2022-05-31

У політехніці відбулася міжнародна конференція, присвячена екологічним ризикам і загрозам в умовах війни

Упродовж 26-27 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася I Міжнародна науково-практична конференція «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022». Науковці та фахівці-практики обговорили глобальні та регіональні екологічні загрози, проблеми техногенної безпеки європейських країн в умовах надзвичайних ситуацій та презентували кращий досвід у сфері захисту навколишнього середовища в умовах війни.

У політехніці відбулася міжнародна конференція, присвячена екологічним ризикам і загрозам в умовах війни

Науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора технічних наук, професора, завідувачки кафедри Олени Степової спільно з науковцями Національного університету «Львівська політехніка»  провели I Міжнародну науково-практичну конференцію «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022». До активної дискусії навколо найактуальніших питань екологічної та техногенної безпеки країн світу в умовах військових конфліктів і надзвичайних ситуацій долучилися понад   100    науковців з   провідних українських   університетів, закладів вищої освіти, наукових установ   Болгарії, Австрії, Польщі, Ірану, Індії, Малайзії.

Цікаві доповіді та практичні  кейси   презентували  вчені з Національного університету «Львівська політехніка», Харківського національного автомобільно – дорожнього університету, Державного біотехнологічного університету, Луцького національного технічного університету, Державної установи «Інститут економіки та прогнозування  Національної  академії наук України», Інституту технічної  теплофізики Національної академії наук України,  Карпатського відділення Інституту геофізики імені С.І. Суботіна  Національної академії наук України, Інституту загальної та неорганічної хімії імені В.І. Вернадського Національної академії наук України,  Ісламського університету Азад  (Тегеран, Іран), Національного ісламського університету (Нью-Делі, Індія), Університету природничих наук в Любліні.

Власними напрацюваннями у сфері екології  поділилися науковці з Київського національного університету будівництва і архітектури, Черкаського бізнес-коледжу, Національного університету водного господарства та природокористування, Національного університету цивільного захисту України, Миколаївського національного аграрного університету, Сумського державного університету, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Харківського національного університету імені  В.Н. Каразіна, Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Одеського державного екологічного університету, фахівці-практики СП «Полтавська нафтогазова компанія», ТОВ НВП «Карат-біо»  (м. Миколаїв).

Через впровадження воєнного стану та активні бойові дії на території України міжнародна наукова подія пройшла у онлайн-форматі, що не завадило жвавому обміну досвідом, науковими напрацюваннями і  креативними ідеями.

Присутніх привітали  проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька, кандидат технічних наук, в.о. директора Навчально-наукового інституту нафти і газу Анатолій Калюжний, кандидат технічних наук, доцент,  завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Юрій Голік та доктор технічних наук, професор, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування  Полтавської політехніки  Олена Степова.

У своїй вітальній промові проректорка з наукової та міжнародної  роботи Національного університету «Полтавська   політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька  передала слова вітання особисто  від  доктора економічних наук, професора, Заслуженого працівника освіти України,  ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка, наголосила на  важливості вирішення найактуальніших глобальних та регіональних проблем екологічного характеру в умовах військових конфліктів, зокрема під час боротьби з російським агресором на території нашої держави. Адже руйнування об’єктів інфраструктури, застосування хімічної зброї та боєприпасів невідомого походження спричиняють значні забруднення навколишнього середовища, підземних та поверхневих вод, природніх та штучних водойм.

«Важко переоцінити вагому роль  сумлінної праці науковців – екологів, фахівців провідних українських та європейських наукових установ у підтримці екологічної рівноваги та захисту навколишнього середовища. Тематика конференції не втратить своєї актуальності, адже надзвичайно багато сфер нашого повсякденного та професійного життя  потребує чіткого вирішення вищезазначених  проблем. Твердо переконана, що сьогоднішня конференція стане надзвичайно результативною і дозволить обмінятися конструктивними  думками, власним  баченням  шляхів вирішення екологічних проблем. Бажаю учасникам наукового ентузіазму, плідних дискусій та успішних виступів!» – підкреслила  Світлана Сівіцька.

Доктор технічних наук, професор, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Степова відзначила, що попри війну сучасна  наука мусить  розвиватися та вирішувати  нагальні проблеми  екології, адже левова частка  водних, ґрунтових, атмосферних  забруднень та інших техногенних небезпек пов’язана  з  виникненням найрізноманітніших   надзвичайних ситуацій. 

«Зібравшись разом та обговоривши існуючі  екологічні проблеми, українські та європейські вчені неодмінно знайдуть вихід з ситуації. Незважаючи на вимушений онлайн-формат, почули думку провідних науковців та практиків, які поділилися власним баченням  та надали практичні поради задля розв’язання цілої низки питань екологічної безпеки. Віримо, що досвід у сфері екології,  презентований Полтавською політехнікою, позитивно мотивуватиме  світову академічну спільноту  сумлінно працювати на благо людства», – прокоментувала науковиця.

На пленарному засіданні I Міжнародної науково-практичної конференції «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій - 2022»  презентували сім доповідей, кожна з яких викликала у присутніх справжній інтерес і жваву дискусію, обмін конструктивними думками.

Сучасну освітньо-професійну програму «Відновлювана теплоенергетика та захист навколишнього середовища» презентували науковці кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Юрій Голік, Олена Степова та  Оксана Ілляш, які розповіли про найсучасніші напрями практичної підготовки майбутніх фахівців-екологів у стінах одного з кращих українських університетів.

Жваву наукову дискусію викликала доповідь представниці Всеукраїнської екологічної ліги Олени Пащенко, присвячена екологічним загрозам та ризикам для довкілля, житті і здоров’я людей від російської військової агресії. Яскравий виступ «Принципи розроблення регіональних стратегій адаптації базових галузей до умов воєнного стану та у післявоєнний період у сфері екології»  підготував один з співорганізаторів конференції – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища   Національного університету «Львівська політехніка» Мирослав  Мальований.

Про особливості нормативної документації з екологічної безпеки  та природокористування під час бойових дій в Україні розповіли науковиці Харківського національного автомобільно-дорожнього університету – доктор технічних наук, професор, завідувачка кафедри екології Наталія Внукова та  її колежанка  Оксана Панкова.

Власними набутками у галузі дослідження математичного моделювання як наукового феномену в екології та захисті навколишнього середовища поділився доктор філософії, науковий співробітник Інституту математичних наук факультету природничих наук Малайського університету (Куала-Лумпур, Малайзія) Моххамед К.А. Каабар. 

Учасники конференції працювали у трьох предметних секціях:

  • Секція 1. Глобальні та регіональні екологічні загрози.
  • Секція 2. Екологічна та техногенна безпека територій.
  • Секція 3. Відновлювальна енергетика.

Загалом конференція пройшла на високому організаційному та науковому рівнях, а презентовані наукові доповіді стали потужним майданчиком для налагодження конструктивного діалогу, активної дискусії. Формат «питання-відповідь» сприяв обміну між доповідачами та учасниками корисними  порадами щодо подальших наукових досліджень.

На завершення роботи І Міжнародної науково-практичної конференції «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022» учасники одностайно ухвалили підсумкову резолюцію. З матеріалами конференції та збірником наукових статей можна ознайомитися на офіційному сайті  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше науковці та стейкхолдери назвали професії майбутнього, стейкхолдери спеціальності 101 «Екологія» стали лауреатами обласної Премії імені Олени Байрак, а науковці представили сучасні технології подолання екологічних проблем.

Медіа-центр
Національного університету
  
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»