2020-07-28

Філологи вивчали можливості для науковців від світової видавничої компанії

Науковці Національного університету імені Юрія Кондратюка стали учасниками серії вебінарів з використання бази даних SCOPUS та можливостей для науковців від компанії Elsevier, анонсованих Міністерством освіти і науки України.

Філологи вивчали можливості для науковців від світової видавничої компанії

З 2 по 24 липня для представників українських закладів вищої освіти та наукових установ на онлайн-платформі BrightTALK було проведено ряд безкоштовних вебінарів українською мовою про знайомство та пошук інформації в базі даних Scopus, ScienceDirect та профіль автора у Scopus. Вебінари читала Марина Назаровець – офіційний тренер компанії Elsevier (одна з найбільших видавничих компаній світу, провідний у світі комерційний видавець науково-технічної інформації, яка щорічно випускає близько чверті всіх статей, що видаються у наукових журналах), головний бібліотекар Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

До участі у вебінарах долучилися доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова та кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Вебінари відбулися за наступними темами:

1) 2 липня – «Знайомство зі Scopus»

Огляд та основні відомості про найбільшу в світі бібліографічну базу даних Scopus. Для чого вона призначена, який контент містить? Як зареєструватись та працювати з даними у Scopus?

2) 10 липня – «Пошук інформації у Scopus»

Як отримувати релевантну інформацію у Scopus? Як правильно робити простий та розширений пошук по документах? Робота з отриманими результатами, їхній аналіз, експорт, збереження та створення повідомлень.

3) 17 липня – «ScienceDirect – можливості у відкритому доступі»

ScienceDirect – одна з найбільших повнотекстових баз даних літератури, що пропонує доступ до понад 2 500 наукових журналів та 33 000 книг. Під час вебінару слухачі були ознайомлені з базою даних, контентом, що знаходиться у відкритому доступі, дізналися як завантажувати тематичні сторінки (ScienceDirect Topics) з перевіреною та фундаментальною інформацією на теми, які цікавлять дослідників.

4) 24 липня – «Профіль автора у Scopus»

Пошук та огляд профілів авторів у Scopus. Як вони створюються? Як можна відкорегувати інформацію у них? Як вимірюється впливовість авторів за показниками Scopus?

Презентована інформація стане в нагоді керівникам наукових установ, членам редколегій, науковим співробітникам, аспірантам та студентам.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету імені Юрія Кондратюка Анна Павельєва також стала учасницею додаткових англомовних вебінарів від компанії Elsevier на наукову тематику:

1) 30 червня – Gromadzenie i udostępnianie danych badawczych. Trend czy konieczność? / /«Збір та обмін даними досліджень. Тенденція або необхідність?» (лектор – Krzysztof Szymański)

Під час вебінару розглядалися особливості збору та обміну даними досліджень: як уникнути збору вже доступних даних, знайти та каталогізувати дані вчених, що зберігаються в інших сховищах тощо.

2) 30 червня – «Researchers: CiteScore 2019 and the responsible use of metrics» / «Дослідники: CiteScore 2019 та відповідальне використання метрик» (лектори – Hans Zijlstra, Research Metrics Product Manager and Aileen Christensen, Senior Marketing Manager)

Під час вебінару представники компанії Elsevier - науковці з Нідерландів розповіли про нову безкоштовну метрику Scopus «CiteScore 2019» та методику користування нею, надали поради та рекомендації по використанню CiteScore, інших показників журналу в щоденній роботі.

3) 2 липня – «How to increase recognition, funding & position in rankings: research management» / «Як підвищити визнання, фінансування та позицію у рейтингах: Как повысить узнаваемость, финансирование и позиции в рейтинге: керівництво науково-дослідними роботами» (лектор – Dr. Philipp Fondermann, Solution Sales Manager Research Intelligence at Elsevier)

Вебінар, присвячений основним концепціям досліджень у різних установах світу та науковим стратегічним цілям, що дозволяють досягти золотої середини між суто наукою та фінансуванням (зароблянням грошей для установи).

4) 2 липня – «Open science and the reward system: how can they be aligned?» / «Відкрита наука та система винагород: як їх суміщати?» (лектори – Moniek Tromp, Matthew DiFranco, Véronique De Herde, Andrew Plume, Nick Fowler, Stephane Berghmans)

Під час цього вебінару лектори з Нідерландів та Бельгії розповіли про сучасну систему фінансових заохочень в освітньо-наукових установах, чи відображає вона те, як ми цінуємо дослідження? Чи потрібна реформа цієї системи для заохочення дослідників до участі у відкритій науковій діяльності? Як сучасні та запропоновані системи винагород підтримують молодих дослідників? Мета вебінару – зрозуміти, як можна покращити академічну доброчесність, підвищити рівень академічної мобільності на міжнародному рівні, а також як створити стимули для відкритої наукової діяльності.

5) 21 липня – «Getting your journal indexed and increase its impact and visibility» / «Як індексувати ваш журнал та підвищити його імпакт-фактор та рівень доступу» (лектори – Krzysztof Szymański, Katarzyna Gaca-Zając, Bartłomiej Więckowski)

Під час вебінару розглянули критерії індексації журналів у базі даних Scopus, особливості загальноприйнятої контент-політики, поняття журнал метрики та способи використання бібліометричних інструментів для редакторів тощо.

 

 

 

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»