2023-05-24

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим закладом вищої освіти, який підписав Меморандум про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем. У рамках робочого візиту до Полтави Омбудсмен зустрівся з керівництвом та науково-педагогічними працівниками університету та обговорив пріоритетні напрямки подальшого партнерства.

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став майданчиком для проведення робочої зустрічі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Валерійовича Лубінця з керівництвом Полтавської області, представниками територіальних громад, силових структур та внутрішньо переміщеними особами.

У рамках робочого візиту до Полтави 24 травня 2023 року під час урочистого засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Омбудсмен Дмитро Валерійович Лубінець підписав Меморандум про співпрацю з Полтавською політехнікою.

«Для мене це перший досвід, коли я приїхав в регіон і відразу погодився на пропозицію керівника закладу вищої освіти підписати Меморандум. Скажу чесно, по- перше, мабуть, спрацювала його особиста харизма, по- друге, я побачив справжній рівень Національного університету, по - третє, це дійсно вищий навчальний заклад – острівець науки, розвитку та інновацій.

Молода енергія відчувалася на кожному етапі сьогоднішніх заходів, відчував підтримку і особисто від Володимира Олександровича, і від студентів університету. Було видно, що їм не байдуже, що вони дійсно щиро вітають те, що відбувається в стінах їх закладу, і це саме головне.

Я від себе особисто хотів би щиро подякувати вам, адже щасливий від того, що в Полтавській області є такий заклад вищої освіти європейського рівня. Не кожен столичний університет може похвалитися такою серйозною матеріально-технічною базою та рівнем практичної підготовки своїх випускників. Повірте, маю з чим порівняти, адже навчався у трьох провідних університетах.

Переконаний – всі ми вже готові відразу включитись в роботу, особисто для мене кожен Меморандум - це підстава для ефективної спільної діяльності. Наш Секретаріат готовий одразу направляти студентів до нас на проходження практики, ми готові розглядати кандидатури на займання вакантних посад в нашій державній інституції.

Щиро вдячний за вашу сумлінну роботу, за те, що навчаєте та виховуєте майбутнє нашої держави. Ми абсолютно відкриті й готові підтримати будь-яку вашу ініціативу!», – наголосив Дмитро Валерійович Лубінець.

У присутності членів Вченої ради та представників команди Омбудсмена Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Валерійович Лубінець та ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Олександрович Онищенко урочисто підписали Меморандум про співпрацю.

«Надзвичайно приємно, що Уповноважена особа Верховної Ради України з прав людини сьогодні перебуває у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Ми підписали Меморандум про співробітництво, який передбачатиме в першу чергу об’єднання зусиль щодо захисту конституційних прав людини, а це стосується зокрема всіх учасників навчально-виховного процесу та внутрішньо переміщених осіб.

Договір про співпрацю передбачає залучення науково-педагогічних працівників нашого університету до експертної оцінки нормативних і правових документів, які продукує Верховна Рада Україна. На базі університету планується підвищення кваліфікації й навчання працівників територіальних громад стосовно конституційних прав й свобод людини.

Я з гордістю констатую факт, що вже декілька місяців на базі університету створений і ефективно діє Гендерний центр, метою якого є захист інтересів й рівних прав жінок і чоловіків, і я впевнений, що таке єднання зусиль дасть синергетичний ефект. В університеті також ефективно діє Юридична клініка на кафедрі публічного управління, адміністрування та права, таким чином ми будемо опрацьовувати нормативні документи, якісно відповідати положенням Конституції України й сприяти захисту інтересів громадян України, що вкрай важливо в умовах воєнного стану», – зазначив ректор Володимир Олександрович Онищенко.

«Підписання Меморандуму – це необхідна юридична процедура, яка згідно законодавчих норм підсумовує виконану нами роботу. Впевнений, що в майбутньому будемо отримувати експертну підтримку, підвищення кваліфікації наших співробітників. Зі свого боку готові включитись у цю роботу і, впевнений, що у майбутньому це стане запорукою нових наукових напрацювань, які будуть розроблятись в стінах цього чудового, відомого навчального закладу.

Меморандум передбачає співпрацю, коли ми як державна інституція потребуватимемо експертної підтримки. Переконаний, що досвід викладачів Полтавської політехніки буде нам допомагати та саме завдяки їхній підтримці ми будемо виступати ініціаторами й драйверами змін чинного законодавства України», – зауважив Дмитро Валерійович Лубінець.

Метою Меморандуму є координація зусиль у сфері розроблення та впровадження науково обґрунтованих механізмів забезпечення та захисту прав і свобод людини й громадянина.

Договір передбачає: взаємодію сторін у процесі проведення наукових досліджень, спрямованих на удосконалення нормативно-правового регулювання у сфері реалізації та захисту прав і свобод людини й громадянина, у процесі розробки, реалізації та удосконалення освітніх програм (навчальних дисциплін) щодо прав і свобод людини й громадянина, організацію та проведення спільних заходів на базі Гендерного центру Полтавської політехніки, спрямованих на забезпечення прав громадян, підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав; розроблення та реалізацію спільних проєктів з підвищення кваліфікації відповідних посадових осіб на базі Гендерного центру Полтавської політехніки, спрямованих на посилення гарантій прав і свобод людини, залучення фахівців університету до підготовки щорічної та спеціальних доповідей Уповноваженого, організацію практик студентів університету в Секретаріаті Уповноваженого тощо.

Нещодавно Полтавська політехніка підписала тристоронній Меморандум про спільну діяльність з Дніпровською та Запорізькою політехніками.

Раніше університет підписав Меморандум про співпрацю з Полтавським обласним центром зайнятості, з Науково-дослідним інститутом правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України та з Харківським ІТ-кластером.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»