2023-02-11

До річниці загибелі Дмитра Коряка у політехніці вшанували пам’ять полеглого випускника

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанували пам’ять загиблого випускника, бійця «Азова» Дмитра Коряка. Викладачі університету поклали квіти до меморіальної дошки Героя та поділилися теплими спогадами про полеглого захисника.

До річниці загибелі Дмитра Коряка у політехніці вшанували пам’ять полеглого випускника

Напередодні восьмої скорботної річниці адміністрація та викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанували пам’ять випускника Дмитра Коряка. За традицією, викладачі поклали квіти до меморіальної дошки загиблому.

Героїчна біографія відважного захисника почалася з Євромайдану, а рідні, друзі, бойові побратими пам’ятають та свято бережуть світлі спогади про юнака, який відзначався силою бойового духу, неабиякою жагою до життя та поклав його у запеклій боротьбі заради незалежності та територіальної цілісності рідної країни.

Після завершення у 2011 році навчання на електромеханічному факультеті Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка юнак не міг залишитися осторонь боротьби за долю власної країни, став «майданівцем». Пізніше пішов добровольцем до загону особливого призначення «Азов», у складі якого воював до своєї трагічної загибелі 11 лютого 2015 року під час наступу українських військ під Саханкою на Донеччині.

«Перед мужністю, патріотизмом та незламністю цього хлопця низько схиляють голову сучасники… Наш захисник і патріот до останнього свого подиху — Дмитро «Брат» Коряк.

Щиро пишаємося своїми студентами і випускниками – справжніми українцями, патріотами, що віддали найцінніше - життя, кинувши виклик у вічі ворогу. Низько схиляємо голову перед їхньою людяністю, чесністю, активною громадянською позицією, незламністю, любов’ю до рідної землі.

Пам’ять про Дмитра навічно залишиться у стінах нашого університету, у вулицях, які носять його ім‘я. Слава Україні, яку він любив понад усе! Слава Героям, які не вмирають!» – сказав ректор, професор Володимир Онищенко.

Щороку у роковини загибелі захисника Дмитра «Брата» Коряка рідні, волонтери, бойові побратими приходять на Алею Слави на міському цвинтарі, викладачі та студенти Полтавської політехніки збираються біля меморіальної дошки, діляться спогадами про тих, кого вже немає поруч, але чиї імена навічно залишаться в серцях.

 «Університет продовжує нести свої страшні втрати, які назавжди відлунюватимуть у серцях згорьованих матерів, рідних та близьких полеглих Героїв. Втрачені молоді життя, сотні загиблих та понівечених юнаків, які зі зброєю в руках бережуть наш спокій – такою є ціна свободи та незалежності України у війні з ворожою навалою. Ми не забудемо і не пробачимо нелюдам, свято шануючи спомини про тих, хто назавжди залишився на полі бою.

Збережімо їхній подвиг у наших серцях! Слава Україні! Герої не вмирають!» – звернувся до присутніх радник ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат військових наук, полковник Анатолій Мартиненко.

У Полтавській політехніці свято бережуть пам’ять про свого випускника – його ім’я та життєпис занесені до Книги пошани, що зберігається у Народному музеї історії університету. 15 липня 2015 року відкрито меморіальну дошку на фасаді університету, а через 5 років сумні роковини відзначили разом з мамою захисника і громадськістю. Теплими словами згадують свого колишнього студента викладачі, які назавжди запам’ятали юнака з великим серцем, відкритим до рідного народу та країни.

Символічними та співзвучними нашим реаліям стали пророчі слова Дмитра, сказані за кілька днів до трагічної загибелі: «Росіянам краще розбиратися зі своїми «дураками та дорогами» і до нас не лізти. Найстрашніше те, що у них є люди, які підтримують терористів. Якщо вони у цьому дусі виховають своїх дітей, то вже моїм дітям доведеться з ними воювати».

На жаль, юнаку судилося повернутися додому на щиті – під час штурму ворожих позицій його життя обірвалося від осколка міни. Важкі поранення не дали стрільцю-зенітнику жодного шансу вижити, та спогади про Дмитра «Брата» Коряка живуть у пам’яті рідних, волонтерів, бойових побратимів, полтавців, усіх небайдужих.

У 2016 році видана книга-реквієм «Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк» (впорядниця Надія Гринь), присвячена історії життя героя.

Указом Президента України № 176/2015 від 25 березня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), рішенням Полтавської обласної ради нагороджений відзнакою «За вірність народу України» І ступеня (посмертно), Нагороджений почесним знаком «Маріуполь. Відстояли – Перемогли» (посмертно).

Рішенням Миргородської міської Ради Полтавської області №6 від 17 березня 2017 року «за мужність і героїзм, незламність духу при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України присвоєно звання «Почесний громадянин міста Миргорода» (посмертно)».

На честь Дмитра Коряка названі вулиці у Полтаві та Карлівці, а Миргородській спеціалізованій школі I-III ступенів № 5 присвоєно його ім'я.

Нагадаємо, полеглий захисник Дмитро Коряк з символічним позивним «Брат» став героєм документального проєкту «Вавілон’13». Останнє прижиттєвє інтерв’ю юнака, його роздуми щодо причин неоголошеної війни на сході країни, власної ролі у захисті українського суверенітету спонукають ще глибше цінувати свободу та можливість відкрито демонструвати світу власну національну ідентичність.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»