2023-04-20

Українська бібліотечна асоціація подарувала науково-технічній бібліотеці університету документальне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела»

Науково-технічна бібліотека Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримала подарунок від президентки ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Оксани Бруй – документальне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела». Книга видана до 350-річчя з дня народження гетьмана Пилипа Орлика і адресована історикам, джерелознавцям, архівістам, а також усім, хто цікавиться історією України.

Українська бібліотечна асоціація подарувала науково-технічній бібліотеці університету документальне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела»

Видання надруковане у 2022 році, упорядковане за підтримки Gerda Henkel Stiftung та за участі Гарвардського інституту українських студій. Упорядниця – вчена, відома російська дослідниця українського козацтва та історії України XVI-XVII століть, доктор історичних наук, колишня професорка кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету Тетяна Таїрова-Яковлєва.

Влітку 2021 року дослідниця українського козацтва представила в Полтаві головну працю Самійла Величка, видану за оригіналом рукопису, а також свіжі видання з історіографії Гетьманщини. Нещодавно полтавські музейники презентували студентам Полтавської політехніки це видання «Літопису» Самійла Величка, яке ґрунтується на оригіналі рукопису, адаптоване до сучасного прочитання, а також факсиміле рідкісного Євангелія, виданого арабською мовою на гроші гетьмана Івана Мазепи.

Після 24 лютого науковиця заявила свою проукраїнську позицію і була звільнена з університету, в якому пропрацювала майже 20 років, вела об’єктивні дослідження мазепинської доби, козацтва та українських архівів, вивезених до різних російських установ під час Другої світової війни.

До збірки «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» увійшло листування Пилипа Орлика та Івана Мазепи з тогочасними політичними та державними діячами Європи, яке розкриває обставини та зміст перемовин гетьмана Мазепи щодо формування європейської коаліції, спрямованої проти Москви, та низка інших документів, які містять цінні відомості про політичну ситуацію в Гетьманщині, її повсякденне життя за часів Мазепи, долю мазепинців.

Частина документів, які увійшли до книжки, опубліковані вперше та не були відомі не лише широкому загалу, а й фахівцям-історикам. Інша частина джерельних пам’яток, що містяться у збірці, до цього були опубліковані з помилками, які виправлені у цій публікації.

Колектив та користувачі науково-технічної бібліотеки щиро вдячні очільниці національної бібліотечної асоціації за подарунок та всебічне сприяння розвитку бібліотечно-інформаційної сфери!

Нагадаємо, в університеті відкрився виставковий проєкт про перших політичних емігрантів та поборників незалежності України – «мазепинців», присвячений 350-річчю від дня народження гетьмана Пилипа Орлика, а студентки політехніки представили дослідження сучасних комп’ютерних технологій у роботі університетських бібліотек та діяльності ВГО «Українська бібліотечна асоціація».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»