2023-04-21

Випускник політехніки подарував кафедрі образотворчого мистецтва підбірку іноземних видань з мистецтвознавства та історії мистецтва

До Всесвітнього дня книги та авторського права кафедра образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримала дарунок від випускника університету – колекцію видань з мистецтвознавства та історії мистецтва. Відтепер в арсеналі навчально-методичного фонду понад 30 англомовних видань.

Випускник політехніки подарував кафедрі образотворчого мистецтва підбірку іноземних видань з мистецтвознавства та історії мистецтва

Навчально-методичний фонд кафедри образотворчого мистецтва факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» поповнився рідкісними та надзвичайно цікавими книгами з мистецтвознавства та історії мистецтва. Професор американського Міжнародного Університету Нобеля (Noble International University), член Міжнародної федерації художників при ЮНЕСКО (з 1998 р.), член Федерації канадських художників Володимир Бондаренко подарував кафедрі колекцію англомовної мистецтвознавчої літератури американських та європейських видавництв.

Уродженець Полтави, випускник Полтавської політехніки (ННІ архітектури, будівництва та землеустрою) давно мешкає закордоном, але пам’ятає про свою alma mater і рідне місто, яке називає не інакше, як серце України. Подарунок надіслав з Канади.

Літературна підбірка налічує 34 англомовні книги з базової історії мистецтва, мистецтвознавства, спеціальні видання, присвячені окремим художникам, таємницям європейських музеїв і проблемам фальсифікації творів мистецтва тощо – від рідкісних вінтажних видань до сучасної науково-популярної літератури.

За словами кандидатки мистецтвознавства, завідувачки кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяни Зіненко, однією зі знакових книг з підбірки є «Епоха Ренесансу» 1968 року видання з суперобкладинкою за редакцією Деніса Хея – британського історика, який спеціалізувався на епохах середньовіччя та Відродження в Європі, і відомий дослідженнями впливу Італії на історичні події у Європі, а також роботою в команді військових істориків при британському Кабінеті міністрів, створеної за ініціативою Вінстона Черчилля.

«Ми прагнемо надавати якісну мистецьку освіту, а ці книги містять дуже цінну професійну інформацію, а також якісні репродукції відомих і маловідомих творів з усього світу. Відтепер у студентів є змога співставляти погляди різних авторів на відомі твори. А те, що книги англомовні надає і студентам, і викладачам додаткову змогу практично удосконалювати свої знання іноземної мови. Студенти дуже задоволені, що методфонд нашої кафедри поповнився такими цікавими виданнями», – зазначила завідувачка кафедри Тетяни Зіненко.

Раніше американська художниця подарувала кафедрі образотворчого мистецтва колекцію видань про мистецтво.

Нещодавно Українська бібліотечна асоціація подарувала науково-технічній бібліотеці університету документальне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела».

Нагадуємо, Народний музей історії університету поповнився виданням з нарисом про лікаря Інституту шляхетних дівчат, в університеті відкрився виставковий проєкт про перших політичних емігрантів та поборників незалежності України, а полтавські музейники презентували студентам факсиміле рідкісного Євангелія, виданого арабською мовою на гроші гетьмана Івана Мазепи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»