2019-11-15

Фахівці фізичної реабілітації та ерготерапії зібралися на ювілейну науково-практичну конференцію

Факультет фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» разом з провідними профільними закладами вищої освіти організував наукову подію, у рамках якої спеціалісти обговорили шляхи збереження здоров’я, зокрема в освіті

Фахівці фізичної реабілітації та ерготерапії зібралися на ювілейну науково-практичну конференцію

V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Фізична реабілітація та здоров’язбережувальні технології: реалії і перспективи» відбулась 14 листопада у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». У роботі конференції взяли участь науковці, фахівці, практикуючі реабілітологи, представники закладів партнерів-співорганізаторів, де навчають суспільно важливій професії. Ключовими темами на пленарних і секційних засіданнях були популяризація фізичної культури та спорту, здорового способу життя, застосування сучасних здоров’язбережувальних технологій в освіті, відпрацювання практичних підходів до реалізації здоров’язбережувальних технологій і реабілітаційних заходів для різних груп населення.

Особливістю цьогорічної конференції стала активна участь новоствореного структурного підрозділу університету – факультету фізичної культури і спорту, який перейняв від профільної кафедри естафету в організації і посилює наукову роботу. Окрім навчального процесу і спортивних досягнень, за неповні два місяці роботи після презентації, факультет активізувався у науковій діяльності і взяв на себе відповідальність організувати захід разом із такими провідними закладами як Національний університет фізичного виховання і спорту України, Українська медична стоматологічна академія, Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту, Інститут модернізації змісту освіти МОН України, Криворізький національний педагогічний університет», Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Львівський національний університет імені Івана Франка, Санаторно-курортний комплекс «Моршинкурорт» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія.

Також до конференції долучилися учасники з Литви, Білорусі, Польщі, Азербайджану, зокрема з Литовського університету спорту, Гомельського державного університету імені Франциска Скорини, Університету Ніколя Коперника, Євразійського національного університету імені Лева Гумільова та інших.

Модератором конференції стала завідувачка кафедри фізичної культури і спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко. Науковці презентували власні напрацювання у сфері ерготерапії, фізичної терапії, здоров’язберігаючих технологій, а також проаналізували світові практики, які можна взяти на «озброєння» у наших реаліях.

До роботи конференції долучилися популяризатори здорового способу життя – голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко, Президент ВГО «Українська Федерація учнівського спорту» Роман Греба, керівник Полтавського відділення ВГО «Українська Федерація учнівського спорту», ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко і начальник Полтавського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Юлія Гордієнко, а також Сергій Рибалко, начальник управління позашкільної, професійної (професійно-технічної), вищої освіти та правового забезпечення Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА. На відкритті вони поділились кейсами про свою роботу у сфері популяризації здоров’язбережувальних технологій і внесок у сферу громадського здоров’я – розвиток доступної спортивної інфраструктури.

«Мені надзвичайно приємно сьогодні вперше відкривати Всеукраїнську науково-практичну конференцію, що проводиться на базі нового структурного підрозділу – факультету фізичної культури і спорту. Його місією є не тільки проведення спортивних змагань, а й заняття якісною науковою роботою, сприяння популяризації здорового способу життя, впровадження здоров’язберігаючих технологій. Дякую всім закладам освіти, що підтримали та долучилися до нашої ініціативи», – зазначив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

«Наш Комітет завжди відкритий до спілкування, бо залучення молоді до рухових активностей, занять спортом – наша спільна справа. Нещодавно нам презентували новий факультет, а сьогодні вже проводимо ювілейну конференцію та відкриваємо новий багатофункціональний майданчик для спортивного дозвілля студентів. Хочеться, щоб якомога більше людей долучалося до занять спортом, власним прикладом пропагували здоровий спосіб життя. Зі свого боку гарантуємо підтримку нашого Комітету в усіх спортивних починаннях. Бажаємо плідної роботи та цікавих наукових відкриттів!», – привітав учасників голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко.

Президент ВГО «Українська Федерація учнівського спорту» Роман Греба, вітаючи учасників конференції, подякував керівництву університету за вагомий внесок у важливу справу – залучення учнівської та студентської молоді до масштабних спортивних проєктів.

Доктор педагогічних наук, професор, академік Відділення фізичної культури і спорту Академії наук України Сергій Єрмаков наголосив на вагомості новітніх розробок у галузі здоров’язберігаючих технологій.

На факультеті фізичної культури і спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» навчається більше 250 студентів, які обрали для себе професію фізичного терапевта, ерготерапевта і тренера.

Потреба Полтавського регіону у фахівцях з фізичної терапії та фізичної культури і спорту об’єктивно існує через: стрімке зниження рівня стану здоров’я населення Полтавщини, зокрема учнівської та студентської молоді; значну кількість людей із захворюваннями або інвалідністю, які потребують постійної фізичної реабілітації та адаптації, відновлення втрачених функцій, працездатності і повернення до активного способу життя.; необхідністю розширювати спектр послуг у сфері здоров’язбережувальних технологій та організації заходів спортивно-оздоровчого характеру, спрямованих не лише на реабілітацію та адаптацію до нормального соціального середовища людей з обмеженими можливостями, а й загального фізичного оздоровлення широких верств населення, які зацікавлені у формуванні та зміцненні свого стану здоров’я.

«Якісна підготовка майбутніх фахівців із фізичної терапії, ерготерапії, фізичної реабілітації полягає у формуванні компетентних фахівців, які глибоко розуміють свою роль у суспільстві, вміють творчо використовувати набуті знання на практиці та готові до постійного професійного зростання, соціальної та професійної мобільності. Створення оптимальних умов для життєдіяльності людей, які потребують реабілітації та відновлення соціальної активності має стати пріоритетом у державній політиці щодо соціального захисту населення», – наголошує декан факультету фізичної культури і спорту, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Беседа.

За матеріалами V Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Фізична реабілітація та здоров’язбережувальні технології: реалії і перспективи» буде видано збірник тез та наукових статтей.