2024-10-25

«Магія голосу»: студенти та викладачі університету написали XXV Радіодиктант національної єдності

25 жовтня науково-педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до написання XXV Радіодиктанту національної єдності, що проходив до Дня української писемності та мови. Письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба прочитав у прямому ефірі текст «Магія голосу», авторка якого - письменниця та есеїстка Оксана Забужко.

«Магія голосу»: студенти та викладачі університету  написали XXV  Радіодиктант національної єдності

Традиційно до Дня української писемності та мови команда Українського радіо проводить Радіодиктант національної єдності – всеукраїнський флешмоб, створений з метою об'єднати всіх українців. Завдяки прямій трансляції та інтернет-доступу до XXV Радіодиктанту національної єдності  змогли долучитися люди з усіх куточків світу. Перевірити свої знання можна було в Україні та поза її межами. До участі у радіодиктанті  долучаються військовослужбовці, вчителі, лікарі, представники інших професій,  школярі, студенти.

До щорічної доброї традиції  - написання Радіодиктанту національної єдності 2024 - активно долучилися науково-педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Варто зауважити, що вже вдруге День української писемності та мови відзначається  27 жовтня за новим календарем,  і втретє національна акція проводиться в умовах повномасштабної війни.

За словами заступниці  декана факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидатки філологічних наук, доцентки  Ірини  Денисовець, День української писемності та мови продовжує уособлювати в собі  єдність, консолідацію, самобутність, ідентифікацію кожного українця.

«Кожного року збираємося разом, щоб написати Всеукраїнський диктант єдності, адже вже традиційно Полтавська політехніка долучається до національної акції та об’єднується з усією країною.

Головна мета – це не перевірити наші з вами знання, написати без помилок. Долучаючись до національного флешмобу, ми робимо власний суттєвий внесок у справу єднання нашої незламної  нації навколо рідного слова.  Бажаю натхнення в написанні сьогоднішнього диктанту, щиро пишайтеся своєю глибокою національною ідентичністю. Висловлюємо слова щирої вдячності Збройним Силам України за можливість сьогодні зібратися та написати диктант разом. Слава Україні!», – наголосила Ірина Денисовець.

Текст цьогорічного  ювілейного XXV Радіодиктанту національної єдності «Магія голосу» написала українська письменниця та есеїстка Оксана Забужко. Прочитав текст у прямому ефірі  письменник,  автор збірки віршів «Тільки не пиши мені про війну», музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба.

Трансляція події традиційно відбувалася на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, а також наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на Facebook-сторінках Суспільного.

Пишучи диктант національної єдності, учасники не мають на меті перевірити  власну грамотність, а долучаються до флешмобу єднання навколо рідної мови. Потужна, емоційно забарвлена подія єднає всіх без винятку українців, незалежно від їхнього географічного знаходження – в різних куточках світу та на різних континентах. Проте учасники, які напишуть диктант без жодної помилки, отримають заохочувальні подарунки від організаторів національної акції.

Враженнями від написання диктанту та участі в надмасштабній події поділилися студенти факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки. За їхніми словами, текст надзвичайно вразив смисловим наповненням та багатими синтаксичними конструкціями авторки, було дуже цікаво перевірити  власні  знання.

Учасники флешмобу зможуть звіритися з текстом -  текст XXV Радіодиктанту національної єдності буде оприлюднено 28 жовтня  о 11:00 на сайті Українського Радіо та на сайті Суспільне Культура.

Нагадаємо, минулого року студенти та викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до Радіодиктанту національної єдності на тему «Дороги України».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»