждань потерпілої особи чи групи осіб. Науковці та фахівці-практики з України і Молдови обговорили правові чинники завдання моральної шкоди, проблемні питання щодо визначення її розміру у колективних позовах,  надали практичні рекомендації щодо вирішення проблемних питань сучасних психолого-судових досліджень завдання моральної шкоди в умовах війни.

Через впровадження воєнного стану, боротьбу з російським агресором  та активні бойові дії на території України масштабна наукова подія була перенесена з березня 2022 року, відбулася у змішаному форматі, проте вищеназвані чинники не вплинули на налагодження конструктивного діалогу, плідної професійної та наукової комунікації та обговорення найактуальніших питань судово-психологічної експертизи у сучасних непростих реаліях.

Учасників конференції привітали Олександр Клюєв, директор Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, Наталія Ткаченко, директорка Департаменту експертного забезпечення правосуддя Міністерства юстиції України, кандидатка юридичних наук, Заслужений юрист України, Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України та  Ольга Катарага, директорка  Національного Центру судових експертиз Міністерства юстиції Республіки Молдова, PhD з юридичних наук.

Роботу конференції модерували Елла Сімакова-Єфремян, заступниця директора Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса» з наукової роботи, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України та Тетяна Єгорова, завідувачка  сектору криміналістичних та психологічних досліджень Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені  М. С. Бокаріуса».

Робочі мови конференції українська та англійська.

«Науковці і фахівці-практики ведуть активну роботу над тим, щоб встановити не лише матеріальні збитки, а й оцінити ту непоправну шкоду, завдану українцям у моральному і психологічному планах. Хоча не існує тієї міри, якою можна було б оцінити втрату дитини чи рідної людини, страждання вцілілих громадян, які зазнали тортур.

Для нас дуже почесно, що у перший же місяць дії договору з такою потужною, авторитетною і відомою далеко за межами України, установою відбувається важлива подія. Проведення такої потужної науково-практичної конференції – це ще один яскравий приклад того, що представники вищої освіти, високопрофесійних експертних установ та європейської академічної спільноти ефективно взаємодіють і вже активно працюють над вирішенням існуючих проблем. Такій плідній співпраці ми завдячуємо шановному директору ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», доктору юридичних наук, професору, заслуженому юристу України Олександру Клюєву і сподіваюсь на таку ж співпрацю з новим очільником  Полтавського відділення Андрієм Козирем, якого були раді вітати з призначенням!

Окремо хочу відзначити бездоганну і високопрофесійну роботу, модераторок — Елли Сімакової-Єфремян, заступниці директора ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» з наукової роботи, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, і Тетяни Єгорової, завідувачки сектору криміналістичних та психологічних досліджень Полтавського відділення ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса». Була створена неповторна атмосфера для дискусій.

Наш університет став науковою базою для цієї події і я дякую за високу оцінку матеріально-технічного оснащення директорці Департаменту експертного забезпечення правосуддя Міністерства юстиції України, кандидатці юридичних наук, заслуженій юристці України Наталії Ткаченко.

Наші можливості зацікавили партнерів і ми започатковуємо співробітництво з Міністерством юстиції України! Надзвичайно приємно, що за кілька років підготовки фахівців за спеціальністю «Право», наше коло партнерів і стейкхолдерів зростає, а до співпраці долучаються урядові інституції!

Зважаючи на актуальність тематики конференції, презентував нові освітні пріоритети Полтавської політехніки, сформовані на основі синергетичного ефекту різних спеціальностей, що має особливе значення для ліквідації наслідків військової агресії.

Полтавська політехніка, відкриваючи нові напрями підготовки, розробляє унікальні оновлені підходи, для забезпечення державних інтересів і реагування на сучасні виклики.

Ми започатковуємо програми подвійних дипломів і перехресні освітні програми, щоб вузькопрофільні фахівці могли більше працювати в якості експертів, тож актуально поєднати спеціальності «еколог+право», «інженер-будівельник+право», «філолог+право», «психолог+право», «фінансист+право» тощо. Юридична складова значно доповнює підготовку фахівців і додає переваг на ринку надання професійних послуг. Полтавська політехніка є лідером сучасних освітніх послуг! Кращі об‘єднуються з кращими!

Також наші науковці долучатимуться до виконання робіт у сфері встановлення завданої шкоди. Вірю, що наші установи зроблять все для відновлення України і притягнення  військових злочинців до відповідальності.

