2020-05-25

Дні української культури: обговорили внесок кириломефодіївців у національне відродження і популяризували вишиванки

21 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» кафедра українознавства, культури та документознавства гуманітарного факультету провела щорічний студентський науковий круглий стіл до Дня слов’янської писемності та культури.

Дні української  культури: обговорили  внесок кириломефодіївців у національне відродження  і популяризували вишиванки

Студентський науковий круглий стіл провели у режимі відеоконференції на платформі Zoom, долучилось близько 100 учасників – студентів та викладачів Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Миргородського художньо-промислового коледжу ім. М.В. Гоголя та Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету Юрія Кондратюка. Цього року круглий стіл було присвячено 175-річчю заснування Кирило - Мефодіївського товариства.

Роботу студентського наукового круглого столу відкрила завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», д. і. н., доцент Ірина Передерій. Спікерка закцентувала увагу присутніх на історичних коренях свята, наголосивши на важливості та актуальності вшанування пам’яті перших слов’янських просвітителів - Кирила та Мефодія.

«У Чехії свято на честь видатних діячів-просвітників почали відзначати 1349 року, а в Болгарії – від 1851. В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство, яке відіграло одну з провідних ролей у національно-культурному Відродженні ХІХ століття, піднесенні національного руху на українських землях та активізації загальнослов'янського руху під впливом визвольних ідей періоду назрівання європейської революційної кризи – «Весни народів», - розповіла Ірина Передерій.

З вітальним словом до учасників студентського наукового круглого столу звернулися: проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету імені Юрія Кондратюка, к. е. н., доцент, лауреатка Премії Президента України для молодих вчених Світлана Сівіцька та декан гуманітарного факультету Національного університету імені Юрія Кондратюка, к. пед. н., доцент Анна Агейчева. Виступаючі побажали учасникам плідної роботи та цікавих наукових дискусій.

Студенти-документознавці гуманітарного факультету Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" презентували актуальні та змістовні наукові доповіді, що розкрили значення появи Кирило-Мефодіївського товариства, важливість діяльності його учасників, довели, що ця подія стала переламним етапом на шляху становлення української нації, її культури. Модерувала роботу студентського наукового круглого столу к. і. н., доцент кафедри українознавства, культури та документознавства університету Ольга Тєвікова.

Символічним для цьогорічного круглого столу було поєднання Дня слов’янської писемності та культури з ще одним самобутнім українським святом – Днем вишиванки. Учасники круглого столу долучилися до свята, одягнувши вишиванки, чим виразили свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість.

Програма круглого столу була насиченою: учасники презентували свої виступи, дискутували та впевнено оперували фактами з обраної теми. Цікавими доповідями відзначилися: студентка групи 401 –ГД Наталія Примак («Кирило-Мефодіївське товариство – осередок українського національного відродження», науковий керівник - к. філос. н., доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Вікторія Вощенко), студентка групи 201-ГФ Вікторія Попова («Внесок Миколи Костомарова у становлення та розвиток першого українського громадсько-політичного і літературно-мистецького щомісячника «Основа», науковий керівник − к. і. н., доцент українознавства, культури та документознавства Андрій Нарадько), студентка групи 101 - ГД Дар’я Андрієць («Проблема української мови в публіцистичних працях Миколи Костомарова», науковий керівник − к. і. н., доцент Ольга Тєвікова), студентка гр. 101-ГД Анастасія Яригіна («Василь Білозерський у громадсько-політичному та культурному житті України ХІХ століття», науковий керівник − д. і. н., доцент  Ірина Передерій) та студентка групи 201- ГД Іванна Андрущенко («Політичні погляди Георгія Андрузького», науковий керівник − к. і. н., доцент Олена Вітринська).

Засідання пройшло продуктивно у новому форматі, популяризуючи українську культуру та традицію, долучаючи студентську молодь до необхідності пізнання своєї історії.

Підводячи підсумки роботи круглого столу, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства, д. і. н., доцент Ірина Передерій закликала студентську молодь утверджувати й надалі імідж високоосвіченої української нації та плекати неоціненний скарб – нашу  мову.

«Лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства», - наголосила Ірина Передерій.

День слов’янської писемності та культури відзначають щороку 24 травня, в Україні на державному рівні проведення урочистостей започаткували з 2004 року.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»