2021-02-23

Міжнародний день рідної мови відзначили у науково-мистецькому форматі

22 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-практичні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства провели традиційний студентський круглий стіл з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Культуру рідних країн презентували студенти з Гани, Замбії, Мавританії та Тунісу.

Міжнародний день рідної мови відзначили у науково-мистецькому форматі

Науково-педагогічні працівники, студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели традиційний студентський круглий стіл з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Урочисто почали роботу круглого столу кандидат економічних наук, доцент, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька та кандидат педагогічних наук, доцент, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева.

Цікаві виступи, презентації, декламування віршів українською, англійською та арабською мовами, неповторний музичний супровід створили неповторну атмосферу свята.

«Надзвичайно важливо щороку звертати увагу на існуючі загрози зникнення окремих мов та вдосконалювати навички зі знання рідних мов. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – інтернаціональний університет, в якому щодня чуємо мову понад тридцяти країн світу. Буде цікаво послухати про традиції та мову окремих країн світу, носії яких здобувають якісну європейську освіту в нашому університеті. Бажаю цікавих виступів, плідних дискусій та неповторних вражень!» – побажала проректорка Світлана Сівіцька та передала вітання від ректора університету, професора Володимира Онищенка.

Доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій розповіла про історію свята та підкреслила важливість таких щорічних зустрічей.

«Історія цього свята, як ви знаєте, надзвичайно трагічна та пов’язана з боротьбою бенгальців з владою Пакистану за право користуватися рідною мовою. Тоді мирні протести вилилися в криваві розстріли, під час яких загинуло п’ять студентів. Згодом бенгальську мову таки визнали другою офіційною мовою Пакистану, а з 2000 року, за рішенням ЮНЕСКО, представники світової спільноти відзначають 21 лютого як Міжнародний день рідної мови. Це чудова нагода підкреслити важливість культурного та мультинаціонального розвитку світу.

З шести тисяч існуючих у світі мов принаймні половині вже загрожує небезпека повного зникнення, адже, щоб мова «жила», нею мають спілкуватися не менше 100 тисяч людей. Саме задля збереження різних мов, що є стрижнями національної культури, й проголосили таке свято.

Студентська родина Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – мультинаціональна спільнота, в якій навчаються студенти з понад тридцяти країн світу, що є носіями різних мов та традицій. Сьогоднішнім заходом засвідчуємо повагу до всіх мов світу та власне толерантне ставлення до їхніх носіїв», – наголосила Ірина Передерій.

Декан гуманітарного факультету, кандидат педагогічних наук, доцент Анна Агейчева відзначила високий рівень проведення науково-педагогічними працівниками кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки щорічних науково-мистецьких заходів з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

Модерувала захід кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник.

Хороший рівень володіння українською мовою продемонстрували студенти з Гани, Замбії, Мавританії та Тунісу. Вони підготували змістовні виступи про культуру рідних країн під керівництвом викладачів кафедри українознавства, культури та документознавства.

Студент групи 202 -НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Аріє Мосес НіїГана – золотий берег африканського континенту», науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент Ірина Денисовець), студент групи 302-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Абделахі Мохамед ЛамінеЗагадкова Мавританія», науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент Ольга Мізина) та студент групи 302-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Туаіті МоезТуніс – середземноморський рай», науковий керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Ольга Мізина) у цікавій формі розповіли про рідні країни.

Замбію як країну нерозгаданих таємниць презентував студент групи 202-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Камвфа Домінік, допомогла підготувати виступ доктор педагогічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Оксана Тур.

Яскраву презентацію та виступ «Моя країна – Україна» підготувала студентка групи 201 -ГД гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дар’я Андрієць (науковий керівник – доктор педагогічних наук, доцент Оксана Тур).

Студентка групи 201-ГФ гуманітарного факультету Катерина Почтакова та Яна Харченко розповіли про особливості англійської мови в різних країнах та поділилися з присутніми цікавими фактами про цю мову. Готувала дівчат до виступу старший викладач кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Катерина Палій.

Результати власного дослідження «Що думають іноземці про українську мову?» презентували студентки групи 201 -ГД гуманітарного факультету Марія Серба та Анастасія Яригіна. Студентки провели копітку науково-дослідницьку та пошукову роботу за допомогою інформаційних технологій під керівництвом доктора педагогічних наук, доцента кафедри українознавства, культури та документознавства Оксани Тур.

«Проаналізувавши понад сотню висловів та думок відомих особистостей –дипломатів, науковців, письменників та пересічних громадян, туристів, фахівців різних галузей, ми дійшли одностайного висновку – для багатьох іноземців українська мова здається милозвучною та м’якою. У протиставленні з іспанською, португальською, шведською, французькою та іншими мовами наша рідна мова здається тягучою як мед та схожою на грім під час літньої зливи. Окремі респонденти вважають, що українською мовою варто говорити тільки хороші та позитивні речі», – розповіли дослідниці.

Свої вокальні виступи присутнім подарували студентка групи ЕН-2-1 Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Бова та студентка групи 201-ГД гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Серба.

Студентки групи Д-3-1Полтавського фахового коледжу нафти і газу – Юлія Кузьмич та Олена Маслівець декламували вірші Гарика Бірчі «Моя Україна» та Олександра Василенка «Українка». Емоційністю та чуттєвістю присутніх вразило виконання вірша відомої української поетеси Лесі Українки «Коли дивлюсь глибоко в любі очі» студенткою групи ЕН-1-2 Полтавського фахового коледжу нафти і газу Альони Шаблі. Студенток готувала до виступу викладачка, голова циклової комісії інформаційних технологій Полтавського фахового коледжу нафти і газу Галина Микитенко.

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор історичних наук, професор Ірина Передерій висловила слова щирої вдячності учасникам заходу та їхнім науковим керівникам за цікаві виступи та яскраві відеопрезентації, наголосивши на тому, що науково-педагогічні працівники кафедри та їхні вихованці постійно змінюють формат спілкування: «Глибоко переконана, що наша мета – сприяти формуванню толерантного ставлення до різних культур та мов, була успішно досягнута. Дякую усім за цікаві виступи, любов до Батьківщини та хороший настрій. До нових зустрічей!». Минулого року Міжнародний день рідної мови відзначили з колоритом різних країн.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» викладачами кафедри українознавства, культури та документознавства систематично проводяться науково-просвітницькі та мистецькі заходи за участю українських та іноземних студентів – круглі столи з нагоди Дня слов’янської писемності та мови, польоту першої людини в космос, науково-практичні конференції з питань сучасних інфокомунікацій тощо.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»