2023-11-10

Науковці політехніки взяли участь в обговоренні експертного забезпечення правосуддя з нагоди ювілею ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса»

9 листопада з нагоди 100-річчя Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» у Міністерстві юстиції України зібралися фахівці у сфері судових експертиз та криміналістики зі всієї України. Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь в обговоренні результатів роботи інститутів судових експертиз за час повномасштабної війни та інноваційних шляхів розвитку сфери експертного забезпечення правосуддя.

Науковці політехніки взяли участь в обговоренні експертного забезпечення правосуддя з нагоди ювілею ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса»

У 2022 році між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» було підписано договір про співробітництво в освітній та науковій сферах та реалізацію програм академічної мобільності. Одна з найстаріших державних судово-експертних установ України, яка веде фундаментальну наукову діяльність, стала науково-освітнім партнером Полтавської політехніки і стейкхолдером освітніх програм за спеціальністю 081 «Право».

Цього року ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса» відзначає 100-річний ювілей. Науковий центр, заснований судовим медиком і криміналістом, за століття накопичив унікальний досвід і сформував потужну наукову школу.

Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь в обговоренні результатів роботи інститутів судових експертиз в умовах війни та експертного забезпечення правосуддя, організованого з нагоди ювілею провідної установи у Міністерстві юстиції України.

«Що таке 100 років? Це – золотий вік, коли можна підвести перші підсумки за перші сто років та готуватися до наступних ста років. Тисячі методик були розроблені за участі представників інституту, 90 різновидів експертних досліджень. Із 100 -120 фундаментальних наукових робіт у галузі експертизи, що з’являються кожного року – майже значна частина з яких належить вченим-фахівцям інституту. Половина усієї судово-експертної науки зароджується саме тут», – зазначив заступник Міністра юстиції України Андрій Гайченко.

Інститут має у своєму арсеналі обладнання і методики, аналогів яких немає, тому вивчати досвід українських експертів прибувають експерти-криміналісти з усього світу.

Повномасштабна війна спричинила нові виклики для інституції судової експертизи та експертів.

«Наші шість експертних установ зустріли цю ситуацію гідно. За 2022 рік у системі було проведено понад 120 тисяч судових експертиз із яких 99 тисяч – у межах кримінальних проваджень. 50 тисяч експертиз було проведено саме фахівцями інституту. Цього року «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» вже провів 25 тисяч експертиз. Це щоденний подвиг усієї системи. Працівники не знають ні вихідних, ні свят. В узагальнених цифрах, кожен експерт з нашої системи випускає на рік близько 100 судових експертиз. Тобто одна експертиза виходить раз на три дні. Це дуже багато. Ці показники вдвічі перевищують довоєнні. І я з повагою і подякою ставлюся до всіх, хто до цього причетний», – сказав Андрій Гайченко.

Директор Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» Сергій Тюлєнєв відзначив стійкість і непохитність харківської школи судових експертів в умовах нових викликів: «Серце інституту б’ється зі всією Україною. Багато наших співробітників прийняли ці виклики і на робочому місці і у лавах ЗСУ. Дякуємо усім колегам завдяки яким стало можливим проведення цього заходу».

Від імені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Андрій Замахін привітав фахівців з такою важливою датою і вручив відзнаку – ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко нагородив Подякою колектив Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

«Національний науковий центр «Інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса» є провідною науковою установою із проведення найскладніших експертних досліджень і новітніх наукових розробок, що мають вагоме значенння для екпертного забезпечення правосуддя в державі. Судові експерти, які володіють спеціальними знаннями, займаються професійною діяльністю, спрямованою на досягнення істини в будь-якому виді судочинства. Це унікальний досвід, важливий як для розвитку науки, так і для якісної підготовки фахівців», – відзначив проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат юридичних наук Андрій Замахін.

За сто років історії ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса»:

  • виконано понад мільйон експертиз;
  • впроваджено понад 90-та методик, які використовують судові експерти як на національному, так і на міжнародному рівні;
  • започатковано аспірантуру та докторантуру для підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації за судово-експертним профілем;
  • організовано курси підвищення кваліфікації та післядипломної освіти не тільки для судових експертів, а й для нотаріусів, арбітражних керуючих і працівників державної служби тощо.

«Однією із основних ланок нашої діяльності є експертна. Спеціалісти ННЦ ІСЕ проводят судово-експертні дослідження за понад 95 видами майже на всій території нашої держави. Експертні висновки фахівців Центру щоразу стають беззаперечним підґрунтям для ухвалення правосудних рішень, а джерелами доказів у цивільних, господарських та адміністративних справах і кримінальних провадженнях для потреб правоохоронних органів, судів, фізичних і юридичних осіб. Наукова діяльність ННЦ ІСЕ упевнено крокує в майбутнє, послуговуючись усталеними здобутками й новітніми досягненнями в судово-експертній галузі. Завдяки активній участі у різноманітних міжнародних проєктах, грантах, конференціях і подібних заходах, співробітники установи набувають новий досвід, опановують передові методи та методики судової експертизи, запроваджують інноваційні напрацювання міжнародної науково-експертної спільноти у вітчизняну практику.

Тільки разом ми здолаємо агресора, відбудуємо нашу державу, усіляко сприятимемо її процвітанню у всіх сферах і піднесемо на новий рівень експертне забезпечення правосуддя в Україні! Слава Україні!» – подякував директор Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Сергій Тюлєнєв.

Нагадаємо, фахівці Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» поділилися з майбутніми правниками практичними кейсами діяльності судового експерта.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»