2020-07-04

Кафедра з унікальною науковою школою відзначила 60-річчя!

Кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів Національного університету імені Юрія Кондратюка відзначила ювілей – 60 років з дня заснування!

Кафедра з унікальною науковою школою відзначила 60-річчя!

Кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» забезпечує ґрунтовну фундаментальну, наукову, професійну та прикладну підготовку і випуск фахівців за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія». Історія створення кафедри пов’язана з реалізацією тодішньої державної стратегії і популярності на той час залізобетонних конструкцій.

У 50-60-х роках ХХ століття розгорталося промислове та цивільне будівництво. Саме в цей період найширшого застосування у зведенні будівель і споруд серед будівельних матеріалів досягли бетон та залізобетон, як легкодоступні в будь-якому районі будівництва й найбільш відповідні умовам його індустріалізації. За роки п’ятирічок із бетону та залізобетону було побудовано величезну кількість будинків цивільного призначення, одно- і багатоповерхових промислових будівель для різних галузей промисловості, залізничних та автодорожніх мостів, гідротехнічних споруд, резервуарів для цементу, вугілля, зерна й ін. Багато споруд та будівель вражали своєю архітектурою, розмірами і дотепер не перестають дивувати оригінальністю конструктивних рішень.

Таке масштабне впровадження бетону та залізобетону, значні досягнення в теорії розрахунків, конструювання й зведення будівельних конструкцій із цих матеріалів, їх надійність, міцність, довговічність та перспективність використання у будівельній галузі вимагали більш досконалої підготовки інженерних кадрів, активного використання наукового потенціалу вищих навчальних закладів.

Кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій Національного університету імені Юрія Кондратюка була створена відповідно до наказу МВССО УРСР №327 від 25 червня 1960 року (тоді в Полтавському інституті інженерів сільськогосподарського виробництва) у результаті поділу кафедри «Будівельні конструкції», яка існувала з 1933 року, на дві – «Залізобетонні та кам’яні конструкції» та «Металеві та дерев’яні конструкції».

Сучасну назву кафедра носить з 7 грудня 2005 року – з моменту об’єднання з кафедрою залізобетонних і кам’яних конструкцій кафедри опору матеріалів.

«У загальній університетській системі підготовки фахівців кафедра є випусковою. Протягом усього періоду діяльності кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій забезпечувала підготовку висококваліфікованих інженерних кадрів для потреб народного господарства нашої держави та зарубіжних країн, виконувала науково-дослідницькі та дослідницько-конструкторські роботи, підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації, видання навчально-методичної й наукової літератури», – розповів завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор Андрій Павліков.

Першим завідувачем кафедри залізобетонних та кам’яних конструкцій був доцент Михайло Торяник (з 1960 по 1975 р.).

У різні роки кафедру також очолювали: к.т.н., доцент Леонід Макаренко (з 1975 по 1978 р.); лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, д.т.н., професор Петро Вахненко (з 1978 по 1985 р.); к.т.н., доцент Юрій Руденко (у 1985 р.); д.т.н., професор Андрій Павліков (з 1985 по 1990 р.); к.т.н., доцент Віталій Митрофанов (з 1990 до 1997 р.). Із 1997 р. завідування кафедрою знову було покладено на д.т.н., професора Андрія Павлікова.

До об’єднання обох кафедр першим завідувачем кафедри опору матеріалів був к.т.н., доцент Гаврило Хілобок (з 1954 по 1975 р.).

У подальшому завідувачами цієї кафедри були: к.т.н., доцент Олександр Куренков (з 1975 по 1981 р.); к.т.н., доцент Ростіслав Толстопятов (з 1981 по 1986 р.); д.т.н., професор Олексій Горик (з 1986 по 2004 р.); к.т.н., доцент Володимир Муравльов (з 2004 по 2005 р.).

До 1999 року кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів забезпечувала підготовку тільки інженерів-будівельників, а тепер випускає фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, магістр та доктор філософії.

Сьогодні навчально-науковий процес на кафедрі забезпечується колективом із 9-ти викладачів (один – доктор технічних наук, професор; вісім – кандидати технічних наук, доценти) та 4-х співробітників навчально-допоміжного персоналу. П’ять із дев’яти викладачів володіють англійською мовою на рівні В2 і ведуть заняття для іноземних студентів.

Науково-педагогічними працівниками кафедри видано 32 підручники та навчальних посібники, отримано більше 100 патентів на винаходи. Багато з них визнані в системі організації навчального процесу одними з кращих в Україні. Авторові найбільшої кількості з них – д.т.н., професорові Петру Вахненку – 17 листопада 1998 року була присвоєна Державна премія України в галузі науки і техніки.

У 1963 році при кафедрі було відкрито аспірантуру за спеціальністю «Залізобетонні та кам’яні конструкції» і засновано наукову школу за напрямом дослідження роботи будівельних конструкцій на складні види деформацій. Ця школа – єдина як в Україні, так і за кордоном.

