2020-02-19

Кіберполіція пропонує стажування та працевлаштування майбутнім айтішникам

17 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася зустріч студентів з представниками Департаменту кіберполіції Національної поліції України в Полтавській області. Обговорили основні механізми правового захисту громадян в інформаційному просторі та можливості роботи в кіберполіції

Кіберполіція пропонує стажування та працевлаштування майбутнім айтішникам

Питання інформаційної безпеки на державному рівні стоїть надзвичайно гостро, особливо в останній час у зв’язку з розвитком нових інформаційних технологій та систем. Про основні аспекти правового захисту, механізми протидії кіберзлочинним угрупуванням студентам Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки розповіли професіонали – начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, полковник поліції Олександр Ведмідський та начальник другого відділу Управління інформаційних технологій та програмування Департаменту кіберполіції Національної поліції України в Полтавській області, старший лейтенант поліції Сергій Бойко.

«Люди, що вчиняють кіберзлочини, часто не розуміють весь ступінь відповідальності за їхнє вчинення. Щоб не втрапити в такі неприємні історії, ми й ініціюємо зустрічі з фахівцями з інформаційної безпеки. Вони будуть корисними, бо ознайомлять студентів з положеннями чинного законодавства у цій сфері, видами адміністративної та кримінальної відповідальності, способами захисту від кібератак та дій зловмисників. В умовах діджіталізації та цифровізації – це важливо та актуально», – наголосив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

«Ваш університет – один з провідних університетів у регіоні, де готують фахівців у сфері ІТ-технологій. І ви, як ніхто інший, знаєте як стрімко розвиваються інформаційні технології, якого швидкого прогресу в їхній розробці досягло людство. На жаль, в інформаційному просторі наші громадяни часто залишаються беззахисними, тому рівень кіберзлочинності зростає. Від нашої тісної співпраці очікую подвійного результату – ви отримаєте новий досвід, ми продовжимо повноцінно виконувати свої функції. Наша задача – подбати про безпеку людей, які є активними користувачами соціальних мереж, чиї персональні дані зберігаються на серверах, які часто намагаються зламати, та поставити інформаційні технології на служіння людству», – наголосив на начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, полковник поліції Олександр Ведмідський.

Випускник Національного університету імені Юрія Кондратюка – начальник другого відділу Управління інформаційних технологій та програмування Департаменту кіберполіції Національної поліції України в Полтавській області Сергій Бойко розповів про специфіку роботи Департаменту кіберполіції: «Це доволі молодий структурний підрозділ Національної поліції України, створений 5 жовтня 2015 року. Як один з найтехнологічніших підрозділів поліції покликаний протистояти інформаційним викликам сучасності. У Департаменті безліч відділів, які займаються безпосередньо протидією скімінгу, фішингу, кардінгу, захистом інтелектуальної власності, інформаційною безпекою. Якщо у вас є бажання навчатися новому, ви маєте навички програмування, ми з радістю запропонуємо вам проходження стажування чи виробничої практики в нашому Департаменті –у Полтавській області чи на базі центрального апарату в Києві».

Майбутні фахівці з ІТ-технологій активно долучилися до дискусії з кіберправоохоронцями. Молодь цікавили найрізноманітніші питання, зокрема: як захистити себе, власні персональні дані від злочинних дій так званих «чорних хакерів», які найпоширеніші види атак зустрічаються у професійній діяльності співробітників Департаменту кіберполіції, які особливості працевлаштування до кіберполіції та чи потрібно для цього мати спеціальну фізичну підготовку. Представники кіберполіції залишили контакти служб, що займаються протидією кіберзлочинам.

«У кіберполіції є атестовані працівники та вільнонаймані співробітники. Вільнонайманим працівником можете стати за результатами успішно пройденого стажування. Атестовані працівники мають відповідати певним професійним вимогам, мати відмінний стан здоров’я та пройти тримісячну підготовку», – пояснив Сергій Бойко.

Начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, полковник поліції Олександр Ведмідський запросив студентів та випускників Полтавської політехніки на роботу до Управління інформаційних технологій та програмування Департаменту кіберполіції в Полтавській області: «Якщо підходити до навчального процесу в університеті правильно, отриманих знань цілком вистачить, щоб стати нашим співробітником. По Полтавській області є відкриті вакансії – ви можете зайти на офіційний сайт Департаменту й переглянути весь наявний перелік». Спікер переконаний, що від такого конструктивного спілкування виграють всі: «Перша зустріч відбулася, і я переконаний, що для університету наша співпраця буде на користь, а ми отримаємо молоді кваліфіковані кадри. Обмін напрацюваннями зможемо впровадити в навчальний процес та щоденну практику нашої служби».

Департамент кіберполіції Національної поліції України – міжрегіональний територіальний орган Національної поліції України, який входить до структури кримінальної поліції Національної поліції та відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби з кіберзлочинністю, організовує та здійснює відповідно до законодавства оперативно-розшукову діяльність.

Студенти політехніки зможуть на практиці реалізовувати отримані в університеті знання з інформаційної безпеки, що сприятиме якісній підготовці майбутніх фахівців цього напрямку.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»