2023-11-24

Науковці-фінансисти обговорили сучасний стан і загрози фінансовій системі України

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась V Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи». Близько 100 вчених, викладачів, студентів, аспірантів провідних університетів України, Нідерландів, Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Естонії, Азербайджану обговорили стан фінансової системи України в умовах повномасштабного вторгнення країни-агресора.

Науковці-фінансисти обговорили сучасний стан і загрози фінансовій системі України

23 листопада у залі Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось відкриття V Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», організованої кафедрою фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки у співпраці з провідними університетами України і зарубіжжя.

Основними тематичними напрямами конференції стали: актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансового ринку: світовий досвід та українські реалії; забезпечення фінансової безпеки України в сучасних умовах; тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України; управління фінансами суб’єктів підприємництва: проблеми теорії та практики; проблеми обліку, аудиту і оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва в контексті імплементації європейських практик господарювання.

У конференції взяли участь 97 вчених, викладачів, студентів, аспірантів з 11 навчальних закладів 6 регіонів України, а також з Нідерландів, Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Естонії, Азербайджану, у тому числі 32 доктори та кандидати наук.

«Ми раді бачити всіх на такому науковому заході, який Полтавська політехніка проводить не вперше – V Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи».

Проблематика конференції є досить актуальною, особливо коли всупереч усім міжнародним експертним прогнозам фінансова система України, незважаючи на повномасштабне вторгнення, вже більше півтора року протистоїть ворогу і забезпечує відносну стабільність життєзабезпечення нашої країни.

Тому хочеться сьогодні побажати плідних дискусій, сформувати експертну думку, що ляже в основу формування резолюції, й плідної співпраці», – вітальною промовою відкрила конференцію доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Світлана Онищенко.

З вітальним словом на початку заходу виступили заступник начальника Держаної податкової інспекції, начальник відділу податкових сервісів та звітності, організації роботи Центру обслуговування платників Світлана Лактіонова, доктор економічних наук, професор, в.о. директора Навчально-наукового інституту бізнесу, економіки та менеджменту Сумського державного університету Олексій Люльов, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту імені професора Л.І. Михайлової Сумського національного аграрного університету Альвіна Орєхова, кандидат економічних наук, доцент, заступник декана з навчальної роботи економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Неля Волкова, доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри банківської справи Одеського національного економічного університету Лілія Жердецька, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування Луцького національного технічного університету Вікторія Дорош.

Також до участі в конференції долучилися доктор філософії, асоційований професор, заступник декана з навчальної роботи факультету менеджменту Білостоцького технологічного університету (Польща) Єва Роллнік-Садовська, заступник начальника філії Полтавського обласного управління АТ «Ощадбанк» з мікро-, малого та середнього бізнесу Юрій Ярещенко, та науковці з Університету прикладних наук Аванс (Нідерланди), Азербайджанського університету архітектури та будівництва (Азербайджан), Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Сумського національного аграрного університету, Ужгородського національного університету, Одеського національного економічного університету, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Сумського державного університету, Луцького національного технічного університету, Державного університету «Житомирська політехніка», Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ й інших ЗВО, представники фінансових установ та державних органів управління.

Пленарне засідання конференції відкрив доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, професор кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Захарій Варналій доповіддю «Загрози фінансовій безпеці підприємства та шляхи їх подолання».

«У період війни та повоєнного відновлення ключовою умовою економічного розвитку України є забезпечення фінансової безпеки держави, у тому числі фінансової безпеки підприємств. Багато підприємств зустрілися із проблемами ліквідності. На початку війни чимало керівників підприємств вилучили кошти із обороту з метою їх збереження. Як результат – практично кожний суб’єкт господарювання погіршив показники ліквідності, а період погашення короткострокової кредиторської заборгованості суттєво зріс тощо», – зазначив професор Захарій Варналій. У доповіді визначено та дано характеристику основним загрозам фінансовій безпеці у воєнний період, систематизовано класифікацію та розглянуто систему управління фінансовою безпекою підприємства, розкрито шляхи подолання загроз фінансовій безпеці підприємств в умовах війни та повоєнної відбудови.

Модерувала пленарне засідання директор ННІ фінансів, економіки, управління та права, доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, координатор – доктор економічних наук, професор Вікторія Кулик.

Під час пленарного засідання учасники заслухали Марселу Слусарчук, доктора філософії, Університет «Штефан чел Маре» Сучава, (Румунія), з доповіддю на тему «EUROPEAN UNION SINGLE MARKET IDEA – PLAY BETWEEN COMMUNITY INSTITUTIONS AND MEMBER STATES» (Ідея єдиного ринку Європейського Союзу – гра між інституціями співтовариства та державами-членами), Тетяну Лукомінську, заступника директора Полтавської обласної дирекції АБ «Укрзагбанк», з доповіддю на тему «Особливості роботи з клієнтами роздрібного бізнесу у період воєнного стану», Людмилу Чижевську, доктора економічних наук, професора, професора кафедри інформаційних систем в управлінні і обліку Державного університету «Житомирська політехніка», з доповіддю на тему «Бухгалтерська професія і національна безпека: місце профетики», Олега Бондаренка, директора відділення Полтавське АТ «Сенс банк», з доповіддю на тему «Сучасний стан кредитування МСБ та його роль у підтримці економіки під час воєнного стану», Тетяну Антонюк, керівника агентської мережі Полтавської регіональної дирекції АТ «СК «АРКС», з доповіддю на тему «Тенденції розвитку страхового ринку україни», Віталію Скриль, кандидата економічних наук, доцента кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», з доповіддю на тему «Фінансова інклюзія як ключовий фактор у відновленні економічного розвитку України після війни», Людмилу Свистун, кандидата економічних наук, доцента кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», з доповіддю на тему «Фандрейзингові можливості для підприємств малого і середнього бізнесу у період воєнного стану».

Робота конференції проходила у п'ятьох секціях:

СЕКЦІЯ 1. Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансового ринку: світовий досвід та українські реалії.

СЕКЦІЯ 2. Забезпечення фінансової безпеки України в сучасних умовах.

СЕКЦІЯ 3. Тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України.

СЕКЦІЯ 4. Управління фінансами суб’єктів підприємництва: проблеми теорії та практики.

СЕКЦІЯ 5. Проблеми обліку, аудиту і оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва в контексті імплементації європейських практик господарювання.

Поєднання інтересів влади, бізнесу та науки забезпечило конференції практичне значення та дозволило конструктивно обговорити загрози, проблеми та перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

Нещодавно проректор з наукової та міжнародної роботи взяла участь у засіданні Ради проректорів з міжнародного співробітництва, а психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»