2023-11-23

Психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни

23 листопада науковці кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели І Міжнародна науково-практична конференція «Прояви резилієнтності на різних рівнях системи: сім’я, освіта, суспільство під час війни».

Психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни

Співорганізаторами заходу виступили потужні зарубіжні та вітчизняні наукові, науково-педагогічні установи, державні управлінські органи: Педагогічний Університет ім. Комісії Національної Освіти в Кракові, Інститутут Нейропсихотерапії (Відень, Австрія), Центр системно-орієнтованого консультування, лікування та психотерапії ZSB (Австрія), Центр психічного здоров’я Тоом Паргі, (Таллін, Естонія), Коледж Санта-Фе (США), Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Хмельницький національний університет, Регіональне представництво Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Полтавській області, ГУ ДСНС України у Полтавській області, Управління Патрульної поліції в Полтавській області, Гендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка», відділ психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення ГУ Національної поліції в Полтавській області..

Декан факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидат педагогічних наук Анна Агейчева відкрила роботу міжнародної конференції привітала учасників із започаткуванням важливого заходу та передала найщиріші побажання від ректора університету, доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка.

«Радію від того, що наша кафедра філології, психології та педагогіки успішно діє, об’єднує практиків, фахівців, науковців. Надзвичайно важлива тематика, надзвичайно важливий захід..

Я хочу передати слова вітання від нашого ректора Володимира Онищенка, який щиро підтримую нашу кафедру й факультет, розуміючи, що без психологічної підтримки та допомоги, особливо зараз в умовах сьогодення, надзвичайно важко. Я дуже радію з того, що ми маємо можливість проводити такі заходи. Дякуємо ЗСУ та міжнародним партнерам зустрічатись онлайн та наживо. На мою думку, в нашому класичному університеті – Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», успішно діє саме цей напрям роботи Я бажаю всім успіхів та плідних дискусій», – привітала декан Анна Агейчева.

Модерувала пленарне засідання завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки Євгенія Хоменко.

З вітальним словом на відкритті конференції виступив представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини в Полтавській області Владислав Носенко.

«Надзвичайно приємно отримувати запрошення на такі заходи. Взагалі збереження ментального здоров’я й психологічної реабілітації є на сьогодні надзвичайно важливим, особливо в умовах воєнного стану. І те, що ви проводите такі заходи, проводите інформаційно-просвітницьку діяльність, є надзвичайно важливим і корисним», – наголосив Владислав Носенко.

На пленарному засіданні виступили: Олена Коваленко доктор психології, професор Університету Національної комісії з освіти, Краків, Інститут менеджменту та соціальних питань (Польща); Таміла Зозуль – доктор філософії, психолог Австрійського центру сприяння психологічному здоров'ю в школах (ÖZPGS) (Відень) (Австрійський центр сприяння психологічному здоров'ю в школах (ÖZPGS) (Австрія); Оксана Цурхайде, керівник реабілітаційного Центру здоров'я Тоо Паргі, Талін, (Естонія); Іван Данилюк доктор психологічних наук, професор, декан факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Ірина Чепур – практичний психолог Пирятинського ліцею № 6 Пирятинської міської ради Полтавської області; Дафна Шарон Максімов – керівник відділу (HOD) у проєкті Хібукі-Терапія (Ізраїль), Кіра Седих – доктор психологічних наук професор, професор кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Олена Демяник – майор поліції, начальник відділу психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення ГУНП в Полтавській області.

«Нехай різні заходи, які будуть пропоновані на конференції, стануть корисними науковцям, практикам викладачам, студентам, але також і звичайним громадянам. Нехай ці заходи допоможуть розвивати доброзичливе ставлення до себе і до інших, допоможуть створювати та втілювати реалістичні плани, удосконалювати власні комунікативні навички і систему стосунків зі світом, плекати надію. Все це дасть нам силу витримувати різноманітні виклики, які постійно нас зустрічають у сучасній ситуації війни. Бажаю приємного та результативного спілкування, творчих успіхів, здоров’я, миру та добра», – побажала Олена Коваленко, доктор психології, професор польського Університету Національної комісії з освіти і подякувала організаторам за можливість долучитися.

Учасники розглянули шляхи сприяння ментальному здоров’ю в австрійській шкільній системі, естонський досвід роботи з адиктивними підлітками, запити учнівської молоді Полтавщини, стресостійкість як чинник формування резильєнтності поліцейських НПУ.

Фахівець з Ізраїлю презентувала некомерційну розробку методики реабілітації дитячих травм під час масових лих – використання терапевтичної іграшки хібукі для обійм і бесід. Досвід викликав велику зацікавленість учасників конференції.

У межах роботи І Міжнародної науково-практичної конференції «Прояви резилієнтності на різних  рівнях системи: сім’я, освіта, суспільство під час війни» працювало чотири секції:

  • СЕКЦІЯ 1. Психологічні особливості прояву та розвитку       резилієнтності в умовах воєнного стану. Модератор: Седих Кіра Валеріївна, доктор психологічних наук професор, професор кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».
  • СЕКЦІЯ 2. Ментальне здоров’я як глобальний виклик сьогодення та майбутнього. Модератор: Хоменко Євгенія Григорівна, PhD, завідувач кафедри психології та педагогіки   Національного    університету     «Полтавська      політехніка імені Юрія Кондратюка».
  • СЕКЦІЯ 3. Психічні та психологічні розлади під час війни: лікування та реабілітація. Модератор: Шевчук Вікторія Валентинівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».
  • СЕКЦІЯ 4. Пріоритетні наукові розробки в сфері психології та педагогіки. Модератор: Клевака Леся Петрівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Також у рамках конференції провідні практичні психологи провели майстер-класи: начальник відділу психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення ГУНП в Полтавській області, майор поліції Олена Демяник – «Практичні кейси до розвитку резилієнтності» та провідний фахівець ВСГР та ПЗ ЦЗД ГУ ДСНС України в Полтавській області, лейтенант служби цивільного захисту Євген Пушко – «Підвищення психологічної стійкості в умовах війни»

Нещодавно поліцейські поспілкувались зі студентами і дошкільнятами про правила безпеки дорожнього руху, а студенти поділились досвідом толерування культурних відмінностей.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»