2023-11-30

«Освітній простір без булінгу»: на базі політехніки відбулися тренінги для заступників директорів шкіл Полтавської громади

29 листопада на базі Полтавської політехніки відбулися тренінги з протидії булінгу та дотримання норм трудового законодавства для заступників директорів освітніх закладів Полтавської міської територіальної громади в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Тренерки Гендерного центру провели тренінги «Трудове законодавство в сфері освіти» та «Освітній простір без булінгу» – після успішного завершення навчання учасники отримали відповідні сертифікати.

«Освітній простір без булінгу»: на базі політехніки відбулися тренінги  для заступників директорів шкіл Полтавської громади

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася знакова подія, важлива для професійного та особистісного зростання педагогічних працівників Полтавщини – тренерки Гендерного центру Олена Дубинка,  Наталія Новікова, Катерина Григоренко, Євгенія Хоменко  та Аліна  Кондратенко  провели  серію тренінгів з протидії булінгу та дотримання норм трудового законодавства у сфері освіти для заступників директорів освітніх закладів  міста Полтави та Полтавського району. 

Учасників науково-освітнього та професійного івенту  привітали почесні  гості – ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко та заступниця директора  Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Елеонора Бакунович.

«Шановні учасники тренінгів, щиро радий вітати вас у стінах провідного закладу вищої освіти з понад двохсотлітньою історією – класичного багатопрофільного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

Здається, зовсім нещодавно між Полтавською політехнікою,  Департаментом освіти Полтавської міської ради та громадською організацією  «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність» було підписано угоду про науково-освітню співпрацю, а ми вже наповнюємо ефективними практичними кейсами зміст чинної угоди, проводимо навчання, тренінги для педагогічних працівників, майстер-класи для талановитої молоді, за якою –  майбутнє нашої країни!

Надзвичайно приємно констатувати той факт,  що з моменту створення у Полтавській політехніці Гендерного центру його фахівці оперативно включилися в роботу, почали вносити конкретні пропозиції, у тому числі щодо підвищення кваліфікації, обізнаності у сфері  прав та співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем, який навесні побував у нашому університеті. Наша співпраця має конкретний результат – між політехнікою та Омбудсманом підписано Меморандум про партнерство, який ми так само з першого ж дня почали наповнювати реальними справами.

Питання трудового законодавства та булінгу в освітньому процесі є надзвичайно важливими, наші колеги зупиняться на  даній проблематиці детальніше, обміняються з учасниками набутим досвідом, а наші шановні наставники учнівської молоді запозичать для своєї нелегкої, проте почесної роботи, нові цікаві практики. Наша зустріч матиме приємний «бонус» - по завершенню навчання кожен з вас отримає сертифікати встановленого державного зразка, що засвідчуватимуть успішне проходження вами практико орієнтованих тренінгів. Висловлюю присутнім слова щирої вдячності, що, незважаючи на непрості виклики сьогодення, зберігаєте гарний настрій та позитивну вмотивованість до роботи з нашою молоддю», – наголосив ректор Полтавської політехніки,  професор Володимир Онищенко.

Під час спілкування з освітянами Полтавської міської територіальної громади очільник  одного з високорейтингових  університетів країни відзначив інноваційні рішення по створенню безпечного освітнього середовища, широкий спектр пропонованих випускникам закладів загальної середньої освіти  спеціальностей, унікальність та технологічність відмінної матеріально-технічної бази, розповівши про пріоритетні напрямки інноваційної, науково-освітньої діяльності Полтавської політехніки.

Представник Уповноваженого у Полтавській області Владислав Носенко, звертаючись до заступників директорів шкіл наголосив на суворій необхідності дотримання прав людини та недопущенню булінгу та проявів насильства в освітньому просторі. Також він ознайомив присутніх з роботою представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини у Полтавській області та реагування на факти повідомлень громадян щодо проявів булінгу чи порушень прав людини.

«Усі ми живемо в надскладний час, коли відбувається повномасштабне вторгнення країни-агресорки до України, коли наше життя та життя наших дітей ніколи вже не буде таким, як раніше. Проте поряд з нагальними потребами,  зумовленими вищезазначеними обставинами, питання насильства та булінгу, на жаль, продовжує побутувати в нашому освітянському середовищі. До мене як Представника Уповноваженого Верховної  Ради України в Полтавській області продовжують надходити скарги, непоодинокі звернення батьків щодо булінгу їхніх дітей.

Тому проведення  актуального на сьогодні заходу на базі такого потужного освітнього закладу,  як Полтавська політехніка,  є надзвичайно важливим кроком у сфері дотримання прав наших дітей. Висловлюю слова щирої вдячності усім присутнім за те, що знайшли змогу та завітали, щоб отримати нові знання та необхідні навички. Переконаний, що ефективні кейси стануть в нагоді у вашій повсякденній педагогічній діяльності, дадуть змогу підвищити власний професійний рівень. Проведення подібних заходів щодо підвищення правової обізнаності всіх громадян, в тому числі працівників закладів освіти, підвищить правову обізнаність населення у питаннях як протидії булінгу, так і будь-яким проявам насильства. Окрім того, проведення таких заходів є важливим не тільки в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», а на постійній основі!» – наголосив на недопущенні проявів насильства Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко.

За плідну співпрацю  від імені учасників команді Полтавської політехніки  подякувала заступниця директора  Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Елеонора Бакунович, яка наголосила на відкритості педагогів Полтавщини до науково-освітнього партнерства та всебічного сприяння спільним ініціативам.

Учасники працювали у двох мобільних групах, упродовж двох чотиригодинних тренінгів отримавши низку нових корисних знань та навичок, обмінюючись практичним досвідом та конкретними напрацюваннями у сфері попередження та протидії булінгу серед учнівської  молоді.

По успішному завершенню навчання за спеціальними короткостроковими програмами підвищення кваліфікації  «Трудове законодавство в сфері освіти» та «Освітній простір без булінгу» близько півсотні  учасників отримали сертифікати загальним обсягом 8 годин, по чотири години кожен.

Відзначимо, подібний формат плідної співпраці одного з кращих класичних університетів нашої країни з освітянами Полтавської області системно реалізується через низку науково-методичних семінарів, воркшопів  та професійних майстер-класів,  де порушуються найактуальніші питання  роботи з дітьми, вирішуються проблеми соціально-психологічного розвитку, адаптації  школярів. Сьогоднішня подія  відбулася за всебічного сприяння та підтримки адміністрації Полтавської політехніки, Головного управління Національної  поліції у Полтавській області, Української асоціації представниць правоохоронних органів та Територіального  управління Служби судової охорони в Полтавській області, фахівці яких систематично долучаються до проведення занять за програмами підвищення кваліфікації.

Нагадаємо, нещодавно  політехніка підписала угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади.

Раніше психологи, правоохоронці і рятувальники обговорили розвиток психологічної стійкості у сім’ях, освіті і суспільстві під час війни, у Миргородському фаховому коледжі провели зустріч зі студентами з питань протидії булінгу і підтримки ментального здоров’я, а майбутні правники поспілкувались про протидію правопорушенням за кавою з патрульними.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»