2024-05-16

Міжнародний день захисту клімату відзначили екопросвітницькими активностями

На базі кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася підсумкова конференція для закладів загальної середньої освіти з курсу «Клімат-бокс», організована за ініціативи регіонального ландшафтного парку «Диканський» та Диканської районної екологічної дитячої організації «Зелене серце». Школярі також взяли участь в квесті та дізналися про найпопулярніші екопрофесії.

Міжнародний день захисту клімату  відзначили  екопросвітницькими активностями

15 травня, у рамках XVIII Фестивалю науки і на відзначення Міжнародного дня захисту клімату, науково - педагогічні працівники  кафедри  прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримали ініціативу стейкхолдера – Комунальної  установи природно-заповідного фонду «Регіональний ландшафтний парк «Диканський» і Диканської районної екологічної дитячої організації «Зелене серце». На базі багатопрофільного класичного університету  відбулася  підсумкова  конференція   для закладів загальної середньої освіти з курсу «Клімат-бокс».

Учасниками заходу стали  викладачі  Полтавської політехніки:  Оксана Ілляш – кандидатка технічних наук, доцентка, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування, Наталія Смоляр – кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування, які розповіли школярам про найпоширеніші причини та наслідки  зміни  клімату.

До науково-освітнього та просвітницького івенту активно долучилися  студенти першого курсу спеціальності 101 Екологія Навчально-наукового інституту нафти  і газу Полтавської політехніки  Анна Левицька, Катерина Лукашова, Єлизавета Гордієнко, Анна Остапенко, Софія Третяк, Софія Заспа, Аріна Фастівець, Сергій Пасічко та спеціальності 183 Технології захисту навколишнього середовища Антон Бандур, Вікторія Ігнатова, Маргарита Зигун, Юлія Домашенко.  

Участь у обговоренні найактуальніших екологічних проблем та шляхів їхнього вирішення взяли також фахівці регіонального ландшафтного парку «Диканський» Марина Криворучко, Тетяна Біляєва, які розповіли про пріоритетні напрямки власної професійної та науково-дослідницької діяльності.

Стійкий інтерес до обговорюваних питань виявили учні 5 класу Водянобалківської ЗОШ І-ІІІ ступенів,  учні 6 класу Великобудищанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Диканської  територіальної громади. Юні дослідники під керівництвом  вчителів біології та хімії  Євгенії  Крат  та Тетяни  Біляєвої системно поглиблюють набуті знання та навіть займаються дослідженнями регіональних екологічних проблем. 

Захід був проведений з метою привернення уваги здобувачів середньої та вищої освіти до проблем зміни клімату, підвищення екологічної свідомості та закріплення знань в учасників курсу «Клімат-бокс».

Школярам презентували екологічні  спеціальності, які можна опанувати на базі кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»,  та ознайомили з науково-дослідницькою тематикою кафедри  з урахуванням тем, які є актуальними для розробки в межах діяльності  Малої академії наук.

Під час заходу для школярів провели екоквест open – air локаціями Полтавської політехніки.  Учасники вирішували  цікаві нестандартні завдання та на власному прикладі  осягали важливість екопрофесій  майбутнього. 

У рамках  проведення Фестивалю науки  школярі також відвідали безліч інтерактивних локацій та Музей науки Національного центру «Мала академія наук України» у Полтавській політехніці.

Нагадаємо, нещодавно  школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики.

Раніше науковиця-еколог провела вебінар для управлінців громад щодо стратегії поводження твердими побутовими відходаминауковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»