2021-07-23

Стейкхолдери спеціальності 101 «Екологія» стали лауреатами обласної Премії імені Олени Байрак

21 липня журі Премії Полтавської обласної ради імені Олени Байрак визначило цьогорічних лауреатів. У номінації «Екологічний проєкт» Першу премію здобув природозахисник, засновник ботанічного заказника місцевого значення «Драбинівка» Іван Шевель, а у номінації «Екологічна освіта та виховання» – директорка Комунальної установи природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку «Диканський» Ірина Черкаська.

Стейкхолдери спеціальності 101 «Екологія» стали лауреатами обласної  Премії імені Олени Байрак

21 липня відбулося засідання журі Премії Полтавської обласної ради імені О.М. Байрак під головуванням очільника Полтавської обласної ради Олександра Біленького, на якому шляхом відкритого голосування обрали лауреатів Премії у номінаціях «Екологічний проєкт» та «Екологічна освіта та виховання». Під час визначення переможців члени журі активно обговорювали вагомі здобутки претендентів.

Цьогорічну премію імені Олени Байрак вручатимуть вже вдруге. Її заснували у грудні 2019 року з метою сприяння суспільно значущим екологічним громадським ініціативам мешканців Полтавської області, розвитку екологічної освіти і виховання, підвищенню екологічної свідомості і культури населення.

У номінації «Екологічний проєкт» лауреатом Першої премії став Іван Шевель – учитель-методист, Відмінник освіти України, член Полтавської обласної організації Українського товариства охорони природи, засновник ботанічного заказника «Драбинівка» Іван Шевель. У даній номінації нагороджуються автори проєктів-переможців Конкурсу екологічних громадських ініціатив Полтавської області «Бюджет участі», заснованого Полтавською обласною радою, успішно реалізованих в територіальних громадах за співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

Палкий природоохоронець, ветеран праці, вчитель біології Бутенківської загальноосвітньої школи Полтавського району (колишнього Кобеляцького району) – ініціатор створення одного з найбільших ботанічних заказників місцевого значення Полтавської області «Драбинівка» та організатор науково-просвітницьких заходів щодо вивчення його біорізноманіття, популяризатор екологічного просвітництва. За його організаційної участі у 2021 році побачило світ наукове видання «Ботанічний заказник «Драбинівка» за авторською участю доцента кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки, кандидата біологічних наук, лауреатки Першої премії імені Олени Байрак 2020 року Наталії Смоляр – книгу присвятили пам’яті науковиці-ліхенолога. Презентація наукової монографії про ботанічний заказник «Драбинівка» відбулася у червні.

У номінації «Екологічна освіта і виховання» Першу премію здобула директорка Комунальної установи природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку «Диканський» Ірина Черкаська. Тісні науково-освітні зв’язки університету реалізуються у спільних наукових напрацюваннях, підготовці наукових та науково-популярних видань, організації цікавих еколого-просвітницьких заходів для студентів-екологів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». У співпраці з очільницею ландшафтного парку, у квітні науковиця-еколог Полтавської політехніки Наталія Смоляр видала власну книгу про збереження першоцвітів на Полтавщині. Презентація унікального науково-довідкового посібника «Радіти весні, не зриваючи квітів: збережемо рідкісні весняні рослини Полтавщини» відбулася у «зеленому класі» регіонального ландшафтного парку «Диканський».

«Щиро радіємо з того, що вагомі особисті та наукові здобутки давніх друзів та партнерів нашого університету у царині природоохоронної діяльності та екологічного просвітництва гідно відзначені на високому, обласному, рівні. Адже основним аспектам науково-просвітницької роботи, розвитку природно-заповідної справи на Полтавщині та екологічного виховання сучасної молоді кожен з лауреатів Премії імені Олени Байрак віддав левову частку власних життєвих сил, здоров’я та любові до рідного краю.

Пишаюся унікальною можливістю долучитися до результативної співпраці полтавських науковців та популяризаторів любові до природи, які власним прикладом навчають плекати прекрасне, не знищуючи його первозданність! За останні роки добровільно покладена ними на власні плечі справа екологічного виховання сучасної молоді спонукає сумлінно працювати над продовженням просвітницьких традицій славетних попередників. Від щирого серця вітаємо лауреатів та бажаємо життєвої енергії, наснаги та подальших особистих наукових звершень!», – привітала колег кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Смоляр.

Усіх номінантів Премії Полтавської обласної ради імені Олени Байрак відзначили персональними подяками Полтавської обласної ради за популяризацію природо-заповідної справи та численні наукові напрацювання у екологічній сфері.

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» приєднується до привітань визначених лауреатів Премії, серед яких – вчителі Полтавщини, представники природно-заповідних установ, природолюби та природоохоронці!

Бажаємо нових наукових перемог, вагомих особистих здобутків у природоохоронній діяльності та справі екологічного виховання сучасної молоді!

Церемонія урочистого вручення дипломів лауреатів відбудеться 6 серпня – напередодні дня народження науковиці, у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, де створений іменний фонд О. М. Байрак.

Науковиця Олена Миколаївна Байрак (1957 – 2018) – доктор біологічних наук, професор, член Ради ботанічних садів і дендропарків України. Авторка понад 300 наукових та 50 навчально-методичних публікацій, у тому числі 15 монографій, яка чимало зробила для охорони довкілля України, розвитку заповідної справи, екологічної освіти і виховання співвітчизників. За її безпосередньої участі створено понад 150 природно-заповідних об’єктів Полтавської області. Також відома як автор слів та музики більш півсотні пісень про природу.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»