Віримо в ЗСУ, працюємо на Перемогу! Слава Україні!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

За словами очільника Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені М. С. Бокаріуса» Олександра Клюєва, актуальність тематики наукового заходу важко переоцінити, адже кожну хвилину сотні людей в усьому світі зазнають моральних знущань, потребуючи правової допомоги. Тож завдання сучасних науковців та фахівців-практиків сприяти зростанню рівня обізнаності громадян європейських країн при розгляді судових колективних позовів про відшкодування моральної шкоди, досліджувати актуальні питання судової та психологічної експертизи та напрацьовувати  найсучасніші механізми  ефективного вирішення низки правових проблем.

«Важко не погодитися з тим, що війна суттєво змінила наші плани, загостривши низку раніше  існуючих проблем. Триває сотий день спротиву російській навалі, армія мужньо боронить кордони української  держави, а наша місія  полягає у вирішенні найрізноманітніших  правових  проблем. Слова щирої вдячності адресую Полтавській політехніці та особисто ректору університету, професору Володимиру Олександровичу Онищенку за всебічну підтримку та надання прихистку нашим співробітникам з Маріуполя, Харкова,  Сум, залучення працівників Полтавського відділення до роботи у спільних проєктах та відкритість до співпраці! Цінуємо ваш досвід, надійне партнерство та висловлюємо сподівання на подальшу співпрацю!» – наголосив директор Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені М. С. Бокаріуса», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Олександр Клюєв.

Подальших наукових та професійних здобутків учасникам конференції побажали директорка Департаменту експертного забезпечення правосуддя Міністерства юстиції України, кандидатка   юридичних наук, Заслужений юрист України Наталія Ткаченко та  директорка  Національного Центру судових експертиз Міністерства юстиції Республіки Молдова, PhD з юридичних наук Ольга Катарага, які високо оцінили вагому роль української та європейської судових  практик у вирішенні питань колективних позовів про відшкодування моральної шкоди та особистий внесок  науковців, експертів, чий досвід слугує професійним дороговказом при вирішенні вищеназваних проблем.

Під час пленарного засідання науковці, співробітники, експерти державних наукових установ, провідних  закладів вищої освіти,  фахівці-психологи  з України та Молдови обговорили успішний європейський досвід проведення найсучасніших судово-психологічних досліджень у сфері визначення розміру моральної шкоди.

Цікаві наукові  доповіді  презентували: Наталія Ткаченко, кандидатка  юридичних наук, Заслужений юрист України, директорка Департаменту експертного забезпечення правосуддя  Міністерства  юстиції України («Сучасні питання судово-психологічного дослідження за позовами про відшкодування моральної шкоди»), Ольга Катарага, директорка  Національного Центру судових експертиз Міністерства юстиції Республіки Молдова, PhD з юридичних наук («Актуальні питання судової психологічної експертизи у Республіці Молдова»). Доповідачки  порівняли   кращий досвід судових експертів та експертів-психологів двох європейських країн та надали практичні  поради з напрацювання ефективних правових механізмів.

Про поняття умовного висновку експерта щодо визначення розміру моральних страждань розповіли  Юрій Чердинцев, доктор філософії у галузі права, директор Одеського НДІСЕ і Маргарита Журавльова, доктор філософії у галузі психології, завідувач лабораторії психологічних, мистецтвознавчих та інших видів досліджень Одеського НДІСЕ («Про поняття умовного висновку експерта щодо визначення моральних страждань»). Проблемні питання визначення судами розміру моральної шкоди у колективних позовах учасники конференції детально обговорили з кандидатом юридичних наук, доцентом  кафедри екологічного права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокатом, керуючим партнером АО GRECO Павлом  Куфтирєвим («Проблемні питання визначення судами розміру моральної шкоди у колективних позовах»).

Активну наукову дискусію викликала доповідь «Проблемні питання судово-психологічного дослідження за груповими позовами про відшкодування моральної шкоди», яку представила Тетяна Єгорова, завідувачка сектору криміналістичних та психологічних досліджень Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені М. С. Бокаріуса». Жваве обговорення точилось навколо головного питання: чи можливо визначати моральні страждання такого суб'єкта, як група осіб, та яким чином визначити моральну шкоду групи. Учасники конференції висловлювали та обґрунтовували різні позиції з цього питання, але головним спільним знаменником є ​​позиція, що всі постраждалі мають отримати відповідну справедливу компенсацію за моральні страждання

Українські науковці та їхні зарубіжні партнери могли поставити запитання спікерам одразу та залишити ремарки у відеочаті.

Раніше  ректори полтавських та харківських університетів у Полтаві обговорили стан освіти і науки в умовах війни, а у політехніці  відбулася міжнародна конференція, присвячена екологічним ризикам і загрозам в умовах війни.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»