Першими аспірантами кафедри були Леонід Сердюк (д.т.н., професор, до червня 2009 р. працював завідувачем  кафедри теоретичної механіки ПолтНТУ) та Євгеній Бабич (д.т.н., професор, завідувач кафедри інженерних конструкцій Національного університету водного господарства і природокористування в м. Рівне).

На кафедрі захищено 48 кандидатських та 5 докторських дисертацій. Десять випускників аспірантури отримали звання професора і багато з них працювали й працюють проректорами закладів вищої освіти, деканами факультетів і завідувачами кафедр, керівниками державних установ, будівельних організацій та інших галузей господарства. Загалом, науковий потенціал кафедри забезпечує можливість щорічно у середньому захищати 1-2 дисертації кандидата технічних наук (доктора філософії).

Для вирішення проблем у галузі будівництва з 1986 року при кафедрі створена галузева науково-дослідницька лабораторія залізобетонних конструкцій. Колектив кафедри підтримує плідні творчі зв’язки й веде господарчо-договірну роботу з установами, заводами, промисловими і сільськогосподарськими підприємствами.

«Кафедра має навчально-наукові лабораторії загальною площею приміщень 960 м2. Саме в цих лабораторіях закріплюються ті основи знань, умінь і навиків, без яких неможливе протягом усього навчального процесу якісне навчання студента, його формування як майбутнього спеціаліста з необхідними компетентностями та набутими результатами навчання», – зазначає Андрій Павліков.

Вперше в Україні в лабораторії кафедри проведені експериментальні випробування плит перекриття, колон та сходових маршів безкапітельно-безбалкової конструктивної системи житлових будівель.

Студенти активно залучаються до наукової роботи і щороку займають призові місця у всеукраїнських олімпіадах і конкурсах наукових робіт з опору матеріалів: Балясний Д.К. – 2 місце, Ткаченко Д.В. – 3 місце (2012 р.), Костенко О.С. – 1 місце (2013 р.), 2 місце (2014 р.), Черненко Я.В. – 2 місце (2014 р.), Приходько Ю.О. – 2 місце (2015 р.), Соколов І.А. – 3 місце (2016 р.), Циганок О.О., Турченко Д.В. – 7 місце (2017 р.), Турченко Д.В., Андрієць К.І. – 10 місце (2018 р.), Миколаєнко Є.В. – 3 місце (керівник к.т.н., доцент Гасенко А.В., Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт у ХНУБА, 2018 р.), Добрик Я.О. – 3 місце (2019 р.).

 «У свій час за участю студентів спроєктовані трибуни Полтавського картодрому, лабораторний корпус «Л», корпуси «А» і «Ф» університету; здійснена реконструкція полтавського стадіону «Ворскла». Удосконалено і прийнято участь у сприянні впровадження в м. Полтаві нової конструктивної системи для зведення будинків доступного житла. Останніми роками були  розроблені проєкти реконструкції виробничих об’єктів, проведені обстеження і реконструйовано понад 150 будівельних об’єктів у Полтавській та інших областях України», – розповів завідувач кафедри, професор Андрій Павліков.

У сучасних умовах викладачі кафедри, аспіранти та студенти беруть активну участь у міжнародних та закордонних наукових конференціях,  симпозіумах. У найпрестижніших з них (fib-Symposium у Мадриді, Кракові, Парижі, Шанхаї) взяли участь науково-педагогічні працівники Андрій Павліков, Оксана Довженко, Володимир Погрібний, Ольга Гарькава, Наталія Пінчук, аспіранти – Юлія Приходько, Богдан Бариляк, Ірина Кузнєцова, Дмитро Усенко та інші. Це дає можливість науковцям обмінюватися досвідом проєктування залізобетонних конструкцій та викладання дисциплін у навчальному процесі, сприяє налагодженню міжнародних зв’язків та покращенню співпраці з університетами Європи.

 

До 120-річчя від дня народження першого завідучача кафедри М.С. Торяника викладачі кафедри забезпечили організацію та проведення 8-ої Міжнародної науково-технічної конференції «Науково-технічні проблеми сучасного залізобетону» у жовтні 2017 року. За історію роботи кафедри ця тематика на міжнародному рівні піднімалась у 1962 та 1987 роках.

Студенти спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» на кафедрі отримують у повному об’ємі необхідні знання, щоб уміти проєктувати, здійснювати дослідження та діагностику технічного стану, виконувати реконструкцію та підсилення, забезпечувати експлуатацію та обслуговування будівель і споруд. Після навчання студенти стають висококваліфікованими спеціалістами: володіють достатніми знаннями для проєктування, дослідження та створення нових видів залізобетонних та кам’яних конструкцій, уміють розробляти нові технології з виготовлення таких конструкцій і ведення будівництва.

Вітаємо колектив кафедри Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» із ювілеєм! Бажаємо науково-педагогічним працівникам подальших наукових звершень та плідної праці!

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»