2021-09-24

Магістрантка політехніки стала лауреаткою літературної премії імені В. Г. Короленка

Студентка-магістрантка гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Лобко нагороджена дипломом лауреата I ступеня щорічної літературної премії імені В.Г. Короленка за активну участь у громадському та культурному житті міста.

Магістрантка політехніки  стала лауреаткою  літературної премії імені В. Г. Короленка

У День міста на затишному подвір’ї Полтавського літературно-меморіального музею В.Г. Короленка відбулася 18-та церемонія нагородження лауреатів щорічної міської літературної премії імені Володимира Галактіоновича Короленка – вшанування імені відомого письменника, громадського діяча та мецената. Творчі надбання юних і дорослих талантів нашого міста урочисто відзначили за участі очільників міста, школярів та студентів, громадськості.

Голова Полтавської міської територіальної громади Олександр Мамай відзначив всебічну обдарованість, високу ерудованість та позитивну вмотивованість сучасної молоді до активної популяризації біографічних сторінок та творчої спадщини видатного письменника.

Цьогоріч переможцями у різних номінаціях стали 16 школярів, студентів, педагогів та громадських активістів міста, лауреатів премії нагородили Почесними дипломами та грошовими винагородами.

Студентка групи 501-ГФ гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Лобко перемогла у номінації «За активну участь у громадському та культурному житті міста». Переможниця відзначена дипломом I ступеня та грошовою винагородою за літературознавче дослідження повісті «Без языка» Володимира Короленка. Надихнула до участі у конкурсі науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва.

«Міська літературна премія імені В.Г. Короленка – чудова нагода для учнів, студентів, талановитої полтавської молоді активніше займатися науковою діяльністю, долучатися до громадського і культурного життя рідного міста та отримувати достойну винагороду за власну працю. У своїй роботі досліджувала повість Володимира Короленка «Без языка», що стала, безсумнівно, визначальною сторінкою творчості письменника. З моїм науковим керівником Анною Костянтинівною Павельєвою детально дослідили та проаналізували просторо-часову картину твору, процес дослідження був надзвичайно цікавим та захоплюючим. Раджу полтавцям погортати сторінки повісті, неодмінно знайдете щось для себе», – розповіла лауреатка.

Ірина вже має чимало нових планів та наукових ідей, глибоко цікавиться літературою, багато читає і надихається творчістю славетних попередників. «Щиро радію з того, що виборола перемогу, а моє дослідження поповнить скарбничку літературознавчих праць про життя та творчість Володимира Короленка. Наразі активно навчаюся, генерую нові ідеї та збираю матеріал для нових досліджень», – ділиться планами студентка.

«Наукове дослідження магістрантки гуманітарного факультету Ірини Лобко присвячене актуальній літературознавчій проблемі, – додала науковий керівник переможниці, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва. – У своїй розвідці дослідниця доводить, що художній простір в зазначеному оповіданні не тільки організовує композицію твору, але і тісно пов'язаний з образами героїв, а узображенні художнього простору автор використовує прийоми контрасту, «точки зору», просторової метафори. Просторова опозиція батьківщина-чужина (Україна-Америка = свій-чужий простір) розглядається як ключова в цьому творі, адже в оповіданні Короленка «Без языка», мабуть вперше в російській літературі, українська дійсність протиставляється американській, а опозиція «Україна-Америка» є помітною особливістю художньої структури твору, на відміну від художніх доробків Миколи Гоголя та багатьох інших письменників, які зверталися до висвітлення так званих «малоросійських» сюжетів і образів, для яких велике значення мала антитеза Диканька-Петербург, вечорниці-бали і ширше – Україна-Росія.

У дослідженні ми довели, що сюжет оповідання В. Г. Короленка «Без языка» побудований на просторово-часовому протиставленні української землі – американській, а також на протиставленні минулого (на батьківщині) майбутньому (в Штатах), розглядає історичний («архаїчний»), міфологічний і хронікально-побутовий художній час в повісті та ключову часову опозицію твору - минуле/сьогодення/майбутнє Крім того, окрема увага приділяється авторкою функціям хронотопу шинка, мотиву вікна, «продажного простору» Тамані-холлу тощо. На нашу думку, презентоване наукове дослідження вирізняється новизною та актуальністю».

З науковою роботою переможниці можна буде ознайомитися у збірнику тез, статей та досліджень, опублікованому за результатами творчого конкурсу.

За словами Ірини Лобко, розвиток її як літературознавиці почався з роботи у студентському філологічному гуртку та виступів на науково-практичних конференціях, круглих столах: «На засіданнях студентського наукового гуртка «Філологія» розглядаємо різноманітні мовознавчі, літературознавчі та перекладознавчі теми, а керівник гуртка Анна Павельєва неодноразово розповідала нам про категорії «художнього часу», «художнього простору» та «хронотопу» з точки зору теорії літератури та на прикладі перших збірок Миколи Гоголя. Тому тему для майбутнього дослідження обрати було нескладно, у процесі написання роботи все заплановане вдалося».

Щорічна літературна премія імені В. Г. Короленка присуджується у наступних номінаціях:

Перша номінація: «За глибокі знання життєвого шляху і творчої спадщини В.Г.Короленка» – для учнів закладів загальної середньої освіти;

Друга номінація: «За активну участь у громадському та культурному житті міста» – для студентської та творчої молоді;

Третя номінація: «За популяризацію педагогічних ідей Великого Гуманіста» – для вчителів закладів загальної середньої освіти, викладачів закладів фахової передвищої освіти, закладів вищої освіти;

Четверта номінація: «За активну популяризацію життєвого шляху і літературної спадщини В.Г.Короленка» – для письменників та працівників засобів масової інформації, творчих та наукових працівників;

П’ята номінація: «За пропаганду творчої спадщини письменника В.Г.Короленка, ідей демократії і гуманізму, дотримання прав і свобод України» – для громадсько-політичних діячів, митців, працівників в сфері правознавства;

Шоста номінація: «За сприяння розвитку Полтавського літературно-меморіального музею В.Г.Короленка, вагому благодійну роботу в справі розвитку спонсорства та меценатства» – для спонсорів та меценатів.

«У нашому місті та університеті створені сприятливі умови для успішної наукової діяльності, гармонійного розвитку особистості дослідника. Щиро бажаю юним полтавським науковцям не зупинятися на досягнутому, постійно працювати задля власного розвитку та перемагати! Пишіть, творіть, надихайтеся, нехай ваші ідеї стануть гідним прикладом для молодших наступників!», - побажала Ірина Лобко.

Вітаємо переможницю та її керівника, бажаємо нових наукових перемог!

Минулого року студентка гуманітарного факультету Софія Дмитрюк стала лауреаткою премії імені В.Г.Короленка за дослідження оповідання «Чудная» Володимира Короленка та активну участь у громадському і культурному житті міста.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»